Държавата "развързва ръцете" на банките за кредити за малки и средни фирми

Кабинетът обяви гаранционна програма, 60/40 продължава с останалите пари
Обновена: 4 юни 2021 14:27 | 4 юни 2021 12:12, Веселина Йорданова
174
Държавата "развързва ръцете" на банките за кредити за малки и средни фирми
Снимка: БГНЕС

Икономиката върви към възстановяване и връщане към нормалните нива на заетост. Това заяви вицепремиерът Гълъб Донев на пресконференция в Министерския съвет за мерките за бизнеса.

По думите му нивото на безработица към 2 юни e 5.65%, като на годишна база намалява с 37%.

Донев съобщи, че миналата седмица е имало активни разговори със социалните партньори за съществуващите досега мерки за подкрепа и за бъдещи такива.

Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ от 1.5 млрд. лева. Към момента ресурсът, който е изразходван, е малко над 1.4 млрд. лева, тоест остатъчният е около 100 млн. лева, стана ясно от думите на Донев.

Нямаме актуализиран бюджет и разходните пера са много лимитирани, напомни икономическият министър Кирил Петков.

Той обяви, че кабинетът предлага гаранционна програма с участието на банки в общ размер близо 2.5 млрд. лева с разрешението на ЕК. Българската държава е партньор в нея и покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции.

Петков каза, че по този начин се "развързват ръцете на банките" и средствата ще отидат в посока най-полезна за българската икономика за работата на малкия и средния бизнес. Тези нови кредити няма да имат нужда от обезпечения.

Ще се кандидатства в рамките на 10 дни, като ще може да се вземе кредит за 7-годишен период в размер до 70% от приходите на съответната фирма за 2019 или 2020 г. Документи ще се представят за работа на фирмата в последните 3 години.

От тези кредити ще могат да се възползват и самоосигуряващи се лица.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че се подготвя актуализация на бюжета, без да се увеличава дефицитът, да се преструктурира разходната част и да се съберат повече приходи. Тя ще бъде внесена при наличие на работещ парламент.

По думите му, ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета, без да се натоварват следващите поколения с допълнителни дългове.

Държавата не произвежда пари, а взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, посочи Василев. По думите му МФ работи в две насоки - по-висока събираемост на приходите и ефективност на разходите.

На въпрос кой ще проверява ситуацията около фирмата на шефа на НАП Румен Спецов министърът посочи, че това ще е прокуратурата. Василев каза, че за момента е доволен от работата на Спецов.

На въпрос дали ще има последици за българските активи на санкционираните от САЩ министърът каза, че у нас няма за момента изработена институционална рамка за отговор на такава ситуация. Очаквайте включване по-късно днес, посочи финансовият министър.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кредити без обезпечение- рецепта за бедствие, пълна безотговорност.Само че риска за това го поемат данъкоплатците, нашите пари са залогът.Идеална корупционна схема, а уж срещу това щели да се борят.Само като им чуеш безумните идеи и ти е ясно че се готви ГЕПИ.
134
1
 
3
 
! Отговори
kukuruz преди 2 години
Спецов ме увери, че може и да си го слагаме така с доверието.каза ококорения ***
133
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обръщайте си парите овреме в долари. Да не ревете после като по Виденово време!
132
0
 
7
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Айде бе,вярно? *** те били много добри! Господ да ни пази!!!
131
2
 
11
 
! Отговори
izh преди 2 години
Tотална икономическа неграмотност от селските политикани от така нареченото правителство. Да не говорим, че за икономическа операция от национален мащаб те нямат абсолютно никакви правомощия. И понеже става въпрос за 7 годишен период , ако загубят изборите - не им пука кой ще плаща , тяхното са си го вземали авансово 100%, ако спечелят изборите ще докарат държавата до корекция на съотношението ЛЕВ-ЕВРО и ще реализират 50 % Италианските мафиоти и в най силните си години са биле аматъори
130
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия скоро ще гътнат някоя банка няма да посочвам
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
132А как се разбира който рекетира за повече ли ?
128
0
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
сега държавата ще намери и МАЛКИ И СРЕДНИ ФИРМИ които да взимат кредити,и понеже не може да намери такива,защото същата тази държава се погрижи да няма такива,кредитите ще трябва да се раздадат ПАК НА ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ.И ГРАБЕЖА ПРОДЪЛЖАВА-------
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешници те отдавна са развързани. Такса за това такса за онова в един момент даже си длъжник и те са мафиотска структура.
126
0
 
9
 
! Отговори
Жан Виденов преди 2 години
ВЕй Решетник докара харвардаките *** Асенчо и Кирчо..за да разбираш банковата система ли ?! Днес седнали да хортуват,че банките щели да раздадат 2.5 МИЛИАРДА кредити БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЕ?? Тази банкова стабилност ( Мудис,Фич,Стандарт Пуърс) трън в очите ти беше вече 5 г.! Ама ако предизвикат банков хаос...имаш ли представа какво яйце се пече на *** ти?? От личен опит ти го казвам...
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Живков го е казъл по долу
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Николай Бареков и Слави Трифонов - питам дали са Политици
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо данъкоплатците ще кредитират банки? Банките нали имат много пари и се чудят какво да ги правят! Нека инвестират в малки бизнес. Всеки може с държавни пари!
122
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Живков каза Социализма "БСП" се оказа Едно недоносче Нинова и Радев
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП да не се Меси че още ми държи влага фалита на Жан Виденов
120
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Как ще развържете ръцете на малките фирми, с наливане на още пари?! Бедността огромна, 80% от работещите са бедни, едва свързват двата края! С беден народ бизнес не става! Ние бедните, не можем да си направим дори малък ремонт, да отидем на почивка, да влезем в магазина и да напълним количката с храна! Как този бизнес ще работи, без клиенти или с единици клиенти?!
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какще кредитират 2,5 милиона с ляво мислене. Ми тия хора частна деиност не желаят. Искат служба аванс - заплата. Работещите в десно / частен бранш/ са малкия % около 150 - 200 хиляди, другото са пенсионери, учашти.
118
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще се стимулира кой бизнес точно? строенето на празни хотели за туристите които никога повече няма да идват. или ще саботираме износчето австрийските началници от кауфлан дето уж изност направили на стоки за 52 милиона а са изнесят десетки милиарди печалба на година. и не са само те. или земеделието дето оня завалийката с фераритата му искали 12 милиона па той просто момче и от 17 годишен работи при дедо си *** мелеонер. а ние рупаме фуражно жито от украйна.
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ББР защо е дала 75 млн на колекторска фирма с капитал няколко хиляди лева
116
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕФЕКТИВНОСТТА НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е СЪС ЗНАК (-)!