Приходи за десетки милиони левове на ГКПП-ата не са отчетени пред НАП

Касовите апарати не били свързани с приходната агенция
217
Приходи за десетки милиони левове на ГКПП-ата не са отчетени пред НАП
Снимка: БГНЕС

Множество нарушения на данъчното законодателство са открити при координирана акция на данъчните едновременно на няколко гранични пункта в страната, съобщиха от НАП. Операцията е била тази нощ.

„Открихме несъответствия и направихме повторна проверка. Открихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Затова и днес сме тук, за да видим на какво се дължи това несъответствие. Половината от касовите апарати, които са на пункта „Капитан Андреево” не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП „Лесово” и ГКПП „Малко Търново”. Това обяви изпълнителният директор на приходната администрация Румен Спецов на брифинг за журналисти на ГКПП "Капитан Андреево", цитиран от Нова телевизия.

Още по темата

Фискалните устройства, които не са свързани със системата на НАП са стари модели, които не покриват изискванията и не са били подменени навреме.

 "Съгласно действащите разпоредби всеки касов апарат трябва да бъде свързан със ситемата на НАП и всяка една продажба да се отчита в нашата система. Тоест всяка една касова бележка трябва да бъде отчетена в НАП до 5 минути", посочи той.

По думите му нарушенията са за десетки милиони левове, които не са отчетени като оборот.

"Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобили, още толкова леки коли и автобуси - поне половината не са отчетени", подчерта Спецов и допълни: "От сумата, която се взима от леките автомобили - 80 на сто отива за държавата, а другите 20 процента са за фирмата, която обслужва апаратите. Според сключените договори фирмата, която обслужва системата, не заплаща такса за сметка на обслужването на пункта".

Ако касовите апарати не са свързани, то не може да се каже, че тази такса постъпва в държавния бюджет.

"От фирмата, изразяват единствено съжаление за допусната грешка и са готови за пълно съдействие до изясняване на случая", заяви изпълнителният директор на приходната администрация.

Санкциите при допуснати нарушения от страна на обслужващата фирма, могат да бъдат в две насоки - от страна на НАП и от страна на държавата. "Касае се за глоби над 10 хиляди лева", подчерта Спецов. В момента тече цялостна проверка на фирмата, която обслужва фискалните апарати на ГКПП-тата.
"Поет е ангажимент фирмата да постави нови касови апарати и нова компютърна система на ГКПП-тата, за да може работата им да продължи и да не спира потока от автомобили", допълни изпълнителният директор на НАП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вият гербавите крадци. На умряло вият. Значи всичко е наред.
66
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А катерицата дали е корумпирана та не пита - Кой е взел парите ? И защо каскета не разследва герб ? Мирише ми на корупция този сайт ;)
65
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави впечетление, че никой не рови в президентството. Ако се разрови там със сигурност ще излезе голяма миризма.
64
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП се ОАКАЛА мирише
63
6
 
9
 
! Отговори
Елен Фичеров преди 2 години
Абе, защо Радевците уволниха тихомълком Елена Фичерова, нали беше голям специалист?
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАроден съд и утре на бесилото БКП БСП диктатори
61
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където и да се разрови , ужасна миризма се носи.
60
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак предизборни фойерверки, които имат за цел да прикрият далаверите на Спецов.
59
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е тактиката на комунистите за отвличане на вниманието... Докато крадат стотици милиони, "хващат" кокошкари за няколко хиляди...
58
23
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 2 години
Напълно прав си,на първо място в Европа сме по смъртност и на последно по доходи,да свобода на словото да не казвам,че със това 112то място сме зад Свазиленд.Това е самата истина,а от нея боли много,нали долни крадливи мутри?
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЛУПОСТИ! Може да не се отчитат, НО НЕ ГИ е хванал да не отчитат! Даже бих казал супер непрофесионална работа. Като имаш съмнение разследваш и ги хващаш, а не правиш ПР кампания по ТВто. Е сега със сигурност нищо няма да хванат и докажат, щото ще си включат апаратите! Заради тъпата им ПР акция пропускат да хванат престъпление за МИЛИОНИ!!!
56
24
 
5
 
! Отговори
До 62 и 64 преди 2 години
Коммплексирани гърбави ***,вашият идол бай х.й за 12г. окраде народа тотално,затова сме на последно място по доходи и на първо по смъртност.Той и всички престъпници и бандити са за едно по-топло място.
55
11
 
7
 
! Отговори
Професионалист преди 2 години
Така се действаше при Бай-***, затова сме най-бедни и огрухани,никога вече мутри!
54
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли министерство или система ,която да не е о-къкана от горе до долу при управление на ГЕРБ?Питам и отговор не искам.Хамериканците даже ни го казаха в прав текст.
53
12
 
4
 
! Отговори
Палячо преди 2 години
Относно троловете нали знаете че хранилката е към своя край ,после да си подържате дупарите чисти.
52
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадеца на ДДС ще лови крадците :)
51
3
 
16
 
! Отговори
45 години преди 2 години
Скрий се бе мишок, ти ли ще хващаш крадците! Боже, крадецът вика дръжте крадеца. Всички медии гърмят за този престъпник, а той стои непокътнат. Е те това са новите управници. Ако това се каже за човек на Герб, досега да е издухан и оттам Дубай. Но това е морала на Радев и неговите креатури. Оня Рашков няма достъп, ама и той си седи. А оня от БСП, професора де, с 80%*** у нас, ще се окаже прав! Гласувайте презряни за вашите палачи, защото сте си мазохисти! 45 години не ви стигнаха, искате още!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди ГЕРБ никой касов апарат не беше свързан с НАП. Това че не са свързани с НАП не значи, че са укрити парите. Ама за *** стадо тая история върши работа.
49
2
 
3
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Как така винаги е грешка , що тази грешка един път не е в полза на държавата....
48
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната партенка на тази марионетка на Фигуранта.