Приходи за десетки милиони левове на ГКПП-ата не са отчетени пред НАП

Касовите апарати не били свързани с приходната агенция
217
Приходи за десетки милиони левове на ГКПП-ата не са отчетени пред НАП
Снимка: БГНЕС

Множество нарушения на данъчното законодателство са открити при координирана акция на данъчните едновременно на няколко гранични пункта в страната, съобщиха от НАП. Операцията е била тази нощ.

„Открихме несъответствия и направихме повторна проверка. Открихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Затова и днес сме тук, за да видим на какво се дължи това несъответствие. Половината от касовите апарати, които са на пункта „Капитан Андреево” не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП „Лесово” и ГКПП „Малко Търново”. Това обяви изпълнителният директор на приходната администрация Румен Спецов на брифинг за журналисти на ГКПП "Капитан Андреево", цитиран от Нова телевизия.

Още по темата

Фискалните устройства, които не са свързани със системата на НАП са стари модели, които не покриват изискванията и не са били подменени навреме.

 "Съгласно действащите разпоредби всеки касов апарат трябва да бъде свързан със ситемата на НАП и всяка една продажба да се отчита в нашата система. Тоест всяка една касова бележка трябва да бъде отчетена в НАП до 5 минути", посочи той.

По думите му нарушенията са за десетки милиони левове, които не са отчетени като оборот.

"Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобили, още толкова леки коли и автобуси - поне половината не са отчетени", подчерта Спецов и допълни: "От сумата, която се взима от леките автомобили - 80 на сто отива за държавата, а другите 20 процента са за фирмата, която обслужва апаратите. Според сключените договори фирмата, която обслужва системата, не заплаща такса за сметка на обслужването на пункта".

Ако касовите апарати не са свързани, то не може да се каже, че тази такса постъпва в държавния бюджет.

"От фирмата, изразяват единствено съжаление за допусната грешка и са готови за пълно съдействие до изясняване на случая", заяви изпълнителният директор на приходната администрация.

Санкциите при допуснати нарушения от страна на обслужващата фирма, могат да бъдат в две насоки - от страна на НАП и от страна на държавата. "Касае се за глоби над 10 хиляди лева", подчерта Спецов. В момента тече цялостна проверка на фирмата, която обслужва фискалните апарати на ГКПП-тата.
"Поет е ангажимент фирмата да постави нови касови апарати и нова компютърна система на ГКПП-тата, за да може работата им да продължи и да не спира потока от автомобили", допълни изпълнителният директор на НАП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей, те ни крадът като за световно. За няколко седмици колко далавери излязоха.
46
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И последно тиквата кога ще влиза в затвора ? Нали той даде лицензите за хазарта с търкането на билетчета на Божков и Лавките на Пеевски .Не помня преди герб да е имало такива работи в България. Значи ако САЩ казват че Боьков и Пеевски са давали подкупи значи чекмеджан от Банкя ги е взел .Тогава кво прави каскета по въпроса ? Нали той трябва да разследва чекмеджан за взетия подкуп срещу билетите за търкане и Лавките ???
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на това момче. Айде сега акт на нарушителите и да си плащат за гяволйка. А батката напред към следващия дюкян. Ама лично, щото служителите са наследство от ГЕРБ и са ужасно корумпирани.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя го е много срам,пише му го на челото пари пари пари кво ще ги правите бре спец?????
43
9
 
10
 
! Отговори
ww преди 2 години
все си мислех че кюлчета и пачките бяха Фотошоп НО сега започнах да сващам че никакъв Фотошоп не е имало а чиста реална снимка
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако средно по една фирма гепи ДДС то ще е откраднато половината ДДС та в задачата се пита ?? Продаде ли се спеца от Дубай или само малко си е продал фирмата на р,,,м или просто така са му казали да прави господарите??????
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересувам се като български честен данъкоплатец, къде отиват средствата от акциза на цигарите?Защо по тази тема упорито се мълчи?
40
0
 
2
 
! Отговори
absurd преди 2 години
,факти не ни трябват ние ги знаем,действия да видим
39
2
 
3
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Да открият офиси на НАП на всички ГКПП-та и държавата ще е на печалба. Стимулите, пардон, приходите няма да се губят по пътя към хазната.
38
5
 
15
 
! Отговори
Само минавам преди 2 години
Шев на НАП, умривал данъци, министър на вътрешните работи, изнасял секретна информация... Добре.. Добре започва промяната..
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следите ли, този поглед? Човекът е "супер герой", идва от Дубай, успял,за кратко време, да завърши любимият Иконоически институт на протежетата на черепа - Свищов, да придобие магистър степен, по здравословно хранене, висша школа на МВР, спец по сигурността, да напомня стероинните си мускули, да води спортна школа, като треньор, да се явява на конкурси за бодибилдинг, и да навърши 10 години стаж в НАП. Машалла.
36
1
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Тия хора май не осъэнават, че се настаняват от ден на ден, на по-големия....
35
0
 
15
 
! Отговори
Партизанин преди 2 години
А митничарските затворени селища? Какво стана с тях? Снимаха го с дрон от горе и толкова. Не питаха ги от къде пари за палати като прогимназии. Време е да си платят кашкавала и сиренето.
34
0
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Такси взимат от чуждите камиони и тирове
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този индивид каза,че в Дубай живеят 3 милиона българи,Боже и ще ми управлява НАП!!!Махай се и върви си прави мускули за сметка на гънките в главата!!!
32
1
 
9
 
! Отговори
бг преди 2 години
Аз ли нещо не разбирам, но поне 20 пъти съм минавал границата с лека кола. Никаква такса не са ми искали ! Тези касови апарати на тоалетни ли са ?!?
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да си плащат куршума. Иначе няма да стане. Крумови закони трябват. И Крумово прилагане. Да видим как , с какво ще гласуват.
30
14
 
2
 
! Отговори
Asd преди 2 години
Божков премиер. Това си заслужихме.
29
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Културиста е изпечен мошеник и е назначен да напълни червените касички!
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къртица в служебното правителство .