БЛС за освобождаването на Кантарджиев: Огорчаващо!

Политици от различни цветове се обявиха в негова защита
Обновена: 7 юни 2021 22:53 | 7 юни 2021 22:48, Веселина Йорданова
245
БЛС за освобождаването на Кантарджиев: Огорчаващо!

Продължават реакците след освобождаването на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в негова защита.

От Българския лекарски съюз заявиха, че са озадачени и изненадани от начина, по който той е освободен от поста.

Още по темата
Случилото се е особено огорчаващо на фона 30-те и повече години от живота си, които проф. Кантарджиев отдаде на структурата към Министерство на здравеопазването, на фона на неуморния труд и огромния му принос за борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от Covid-19 у нас.

Неслучайно и Български лекарски съюз, на последните престижни награди на медицинската гилдия, отличи проф. Кантарджиев в специалната категория "Борба с пандемията - Ковид 19", се посочва в позицията.

Проф. Тодор Кантарджив е изключителен професионалист, доказан специалист в своята област, дългогодишен директор на НЦЗПБ. Уважаван, както от колегите си, така и от цялото българско общество.

Български лекарски съюз е категоричен, че освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев по този начин, на фона на огромните му заслуги в борбата с пандемията, не е наградата, която той заслужава за достойно извървяния професионален път, заявяват от УС на БЛС.

Зад проф. Кантарджиев застанаха и политици от различни цветове.

Проф.  Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист, хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Изразявам позиция, не защото Тодор Кантарджиев е член на БСП, а защото въпросът е принципен. Уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни, заяви Нинова.

Според ВМРО министър Стойчо Кацаров е минал тънката граница на принципността и е поругал експертността.

Мотивът "навършена възраст за пенсия" за премахването от му от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести е просто параван този достоен лекар, спасил през дългогодишната си работа и чрез съветите си по медиите може би стотици хиляди българи от десетки вирусни вълни назад в годините, и особено от пандемията от Ковид-19, просто да бъде премахнат.

Да, той беше част от Националния оперативен щаб. И да! Той не се криеше и срамуваше от това. Точно обратното. Той имаше смелостта да изрази собственото си мнение и да даде своята "народна рецепта", достъпна за всяко семейство как да се предпазим и как да се лекуваме, заявяват от партията.

Зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев коментира, че "здравният министър може да назначи жена на над 75 години за личен съветник, но държи да спази закона по отношение на проф. Кантарджиев".

"Проф. Кантарджиев бе един от най-дейните български лекари по време на пандемията. Човек, който с риск за собственото си здраве ръководеше в  изключително тежкия момент за целият свят най-натоварената структура към МЗ - Национален център по заразни и паразитни болести. Експерт, който с появата си внасяше успокоение в обществото ни, който стана лице на здравия разум по време на пандемията", написа Ячев в социалната мрежа.

"Неистовото желание за реваншизъм при новите "управляващи" няма край. Жалко е, че Стойчо Кацаров стана изпълнител на поредна мокра поръчка. Досега смятах, че той ще остане в новата ни история с нелепото назначение на парламентарен секретар (с 4 хиляди лв. заплата) за времето, когато няма парламент. Но днес министърът надмина себе си", пише още Ячев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
0
 
! Отговори
и що? преди 2 години
ще го вземат във военна! там, такива незаменими, има много...
151
4
 
6
 
! Отговори
СТАРИ.. И*З*Р*О*Д*И преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ, РАШКОВ, КАЦАРОВ, К. НИНОВА, БОЙКИКЕВ, АТАНАСОВ , МАНОЛОВА, БАБИКЯН, ХАДЖИГЕНОВ, И ТЕХНИТЕ СИНОВЕ И ВНУЦИ УНИЩОЖАВАТ МАЛКО ОСТАНАЛИ СВРСТНИ БЪЛГАРИ ОСТАНАЛИ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ........
150
4
 
5
 
! Отговори
ДОГИ КОЧ преди 2 години
Както го наричат лекари - Стойчо Со-по-ла, бездарен медик и жалък човек, иначе слушка и папка..
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом го гонят че е пенсионер - ОК.Айде сега и да бъде изгонено и огромната армия от военни пенсионери, които са се пенсионирали по рано според Закона за въоръжените сили. Направете справка в НОИ - това са над 50 хил. ранни пенсионери в работоспособна възраст между 45 и 65 г. За тях се изцеждат към 500 млн. годишно за пенсии при условие че те си работят на държавна службица. А дано, ама надали. Щото там попада целия ръководен състав и на армия и на полиция, барабар с президента и премиера.
148
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време беше да го пенсионират соц. кадъра
147
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скоро управителите на БЛС=ГЕРБ
146
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЛС=ГЕРБ
145
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е огорчаващо, отвратително е. В България само завист и забиване на нож в гърба има и после защо нищо не е като в Европа.
144
9
 
5
 
! Отговори
Хм !? преди 2 години
Не е освободен, а пенсиониран. Никой не е вечен! Колкото и да ни се иска обратното.
143
12
 
19
 
! Отговори
оставка на Радеф!!! преди 2 години
Хунтата на неудачника Радеф се издъни много яко. Ще се наложи след изборите да бъдат изчегъртани трайно за да не се допуска вече никога да пипат нещо в държавата
142
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има още професорчета от щаба за пенсиониране ,само как тероризираха народа повече от година
141
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, че служебното правителства действа като комунистите през 1944!
140
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с тая глупост, Герб си осигури поне още 100000 гласа. Не съм гербаджия но това е тотална грешка на това правителство. Дано Янев се усети и спре тая дивотия на тоз Кацарски ли е къв е там .
139
8
 
4
 
! Отговори
Съгласен съм преди 2 години
че добри, даже отлични лекари страдат сменени сега от това правителство. Не говоря само за проф. Кантарджиев, а и са тези от правителствена болница и от Александровска и от другаде.... Обаче, не се ли забиха те сами в мрежата на комерсиализацията, която НЯМА нищо общо с медицинските принципи, цел и практики? Не ламтяха ли те самите за власт и пари и още пари и още повече много пари??? Ето го ефекта! Само онези, що са се дръпнали встрани овреме от този пагубен път - се спасяват....
138
9
 
25
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Отдавна се знае че в България никой не цени експертност и специалност , важно е към коя партия принадлежиш!Жалко , много жалко тия които казваха че няма вирус во главе с Радев и БСП , уволняват и махат по различни причини тия които ден и нощ се бориха с него! Но това е патент на комунистите които на бял кон се върнаха през задния вход във властта!Срамота!!!
137
7
 
18
 
! Отговори
до Радев преди 2 години
господин Президент, принципно Ви симпатизирам, но с това ваше правиелство на тоталния реваншизъм ще пресолите манджата и народа пак ще се ориентира към Бащицата Вожд Борисов. Продължавайте така и на 11,7 ще бъдете сюрпризиран неприятно. Озаптете си песоовете, те просто са за 2 месеца.
136
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам с нетърпение самозапалването на Тулупа, в знак на протест срещу несправедливите уволнения.
135
14
 
24
 
! Отговори
Чубака преди 2 години
Неблагодарници са една голяма част от българите. В Италия умираха като кучета по домовете си. Линейки идваха 72 часа след обаждането. Наложи ми се да звъня на Бърза Помощ, преди година, линейкана дойде за 8 минути, сториха ми се цяла вечност. Ако няма камиони с трупове, плюят мизз еррниците, защо плашат хората видиш ли и ги стресират. Ако пък има висока смъртност, защо пък има? Нашата държава начело с ГЕРБ се справи добре с К. Кризата, в частност НОЩ, в частност Кантарджиев който е от БСП ...
134
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да излязат на протест студентите по медицина и да кажат Истината - деца и внуци на лекарската мафия веднага се назначават , другите ,дори да са гении са Аут ! затова Нямаме здравеопазване ,нямаме Напредък никакъв - хората се лекуват в Германия ,Израел,Турция и тн - ту лекари на хартия и заплати ,ама Милионери !
133
15
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Кантарджиев със сигурност може да се реализира и тук и по света, за експерта няма възраст, а опит, умения и знан -=======- Пхахахааа! Кой бе, бай Шиле ли? Може да се реализира евентуално на Чукотка или в амазонските джунгли, да лекува гъбички с дайре или маракаси.