Хората с имунитет не предавали коронавируса

Маските на открито трябвало да отпаднат, смята проф. Чорбанов
66
Хората с имунитет не предавали коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Либералните противоепидемични мерки и слабата дисциплина на хората у нас доведоха до това, че повечето се срещнаха с вируса, смята проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Още по темата

„Понесохме риска на по-свободното поведение, имахме висока смъртност и висок брой заболели, но голяма част от населението се срещна с вируса. Следва тези хора да бъдат запазени занапред“, коментира той пред БНР.

Проф. Чорбанов поясни, че хора, които имат нужда от ваксинация, трябва да бъдат убеждавани за имунизация.

„Здравната грижа трябва да бъде насочена към хората с медицински предписания - болни, възрастни, хора с диабет, със сърдечно-съдови проблеми, хора с тежки автоимунни заболявания. Това трябва да е мишената. Огромният брой хора, починали в следствие от вируса, са такива с много съпътстващи заболявания или възрастни хора“, каза той.

Според него е абсурд е година и половина вече държавите да бъдат в полувоенен режим заради превантивност нещо да не се случи.

Проф. Чорбанов е убеден, че  носенето на маските трябва да отпаднане.

„На открито и при тези температури случаите на нашата географска ширина и при гъстотата на населението ни намаляват. Ако някой се чувства в рискова група, негова грижа е да предприеме мерки за себе си. Хората, прекарали заболяване, няма логика да бъдат с предпазни средства. Ако човек има имунитет, той не заразява и не разпространява заболяването“, мотивира се той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Цървул си преди 2 години
Нали сме осигурени бре , мамул , какво да ви плащаме още
38
6
 
5
 
! Отговори
Токова смях 36ти преди 2 години
До Анонимен 36 ... Казваш много са го изкарали та нямало нужда от ваксините. Ами щото толкова много хора ви лъгаха и вие *** се връзвахте... българия е на едно от първите по смъртност. Горди ли сте... Никой не ви е виновен, че сте *** като се връзвахте на дезинформатори. А щото много са го минали и много не са го минали, ще рече починали, та сега и за тия дето са се опазили нямало нужда от ваксини... че и те да минат през риска да умрат. Гнусни хора сте ей!
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам един съсед философ.Него никой не може да го накара да си сложи маската.Той е и умен и начетен. Беше влязах в един магази продаващ даже и uv лампи обиващи ковид и те му казаха да си сложи маска а той обясни, че като имат такива eфективни и качествени uv лампи то няма, как да се заразят в магазина.
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не е никакъв професор, а е пълен ***
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Dobyr den
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къш, ковизомби, къш! И си знаеш че загуби спора, понеже нямаш аргументи и фактите са ясни. Къш сега, сядай пред телевизора за вечерната молитва към Великия Ковид и Светата Ваксина! Утре пак ще си тук да проповядваш ковид-религията си, ясен си.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдейки по злостните коментари, за всички е видно, кои са " фанатици и плоскогънки". Няма да си губя времето с тоя сайт. Чао
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 - тоест, дори много повече са преболедували ковигрип, и съответно смъртността е значително по-малка от тези изчислени от регистрираните случаи 2%? И "груповия имунитет" е значително по-напреднал, отколкото признават? И няма чак такава нужда от псевдоваксините?
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-точтият критерий е общата смъртност и скритата смъртност. Броят заразени е само върхът на айсберга. Колко от вас се тестваха при симптоми? Криете се за да не ви карантинират. Тестват си само тези, които отидоха за болничен и които влязоха в болница. В България не мислят за обществото, а само за себе си . А в третия свят? Те нямат дори тестове.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента, в който плоскоглавия ковиваксър срещне данни, неговият религиозен фанатизъм го принуждава да се скрие и да не отговаря. Когато данните и фактите противоречат на ковидогмата, кови-психото бърза да избяга от тази ерес.
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сектанти-антиваксъри не може да се спори. Те само сипят ругатни.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ухаа данни... Я да напрегнем ковизомбито с най-големия враг на пандемията - математиката. Та какъв процент са 174 милиона от 7.87 милиарда? Но не се напъвай, да не получиш симптоми
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Абсолютно ама абсолютно напълно съм ЗА да си плащам болнично "лечение" от ковид, и да ме оставите на мира с маски, ваксини и "мерки". Поемам си чудовищния риск да съм в по-малко от двата процента годишно които преболедуват, и дори да съм от по-малко от единия процент починали във възрастова група под 60 години. Ама интересно че никой не ме пита... Понеже има едни препарати да се продават за десетки милиарди долари
26
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен лекар преди 2 години
Преболедувалите се ваксинирват също. След 6 месеца рискът се увеличава много пак да се разболее. Разбира се това е индивидуално, но както практиката показва, повтаря и нанася още увреждания. И болестта не е "грипче", а системен васкулит, на всички органи и системи. И защото вирусът потиска имунната система по време на боледуването, то и имунитетът не е много траен. С ваксина имунният отговор е много по - добър. Клиничните изпитания го доказват. Няма никакъв риск за преболедувал да се ваксинира.
25
11
 
5
 
! Отговори
Абсолютно преди 2 години
Абсолютно съм съгласен, ако откажеш да се ваксинираш, че трябва да си платиш сам лечението ако се разболееш от Ковид. Нали вируса не е опасен. Не мисля, че някой би имал против.
24
6
 
8
 
! Отговори
Ковиваксърманяк преди 2 години
До Анонимен 22 "Щото на есен най- късно ще е в болница." - виж сега... Разбирам, че мозъчето ти е с нищожен капацитет... Типично за ковиваксър маняк... И от телевизора са ти обяснили че страшно ще се мре... Но пробвай да разбереш ако можеш - за година и половина, 2% от населението на планетата преболедуваха ковигрип. И от тези 2%, 6-7% влизат в болница. Ако можеш, сметни си каква микро част от процент от населението на планетата е това. Та за коя есен плашиш с ковигрипа, есен 2030, 2040, 2060г?
23
2
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
И ваксинираните също да си плащат лечението от последствията от ваксинирането. Щом доброволно са се подписали, после да не подсмърчат за безплатно лекуване.
22
2
 
2
 
! Отговори
Маските ВЪН преди 2 години
Всички с АРАБСКИ маски ( бурки, фереджета) да се махат от Парламента, а също и арабите, които Бооклук Борисов сложи да гледат дали българите носят АРАБСКИ маски, в държавните фирми... Да бягат към Саудитска Арабия... Само такива се заразяват с вируси, или разни педдерази, еббали се с араби и китайци... Като уб.ият арабин или Мошеник с маска, хем РАЗЧИСТВАТ всякакви ВИРУСИ, хем ВЗИМАТ пари, хем СПАСЯВАТ България.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за неваксинирани и непреболедували от Ковид не е абсолютно твърдението,че не са носители и не предават вируса,а за ваксинираните и преболедувалите е абсолютно твърдението сякаш са им известни състоянията на всички отделно в абсолютни стойности на величини за състоянията на организмите с имунните системи на защита за съществуване в даден момент,период,като щом се касае за периодични състояния туй са относителни величини по стойности за сравнение според условия на среда с въздействия изравнени.
20
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не е ваксиниран и няма антитела, но отказва ваксина, да се задължи да плати лечението си. Щото на есен най- късно ще е в болница.