Надплатили сме 29 млн. лв. за топло, с колко ще вдигнат парното?

Омбудсманът предложи прогнозните цени да се правят на 3 месеца
90
Надплатили сме 29 млн. лв. за топло, с колко ще вдигнат парното?
Снимка: БГНЕС

Нов период на ценообразуване на топлоенергията поиска омбудсманът на България Диана Ковачева. Вместо веднъж годишно, прогнозните цени на топлото да се правят на 3 месеца.

Тя възрази категорично срещу планираните големи поскъпвания, защото това противоречи за Закона за енергетиката, в който е записано, че правата на потребителите трябва да бъдат защитени по адекватен начин. Според нея трябва да се направят промени в наредбата, по която сега въпросните корекции се правят само веднъж годишно и регулаторният период обхваща 12 месеца от 1 юли до 30 юни. Тя припомни, че вследствие на това досега абонатите на топлофикационните дружества са надплатили в сметките си 29 млн. лв.

Още по темата
По думите й КЕВР трябва по-подробно да обърне внимание на нормата на възвращаемост на капитала и доколко този показател кореспондира с качеството на предлаганата услуга, каза тя по време на обществено обсъждане на цените на тока, парното и топлата вода, които трябва да влязат в сила от 1 юли, цитирана от "Монитор".

Ковачева припомни случая с топлофикацията в Перник, оставила с дни абонатите си на студено и след това неустойката е била обидно ниска - само по няколко лева. Омбудсманът заяви също, че при определянето на цените трябва да има достатъчно категорична обосновка за всеки разход на дружествата.

Мая Манолова пък разкри, че Топлофикация София не е представила одитиран доклад за 2020 г. и попита как при това положение КЕВР е определило на база на какви разходи да изчисли новите цени за следващия регулаторен период. Според нея грешките между надвзети и недовзети приходи водят до сериозни грешки в ценооброзуването на топлинната енергия. Манолова също така попита кога дружествата ще върнат надвзетите пари от грешно определени цени след 2017 г. на абонатите, за което задължение с решение на ВАС от 8 декември миналата година. Според нея Топлофикация - София се е оправдавала, че чака от КЕВР да им дадат методика как да стане връщането и попита кога регулаторът ще направи това, за да може столичното дружество да се издължи на своите клиенти. Във връзка с последните грешки в доклада за бъдещите цени от 1 юли 2021 г. тя призова за оставки в КЕВР.

Членовете на работната група, разработила проекторешението за бъдещите цени, припомниха, че около 75% от разходите на дружествата включват стойността на природния газ и парниковите квоти.

В обсъждания вчера доклад на регулатора е записано, че от големите дружества най-голямо поскъпване от 14% от 1 юли на топлоенергията се иска от Топлофикация - София, а най-ниско от 6,8% - от Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
16
 
3
 
! Отговори
Pepe преди 2 години
Тая говори, колкото да не заспи. Отоплявам тристайно жилище и радиаторите цяла зима НЕ СЕ СПИРАТ! Най-голямата сметка, която съм плащал за всички години е около 150лв/мес, включително подгряване на топла вода. Както и да увеличават, намаляват - около 1000лв на година. Е колко по-евтино от това?!?!То на дърва или пелети е по-скъпо, при постоянна хамалогия!А климатикът не топли, казвам го като дипломиран топлотехник!Всички, които говорят, че парното е скъпо са мзерници!
30
1
 
4
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
До КазуарКамарад, ама аз не искам да си отоплявам жилището бе! Ама който се отоплява с парно да си плаща загубите! Що аз да му ги плащам? Аз се топля на ток /примерно/. На кой съсед да представя фактурата за плащането ми към енергото ???
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе хе! Ко да ви кажа мисля си, че супамта която сме надплатили е в десетки ПЪТИ повече от 29млн. лв.! Не за двруго ми имам аз един наследствен апартамент! всичко е спряно там няма топло топла вода съм спрял парно съм спрял! И вече 7-*** година ми идва бележка че съм изхабил 17кубика топла вода и еди колко си отопление! Та годишно ми искат по 800-900лв за нещо което НЕ Е ИЗРАЗХОДВАНО Н НЯМА КАК ДА СЕ ИЗРАСХОДВА!!! ДАЖЕ И ПО ОТЧЕТНИ ИНСТРУМЕНТИ! Та не 29 - 290млн лв сме надплатили за една година!!!
28
1
 
11
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
До Ко? Не?Не са ти виновни пенсионерите. Много добре разбирам озлоблението ти. Да, нелепо е да плащаш за отопление на жилище в което не пребиваваш. Но, нека припомня. Този закон за енергетиката бе приет скоростно, май за броени дни по времето на "царя". Впрочем Милко Ковачев от много години живее в къщата си до брега на женевското езеро. Спестявал е човека.
27
4
 
1
 
! Отговори
Казуар преди 2 години
До Ко? Не?Другарю, загубата на топлина от твоя апартамент я плащат съседите.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикация София краде най-много и си начислява каквото си иска на гражданите, а те плащат сметката за всички държавни институции в София. Минете през зимата през центъра на София и ще видите прозорците на Съдебната палата и министерствата да стоят отворено, защото вътре е 30 градуса, а хората студуват в жилищата си.
25
6
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 2 години
До Ко? Не?,стискам ти ръката,брат,ако поне един пенсионер накараш да вие не само медал трябва да ти се даде,паметник заслужаваш,крайно време е да се отървем от пенсионерския гнет в тая държава
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлефекация припомня че 75% от цената на услугата се формирала от природния газ. А когато газа падна с 53% защо тогава намалиха парното с 11%, а не с 26.5%? Като скача газа - припомнят, като пада газа - обръщат палачинката...
23
13
 
3
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
Години наред бях в чужбина. Скъсаха ме от сметки "сградна инсталация". Че и пенсиите от входа пенят, че била много ниска и тия, които не живеем в жилищата си трябва да плащаме повече. Е, върнах се. Е, дали пък не знам как топломера ми да отчита НУЛА потребление. Е, време е за разплата! Ей, през зимата прозорците ми ще са отворени, а радиаторите ще са на макс! Аз няма да си върна парите, но поне ще накарам свадливите пенсии да вият от мъка!
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надплатили сме 29 Милиона и сега ще вдигнат цената ,та да не ни ги връщат ! плюс,минус,техем,брухем и 29 милиона ги Отнема ! а чекмеджето се пука по сглобките
21
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата е, ако сега беше Бойко щеше да ги подгони, а тези нищо няма да направят защото са популисти.
20
2
 
22
 
! Отговори
Kat преди 2 години
Нали тиквата гласеше на всякъде че на природния газ му намалили цената заради не го. Сега стана пак повишаване на цените. И много ми е странно как може да искаш да увеличаваш цените пък да не знаеш как да върнеш това което си надвзел. Трябва им там една проверчица и да видиш какви неща ще излязат!!!!!!!!
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
топлофЕкация трябва да се закрие! Нерентабилен остатък от миналото! Съществува само за да изнудва
18
16
 
14
 
! Отговори
сф преди 2 години
Моите комунални разходи за м. Януари 2021 г .за тристаен, панелен саниран апартамент в София: Топлофикация парно + подгряване на вода - 120 лв , Ток - 25 лв Вода - 30 лв. Общо 175 лв. Това е ! Който Ви говори друго, лъже ! А, пестеливците, които се къпят веднъж в месеца и мръзнат завити в родопско одеало под бръмчащия климатик, просто завиждат.
17
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефът на КЕВР Иван Иванов е роден 1945г. , пенсионер, мандатът на който изтече, но го държат, защото е зависим и прави кактото му наредят.Трябва и него да го пенсионират ВЕДНАГА!
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистик 13 "Така че цената си е чисто действие на комунистите." Цените пвърчат устремно нагоре редом с ентусиазма на чалга-юмручковците, това отдавна си го знаем. Да, ама кой ми направи заплатата 70 хил. лв. през 1997 г., а? Е, бяха 20 долара за 5 хляба (хляб НЯМАШ, Жанчо продаде пшеничния резерв), 2 бутилки олио (и олио нямаше), 3 кила брашно - не че имаше брашно, но пък имаше КУПОНИ, С КОИТО НЕ МОЖЕШЕ ДА СИ КУПИШ нищо.Комунизмът пак си дойде, да живее Мун...чо!
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в малко двустайно жилище. Реално отоплявам 40 кв.м. Проглушиха ни ушите, че февруари бил топъл и над 70 % от абонатите получават сметки до 100 лв. Аз, обаче, за 40 кв.м. отпляема площ получих сметка от 188 лв. И знам, че повечето хора са като мен. Сега могат спокойно да не вдигат цените, след като са надвзели 29 млн. Ама са алчни, та алчни!
14
2
 
23
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Ами ще надплащате. И ще има още много да надплащате и да ви правят на ***, като стоите абонати на тези крадливи топлофикации. Никога не сме имали парно, аз израснах без парно, децата ми израснаха без парно и се радвам, че не ни включиха навремето в тази бездънна каца за пари.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могат да приготвят препаратите за чистене на яйца от стената си след като бъдат опозорени за пореден път...
12
7
 
6
 
! Отговори
сф преди 2 години
До бла,блаВ кооперация ТВОЕ е само разстоянието между стените ! А иначе климатика става за охлаждане, но не и за отопление. Това е просто една малко по-ефективна духалка-бръмчалка, която освен за ток има разходи за консумативи и потдръжка и в един момент се разваля непоправимо.Живял съм без парно. Само за подгряване на вода вървят по 150 лв. на месец...