Кой печели от изкуственото противопоставяне на държавни и частни болници?

Ревизия в лечебните заведения ще се отрази добре на системата
11 юни 2021 14:54, Ния Христова
30
"Създава се изкуствено разделение на частни и държавни болници, свързано с финансирането на лечението на пациенти с Ковид, което не е добро нито за лечебните заведения, нито за пациентите". Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова.
 
Тя подчерта, че по време на пандемията всички болници са лекували пациенти по един и същи начин, не само в общинските болници, на които се предоставят допълнителни финансови средства.
 
"Недоумяваме как само те са избрани да бъдат бенефициенти. Организацията и финансирането на пандемия са роля и отговорност на държавата.  Болниците, независимо частни, държавни или общински, са с един и същ статус. Всички са с един и същи лиценз, в който не пише "ще лекуваме това или онова". Делението е изкуствено“, заяви тя.
 
Според Димитрова не трябва да има значение дали дадена болница се управлява с частни, общински или държавни средства, тъй като проблемите са едни и същи.
 
"Противопоставянето не помага, имайки предвид, че много лекари работят и в части и в държавни болници, за да могат да се издържат", каза Димитрова.
 
В писмо до здравния министър Стойчо Кацаров от Асоциацията настояват за визия за промяна на държавната политика и яснота каква ще бъде организацията в здравния сектор при следващия пик на COVID-19.
 
Според нея положителната тенденция в тази ситуация е, че болниците са доказали, че са способни да реагират и лекуват успешно пациенти в тази непозната досега ситуация.
 
"Това коства много ресурси, някои болници получиха дарения, други се наложи да търсят такива. Министър Кацаров трябва да преразгледа тази неравнопоставена ситуация, всички болници бяха равни в задълженията си да лекуват пациентите“, уточни Димитрова.
 
На мнение е, че ревизия в лечебните заведения трябва да има и тя ще отрази добре на цялата система.
 
"Редно е системата да бъде проверявана, от години се говори за контрола на лечебните заведения. Това е пътят, по който да се отсеят съмненията, че това, което се случва в здравеопазването, е нередно. Дълговете на болниците се плащат от нас. Трябва да се види откъде се трупат те - дали е въпрос на недофинансиране или има други причини“, коментира председателят на Българската болнична асоциация.
 
По думите й, ако клиничните пътеки бяха реални, лечебни заведения, които не могат да финансират разлика в сумата за лечение, нямаше да изпадат в дефицит, който трябва да компенсират по някакъв начин.
 
Във връзка със сигналите за незаконни трансплантации, Димитрова коментира, че има пропуск от страна на Агенция "Медицински надзор".
 
"Дейностите, които контролира мегаагенция "Медински надзор", са разнопосочни. Така може да се размият отговорности, тъй като един ръководител е трудно да отговаря за толкова различни мероприятия. Това е от компетентността на държавата. Това е добър повод да преосмислим дали тази реформа беше правилна“, заяви Димитрова.
 
Има спекулации в обществото във връзка с изграждането на националната детска болница, смята тя.
 
"От една страна е важно да бъде обезпечена тази нужда, готви се детска болница в Бургас. От друга страна трябва да бъдем внимателни да се направи по правилния начин, за да не бъде повод за критики", уточни Свилена Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
Димитрова,не знам,кой печели,обаче,ние които си внасяме здравните осигуровки, губим,и при едно посещение в частна клиника ,трябва да платим за консултацията с лекаря-частник,тарифата им започва от 50лв.не дай се боже да е ,доцент,или професор,а държавата ги финансира от нашите вноски.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Създава се изкуствено разделение на частни и държавни болници кой печели? Ами едни и същи тарикати. Кой губи ? Пациентите и болшинството лекари ограбени от директори на балници частни и държавни. Някои богоизбрани бели престилки в напреднала възраст вземат 50 ПЪТИ по голяма заплата от редови лекар. Най трудно на новата власт ще бъде справянето с бялата мафия ако изобщо решат да се занимават с това.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъжа водещ е окей, ама таз откъде е изкопахте не знам :)) То кривене на устните, то некакви стойки, ако има мъж до нея сигурно е мазохист :)
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на Иван Костов беше да приватизира всички държавни болници и всички държавни поликлиники през втория си мандат. Не успя, защото изгуби изборите и млъкна обиден, че му провалиха половината от плануваната далавера и престъпления..........................................България се спаси от ужаса на частните болници и ужаса, който Иван Костов и неговите докторчета бяха планували за българския народ.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селяните се впечатляват от теракота и латекса по стените на частните тесни и неудобни болници. Чакалните им са малки и селяните са събрани като кокошки в курник...................Държавните болници от социализма са строени широки, с мраморна облицовка. Но селянина си иска латекса.
6
0
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Водещата млада дама от видеото се обръща всеки път към водещия мъж, когато той вземе думата. Изглежда като че ли иска да го следи какво говори. Моля, обърнете й внимание да не го прави вече. Не прави добро впечатление.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за разликата в интериора и обслужването нищо не казвате. Частните болници са много над държавните.
4
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаема другарко Димитрова, аз съм твърдо против да се наливат пари от моя джоб в частните клиники!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривай частните болници. Здравеопазването безплатно и част от националната сигурност вид паравоенен статут.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Противопоставянето не помага, имайки предвид, че много лекари работят и в части и в държавни болници, за да могат да се издържат"ЗА ДА МОГАТ ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ... оле боже горките лекари какво ще правят от дека пари за цигари...
1
0
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 2 години
Противопоставянето на държавни и общински болници срещу частните е заложено в закона измислен от Костовщината и Илкосемерджиевщината още със закона от 2000 година. Частните болници начело с БЛС имат само отговорността и задължението да източват и крадат парите събирани в НЗОК, а на другите - държавни и общински - остава задължението да лекуват българите.