НЕК плаща над 1 млн. лв. за съхранение на оборудването за "Белене"

Средствата са дължими за следващите 2.5 г.
47
НЕК плаща над 1 млн. лв. за съхранение на оборудването за "Белене"
Снимка: БГНЕС

Нови близо 1 милион и 119 хиляди лева без ДДС ще трябва да плати Националната електрическа компания за съхранението и преконсервацията на доставеното оборудване за проекта АЕЦ "Белене".

Парите са за следващите две години и половина.

Преди дни НЕК е избрала за изпълнител на дейностите руската компания "Атомстройекспорт" и предстои решението да влезе в сила, са съобщили за БНР от компанията.

След като преди време в страната ни бе докарано оборудването за двата блока на проекта АЕЦ "Белене", който в момента отново е спрян този път по думите на служебния министър Андрей Живков "временно заради Ковид-заразата", се наложи то да бъде съхранявано на площадката на бъдещата централа.

Първият договор на НЕК за извършване на дейности по преконсервация на доставеното оборудване е от края на 2018 г. и е изтекъл в края на миналата година.

Сега се сключва нов договор с руската компания "Атомстройекспорт", който предвижда до края на 2023 година над 2300 отделни части и изделия да бъдат преконсервирани.

В рамките на договора ще бъдат направени проверка и контрол на местата, където се извършват дейностите, изпълнението на технологичните операции по преконсервация, както и на условията за съхранение на оборудването.

До края на тази година ще бъдат изплатени над 280 000 лева, а през следващите две - по над 400 000, като сумите са без ДДС. Цената е фиксирана за цялото време на действие на договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: АЕЦенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Костов преди 2 години
Можем и без - електроенергия , важно е да има банани - само те са важниКои не скача е - червен
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ток не ни трябва. България ще става Бананова република или Доматена република.
24
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Оправете си заглавието! Не НЕК, а ние данъкоплатците плащаме за консервирането на *** които дори и да се построи сграда за АЕЦ никога няма да се ползват защото са вече на толкова години, че даже и за скрап няма да стават. Нали го спряха това Белене, тогава какви пари хабим още за него, да се продава всичко и да се приключва! Колко милиарда се наляха през годините и насреща няма нищо. Да ги вземат от парите за субсидия на партиите и от фонд работна заплата на Народното Събрание!
23
0
 
0
 
! Отговори
До Mitaka преди 2 години
Не четеш дори самия себе си: "...2МВт мощност...2 млрд лева"!Написал съм: "толкова постоянно ветровити места", което смислово е малко по-различно от "ветровити места" и няма нищо общо с "нямането на ветровити места". Факт е, че билата на планините и баирите, както и крайбрежната ивица са по-ветровити, отколкото низините и полетата. Добре е, че планините ни все още не са застроени изцяло и се надявам да си останат така.А да знаеше само на 10-на км над Земята колко е ветровито, и там ли щеше...
22
0
 
2
 
! Отговори
Mitaka преди 2 години
Който казва, че няма ветровите места в България не е бил на връх Ботев и цялото било на Стара Планина, което над 500 км.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Внимателно да се изчислят всички средства ,налети в Гьола Белене от 1989 г. и като се сумира общата сума-да се състави списък на виновните и всички в Панделата. Незабавно!
20
0
 
0
 
! Отговори
До Митака преди 2 години
16,служебното правителство май няма такива пълномощия, не ли?----------------17,2 мегавата за два милиарда?!! Предлагам да ти ги направя на далавера само за 200 милиона, имаме ли сделка?А и де ги тия толкова постоянно ветровити места у нас, че с лека ръка да си подменим изцяло енергопроизводството? Колкото до зелената сделка, това е друга бира.
19
1
 
1
 
! Отговори
кофти , МИТАК преди 2 години
До Митака...20 мрд. . ще ни трябват за самолети , 2-ри транш ..
18
0
 
7
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Не разбрах до ден днешен , какво работят в БЕХ , И каква полза имаме от БЕХ !
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теменужката направи конкурс за Белене. Дойдоха китайски, американски, корейски, руски компании. Но Мутрата и каза да го спре, защото САЩ пак са заповядали. Теменужката спря Белене и пусна 7-ми блок на Козлодуй..........................7-ми блок без конкурс, без обществена поръчка.
16
4
 
3
 
! Отговори
Mitaka преди 2 години
По сегашни цени на ветрогенератори да се пуснат 2 мегавата мощност ще струва около 2 млрд евро ( с отсъпка може и доста по-малко) Това е от вятър и може и от ЕС да го платят като зелена сделка и с доста евтин ток, който освен това ще искат и да купуват и да се пишат, че ползват зелен ток. За АЕЦ трябват 20 млрд, никой няма да го плати и после 100.000 години съхранение на гориво.Да мо обясни някой защо
15
1
 
2
 
! Отговори
Митака преди 2 години
Служебното правителство няма ли да реши този въпрос решително като отпусне спешно 20 млрд за строежа на централата?
14
6
 
1
 
! Отговори
ДС преди 2 години
Плащайте "Данък пРосия" и много -много не се обаждайте....
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз Не се притеснявай ще направи и в западните страни. Даже ще му се молят за това.
12
8
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
КОГАТО ПУТИН НАПРАВИ РЕАКТОР В ЗАПАДНА ДЪРЖАВА, ТОГАВА ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯ, ЧЕ Е ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ И ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН!КЛИЕНТИТЕ МУ СА АФРИКАНСКИ ДЪРЖАВИ И ДЕ. ОТ 3-ИЯ СВЯТ!
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОКОГА ЩЕ ГИ ХРАНТУТИМ ТИЯ БРАТУШКИ БЕ? ТО РЕАКТОРИ ЗА МИЛИАРДИ, ДЕТО НЕ НИ ТРЯБВАТ, ТО ПОТОЦИ, ДЕТО НЕ ПОЛЗВАМЕ, ТО ЛУКОЙЛ, ДЕТО НЕ ПЛАЩА НИКВИ ДАНЪЦИ...
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8 Да, "Брест-300" на практика представлява вечен двигател. Това е революция.
9
2
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Атомстройекспорт не съществува. Има друга компания купила споменатата компания. Знаещи и незнаещи продължават да пишат глупости. Проекта не е стар но знаещите знаят. Лошото е че консервацията се дава само на наши фирми...
8
0
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
ей ***, знаеш ли каква е цената , която плати Ердоган за много по- голяма централа? Ай скрий се от бля дска та си дупка...
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"СЕГА ТАКАВА ЦЕНТРАЛА СТРУВА С 10 МИЛИАРДА ПОВЕЧЕ"------------------------------------------ И това важи за древен, морално остарял проект - проект от миналото хилядолетие. А какво правят руснаците в момента? Сега руснаците строят фантастична АЕЦ с неподражаеми, високотехнологични атомни реактори "Брест - 300".