Министър Комитова: Строителният бранш не е в колапс

„Алепу“ е огледало на държавата, оцени тя
12 юни 2021 12:58, Елка Василева
68
Министър Комитова: Строителният бранш не е в колапс
Снимка: МРРБ

Не виждам строителният бранш да е в колапс. Не беше засегнат от COVID-19. Строителството не спира. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова пред БНТ.

Нищо не сме спирали да строим, няма нито една заповед за спиране на строеж, каза още министърът по повод декларацията на Камарата на строителите в България. Няма спряна нито една европейска програма. Необходимо е време за извършване на проверки. Навсякъде ще платим за коректно свършена работа, допълни тя.

Няма причина да бъда атакувана. Твърдо се придържам към моите три приоритета – прозрачност, законност и намаляване на корупцията, каза още арх. Комитова.

Още по темата

Държавата изгони всички чуждестранни инвеститори. На път сме да изгоним и българските, заяви регионалният министър.

Засега не сме установили сериозни проблеми в Оперативна програма „Региони в растеж“. Правим проверка по документи. Ако при нас излязат сигнали, ще информираме обществеността. Не обвинявам никого. Има други институции, които могат да кажат дали нещо е правилно или не, заяви министър Комитова.

Намираме държавни обекти, които са започнати преди 4-5 или 7 години без издадено разрешение за строеж. Това трябва да се прекрати, категорична бе тя.

Този проект е пример за хаотичния процес, който се случва в строителството. Той е огледало на държавата, каза Виолета Комитова по повод изграждането на подпорната стена с хотел в местността „Алепу“. За него има издадени две разрешения за строеж, които са в съда. Укрепването е завършено и въведено в експлоатация, но в него има три асансьора за бъдещата хотелска част.

Заварихме липса на проектна готовност за някои от участъците на автомагистрала „Хемус“, информира министърът в отговор на въпрос дали ще бъде спазен обявеният срок за завършване на магистралата и допълни, че, ако имаше такава и днес стартират строително-монтажни работи, обектът може да бъде завършен в срок.

Държавата е осигурила 5 млрд. лв. за нови пътища и свлачища. Има строителни фирми, които са изградили капацитет в пътния сектор, има всички дадености. Защо не правим страхотни пътища? Защото тези проекти се случват в корупционна среда, правят се извън закона, с много занижен контрол и накрая гражданите са постоянно недоволни. Това е въпрос не на фирмите, които участват в този процес. Това е въпрос на управлението. Министърът задава темите как ще се управлява този сектор. Ако някой иска да го поправи, трябва да вземе този процес в ръцете си, коментира арх. Виолета Комитова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специално строителството няма лошо да се стопира. Като гледам какви далавери са там, в близката година бих разрешил само да се построят десетина нови затвора.
28
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, Комитова. Отвори Фактор и виж ккво казват от бранша. Всичко е стопирано и не се работи, заради новите ви опорки. И това не е само в строителството.
27
4
 
17
 
! Отговори
!!???... преди 2 години
Разбрахме , че Борисов е канибал, крадец, лъжец. Утре какво още ще измислите? Майстори сте на болшевишки простотии от столетие. Така ще я караме до изборите.После затишие и наново....нищо.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На оправени ли ти приличат?Е, ако по принцип караш само по черни пътища - може би.
25
2
 
3
 
! Отговори
Големите играчи - преди 2 години
фирми от бранша на наши хора, докараха останалите почти до финансов колапс.Като се даде полагаемото на правилите хора, големите поръчки са осигурени...А вие си скачайте или ни скачайте...все тая!Богатия става по-богат, бедния-по-беден.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не ги ли оправи?
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиерът Бойко Борисов обеща, че за три години ще върне българите от чужбина, след като приключат всички проекти и оправи пътищата в страната (2011 г.)
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достатъчно е като министър да спреш да работиш за да спре строителството. Точно това правят тея гадове. Днес на Хемус огромни задръствания, защото не са отбили камионите преди ремонта на тунела. НЕКАДЪРНИЦИ!
21
2
 
18
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
А за тайните срещи на президентския съветник пламен Узунов и за взетиат от него плик от митничаря ща си мълчи и ще се правим на ударени, така ли?
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътуването с влак стрела може да стане факт и в България. От следващата година е възможно да стартират процедури за закупуването на високоскоростните машини, след като част от отсечките у нас бъдат завършени, стана ясно по време на посещението на премиера и бизнес делегация в Китай.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Живков Управляваше по същия начин
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да върнеп Бойко Борисов и стротелството ще продължи Искаме саниране на Всички блокове в България
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова да обяни откъде има пари за двете луксозни вили на Черни море. Очевидно тя е част от разпрания чувал.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези от БСП Радев обърнаха с Краката нагоре държавата
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Планираме до 2017 година автомагистрала Хемус да бъде цялостно изградена.Кой лъже?
14
3
 
14
 
! Отговори
счетоводител преди 2 години
До Анонимен 10. няма да лъжеш. Борисов не е обещавал , че магистралат ще стане преди 4 г.Много си далеч от истината.
13
2
 
20
 
! Отговори
Строител преди 2 години
на Комитетова, аз лично съм построил две къщи ЗА ГОСТИ, но според нея хем всички било спряло, хем всичко било наред и няма спиране на проектите, няма колапс
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова вече соря строежа на магистрала Хемус, но строителният бранш въобще не е в колапс!
11
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам, феновете на Джипко скоро ще трябва да се заемат със съответстваща на компетентността им работа. Нещо чистачи, пазачи в молове, боклукчии и подобни. Свърши лесната лапачка на държавната софра.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновни са Русия и корупцията.