МиГ-29 - изправни самолети, пилотите обаче не летели достатъчно

Изтребителите се проверявали и поддържали непрекъснато
Обновена: 13 юни 2021 14:06 | 13 юни 2021 11:45, Камелия Цветанова
181
МиГ-29  - изправни самолети, пилотите обаче не летели достатъчно

"Пилот с ювелирна техника на пилотиране беше загиналият по време на учение майор Валентин Терзиев", каза пред bTV бригаден генерал Николай Русев, който е командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Той сподели, че е трябвало да съобщи тъжната новина на семейството и че изпитва вина за това, което се е случило. Но беше категоричен – МиГ-29 са изправни самолети.

Още по темата

„Дори капачката на винтила на гумата на самолета ако липсва, самолетът не излита – той трябва да е в пълна изправност, за да може да полети. Той се проверява постоянно. Процесът на поддръжка на самолета не е целеви еднократен, той се проверява и поддържа постоянно. Всички части са нови и пристигат от Русия, те имат гаранция и ресурс. Всичко е спекулация. Всяко говорене, че са остарели - също, защото те се поддържат в перфектно състояние. Има ги и всички системи, за да се спаси пилотът“, обясни ген. Русев.

Той сподели, че до последно са чакали Терзиев да се върне, а преди да изгубят връзка пилотът е бил уверен и всичко е вървяло по план.

Русев обясни, че след всеки опит за спекулация с теми, свързани с авиацията, ще се действа законосъобразно. Той добави, че докато има авиация и самолети, управлявани от хора, няма как да се избегнат подобни инциденти.
„Всеки опит да се спекулира с теми, свързани с бойната ни авиация, опити да се въвличат пилотите ни, инженерно-техническият състав в интриги и в политически реваншизъм, ще срещнат категоричен законосъобразен отпор. Нашата толерантност е изчерпана към тези хора. Летим и ще носим нощното дежурство, но повече компромиси няма да правим и ще говорим. Българският пилот повече няма да търпи унижението от група хора, които периодично излизат и говорят от наше име и заблуждават обществото. Те се опитват да формират общественото мнение. Ние ще продължим да служим на родината си, а не на чужди каузи. Малка група периодично обикаля медиите и говори за неща, които са некомпетентни и целят да спрат от експлоатация МиГ-29 и да докажат, че са негодни самолети. Искат да докажат, че пилотите, летели на руска техника, трябва да са освободени едва ли не от служба, тъй като са идеологически нечисти. Това нещо приключи“, каза ген. Русев.

Той коментира и че летателните часове на пилотите наистина са малко, като майор Терзиев от началото на годината е има 12 ч. и 50 минути нальот, както и всички в авиобазата.

Веднъж в годината се изпълняват пускови полети над море, няма как да има повече, каза още Русев.

Трябва да има последователни решения и действия в тази посока, добави той.

Относно семейството на загиналия пилот Русев изрази възхищението си към силата, с която са го посрещнали:

„Няма как да не се чувствам виновен за това, че не успях да върна у дома майор Терзиев. Не усетих никакъв укор. Напротив, казаха ми: Благодаря. Съпругата му даже ми сподели, че тя е знаела рисковете и че ще се справят“, сподели командирът на авиобаза "Граф Игнатиево", който съобщава тъжната вест на роднините на загиналия пилот.
Той не пожела да развива хипотези за причините за случилото се, но коментира, че е важно да се намери “черната кутия“ на време. В солена среда в морето тя може да оцелее 10 дни, добави Русев.


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
1
 
! Отговори
Чичо Любо преди 1 месец
До Радослав Нали и аз това каазвам. Стнига с тези хубави Москвичи са бръмчали нашите пилоти, че нещо живи не останаха от хубавите Москвичи. Хубав, хубав, ама Москвич. Стар. Много ремонтиран. Москвич. Летете, летете. На Москвичи. Ремонтирани. В тях вашите генерали са влюбени. До смърт. Вашата смърт.
155
5
 
2
 
! Отговори
Млад Пенсионер преди 1 месец
И педерадев го возеха на самольота, всичко за само и само за кинтитие.
154
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самолетът хубав ли е или е руски?
153
3
 
4
 
! Отговори
az преди 1 месец
До РадославСамолета бил супер, пилота - най-добрия. Каква тогава е причината? Малки зелени човечета?!
152
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уикипедия: F-16 Fighting Falcon, General Dynamics:-Произведени 4604 бр. от 1974г до юни 2018.- Инциденти: 670 бр, довели до загуба на самолета.- Фатални инциденти с пилоти- 86 ( F-16 flight mishap history, F-16.pdf)
151
0
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Добре бе, по средата на учение което е ясно къде се провежда на картата, заобиколен от самолети и кораби които го виждат на радара, наземни радари които също го виждат къде е и нашите паяк незнаят къде да го търсят. Хората с телефона си намират загубени кучета на 10 км разстояние, а армията ни с радари за милиони неможе да намери самолет на 5 км. Пародия, та чак на Венера ни се смеят. Да не го търсят с дървен чатал който реагира на метал и да се позиционират по звездите тия?
150
1
 
11
 
! Отговори
Ст@м@т преди 1 месец
При влизането ни в НАТО уж щяхме да имаме малка, но добре подготвена "професионална" армия - а какво стана - имаме жалка и зле подготвена "професионална" армия. До влизането ни в НАТО каквато е била подготовката това ще остане.
149
5
 
6
 
! Отговори
Хубав самолет преди 1 месец
добре изглежда но по-важното е че не трябва да му метеш пистата като на Ф-16ките
148
3
 
4
 
! Отговори
Чичо Любо преди 1 месец
МИГ-вете не летят, защото много замърсяват атмосферата в фини и те толкова фини прахови частици. Зелените ги забраняват. Не се диша!
147
11
 
6
 
! Отговори
Чичо Любо преди 1 месец
Не разбирам защо непрекъснато се говори колко хубави били тези летящи "Москвич"-и.Дрругари генерали, вие, коите сте влюбени в пре- старите руски таралясници, отстъпете назад и дайте възможност на българските млади момчета да палетят на нови самолети. И чак след това определяйте кои самолети са по-дабри. Че нещо живи полоти не ни останаха...останаха.
146
5
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Може да се пуснат залагания кога ще падне първия от новите Ф-16.Колебая се между първата и втората година. Впрочем, падането на Ф-16 ще е по същите причини...
145
10
 
9
 
! Отговори
Da преди 1 месец
Платените самолети вече са в напреднала фаза. Не само че ще ги имаме, но и ще имаме най-доброто в региона. За пръв път от 100г. Иначе тези 3 млрд не могат да се сравнят със стотиците милиарди, които комунистите и тяхната хунта източиха от тази държава от 1990 досега !
144
2
 
2
 
! Отговори
До 134 преди 1 месец
И аз мисля, че сме зле с това ВМФ, нямали техника, ами да ходят да садят домати
143
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е,че сме с исулени ***, НО чакайки нови самолети, на 100% платени,още не са, започнали да ги строят, инвеститори сме, ама, сме сила и чакаме. Работа, работа, работа
142
2
 
12
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 месец
До СМЕХ.... --- Да, но руснаците имат почти перфектна погребална техника. Нарича се "подводни лодки" - утанули и конец фильма. На Курск е имало живи моряци, но от страх да не им видят допотопната техника - те не че не я знаят - путинчетата не са се съгласили живите подводничари да бъдат извадени. Това е - Путинизъм.
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аха, четейки повествованията на атрактивните кънспиръси мейкъри, стигам до заключението, че е имало и очевидци на събитието, за което - бравос !
140
0
 
1
 
! Отговори
Галя преди 1 месец
Всеки гофер е агроном
139
5
 
13
 
! Отговори
До Тодар преди 1 месец
НЕ трий!В момента в света летят много DC-3 Dacota, произведени през 30-те години на ХХ в. Гръбнакът на американската бомбардировъчна авиация е В-52 от 50-те години. За какви стари МиГ-ове дрънкат някои? Този самолет е направен в отговор на F-16 и го превъзхожда по всички ТТ-данни. Неговата модернизация МиГ-35 хвърля в истерия Пентагона.А тук се опитват да представят F-16 bl.70-72 зa чудо на техниката, заради радар с активна фазова решетка, какъвто имат всички съвременни самолети.А ти си ***
138
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добри самолети ама падат кат круши.
137
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самолетът е свален и това е ясно. Очакваме някой да ни каже само кой и как го е свалил. Умишлено или неволно.