Кацаров: Лимитите са наказание за добре работещи болници

Здравният министър ще настоява те да отпаднат
74
Кацаров: Лимитите са наказание за добре работещи болници
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще настоява да отпаднат лимитите за болниците.

Кацаров съобщи пред журналисти, че са водени разговори за това и със съсловната организация, и с НЗОК.

Лимитите предизвикват неизплатени суми на болниците, посочи той и допълни, че този модел не може да работи. Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена, добави той. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници, каза още Кацаров.

Обсъждали сме да се водят преговори и за промени в цените на медицинските дейности. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги, допълни Кацаров.

Повече дейности трябва да се извършват в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече позволява още дейности, извършвани в болничната помощ да се прехвърлят в доболничната, добави той.

Обсъждано е и преустановяване на денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо, предаде БТА.

Ще се търси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

Предстоят преговори за промени в Националния рамков договор, надявам се да започнат сега и ще настоявам да се обсъдят внимателно и спокойно, за да се намерят решения за добре работеща система, каза още Кацаров.

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
Този дето иска да прави промени в здравеопазването, никога не бил лекар, не е обличал бялата престилка. Представете си колко разбира от медицина. И той ли ще ни оправя? Ид. И. От.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде е пилотчето? пак ли прибира пликове с телефон оставен на бара? замесен ли е в търговия на органи? много въпроси към управляващите има
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров и Радев с това решение ще засилят корупцията по болниците. Трябва контрол как лекарите всъщност лекуват пациентите,защото те всъщност гледат да си приберат кинтите от ЗК,и пациентите често свършват зле,и са зле лекувани. Не може да се получават пари,за несвършена качествена работа.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
слугата на радеф опитва се даде заден след като БСП и ИТН почти убиха здравеопазването и са на път да изкарат лекарите на протести. Протести срещу режима на радеф не искат от задкулисието доган и слави
17
3
 
20
 
! Отговори
Социаглиcт преди 2 години
Айдеее, почна се с безлимитните харчове! До изборите ще опоскат тазгодишния бюджет а след изборите за три мандата напред. Цяло щастие ще е ако се разминем с национална катастрофа.
16
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много странно аз не харесвах РУМЕН РАДЕВ.Той си спечели един гласоподавател с това служебно правителство.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 "Стойчо Кацаров никога не е работил като лекар" Кое е по-важно - да си специалист, или КОМУНИСТ? Не очаквах да започна живота си в комунизъм и да го завърша в комунизъм, но НЕКАДЪРНОСТТА на комунистическата пропаганда и безогладна лапачка на мой гръб пак победи - благодарение на коМУНЬО-преврат. Честито на кремълските *** (*** голи охлюви) и яловите гръмогласни чалга-юмручковци!
14
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам как са избирали хората на това служебно правителство,но всички са професионалисти и до момента всичко свършено от тях е логично и компетентно.Има ли възможност те да нимуправляват,защото само за един месец свършиха толкова много неща,като за правителство с мандат 4 години.Е другите нищо не бяха връшили,освен да пълната джобовете на шепа хора.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саботирайте по всеки един начин калинките на Стойчо! Те могат да уволняват, но ние можем да бавим, отлагаме и некачествено да извършваме процесите.Няма как Радев, Кацаров или Рашков да ни накарат да работим качествено и в срок, особено в държавната администрация.Нека дадем повсеместен отпор на диктатурата на Радев като саботираме всичките им инициативи. Нека информираме журналисти и партии за уволненията и назначенията без конкурс провеждани от служебното правителство!
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То вие участвате в трафика на органи начело с Румен Радев.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болни Червени Зомбита пръскат Зараза
10
3
 
16
 
! Отговори
ПРАВИТЕЛСТВО 00 преди 2 години
това т. нар. честно, всъщност ЧАСТНО правителство, дали ще организира честни избори... като гледам до тук всички друго правят, само не и да подготвят изборите, ПЪРВО ХВЪРЛЯТ НЯККАКВИ ТВЪРДЕНИЯ ЗА НАРУШЕНИЯ, ПОСЛЕ ОБЯВЯВАТ, ЧЕ ЩЕ ПРАВЯТ ПРОВЕРКА, ами ако всичко е законно? битият бит, е.ания е.ан
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на наш Стойчо е да пречи колкото се може повече на ВСИЧКИ болници - и на "добре" работещите, и на "не-добре" работещите - всички под ножа! Важното е да спечели обявения от Мун...чо конкурс за най-фалшива новина за "корупция", кражби и злоупотреби. Горкото Стойчо, ами нали и на него като на всяко друго мангърче най-после му изгря "дзвездата" - всяка комунистическа ПОСРЕДСТВЕНОСТ и НЕКАДЪРНОСТ процъфтява при комунизма, как да не му "блесне" г...за при Муньоизма?
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако беше много хубаво Жан Виденов щеше да го направи или Станишев и настана Червена Мъгла
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП педизборно реши да Гръмне един Медицински БАЛОН
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо Кацаров никога не е работил като лекар, вижте че липсва в регистъра на лекарите в България. Този човек удивително прилича на онзи стоматолог, който навремето стартира същата здравна система.
5
2
 
13
 
! Отговори
Jj преди 2 години
Подготовка за масова кражба. Без лимити и малките (стотици болници) да нямат изисквания за брой лекари и качество. С две промени - милиарди левове ще изтекат
4
3
 
11
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Този на снимката не е практикуващ лекар от повече от 10-15 години! Не че преди това е практикувал кой знае колко!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саботирате Дейв къта на служебното правитеслвто по всеки един начин!Нека лекарите в системата вписват още по-големи суми по клинични пътеки, нека лекарите назначават още по-къщи изследвания, нека се приемат още повече болни и така Стойчо да се пули на цифрите и да обяснява как ще реформира системата.Саботаж на всички нива!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПредИзборна Реклама на Тодор Живков