На работа през ваканцията само с разрешение от Инспекцията по труда

Това се отнася за всички под 18 години
20
На работа през ваканцията само с разрешение от Инспекцията по труда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Учениците, които искат да работят през лятото, трябва да изпълнят някои условия, ако не са навършили 18 години.

За тях важи така наречения разрешителен режим за наемане на работа.

„Инспекцията по труда по седалище на фирмата, която иска да наеме децата, издава предварително разрешение по искане от работодателя, след което работодателят може да наеме лицето на работа. Работата за която могат да бъдат наети или както се поставя въпросът, каква работа е недопустима за учениците, най-общо бих казал, че недопустима работа е тази, която би се отразила негативно на физическото и психическо развитие на младия човек“, обясни пред БНР  Димитър Петров, директор на Дирекция "Инспекция по труда" Монтана.

Децата могат да бъдат наемани или за определен срок, или за постоянно.

„Нашето разрешение важи до прекратяване на договора, при следващо наемане, ако не е навършили лицето 18 години, отново трябва да има разрешени. Бих обърнал внимание на всички работодатели, че е недопустимо работа на непълнолетното лице без трудов договор, което всъщност се отнася до всички работници. Още по-голям внимание да обърнат, че работодателите не могат да наемат лице без предварително разрешение на Инспекцията по труда, тъй като това деяние е криминализирано  и когато установим такъв случай, се препредава на прокуратурата за разследване като престъпление", коментира Петров.  

 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Старческото безполезно месо из бюрата по труда с хиперзатлъстели телк хипопотами е толкова нагъсто ,че освен Ковид Евтаназикус Максимус нищо друго не може да ги оправи.Дано по бързо идва истинска вълна и да смете цялата тази държавна администрация до крак.
15
0
 
3
 
! Отговори
Студент преди 1 месец
Имбецилусите в инспекции по труда няма такава разновидност бавноразвита с полу*хора В Факултето продават наркотик в Инспекциото по труда.Всички останали Инспекции по труда това е място за рекет далавера,релакс отдих и нищоправене. Моите приятели си намериха работа в *** в Инспекциото не съм чул никога никой за 5ст работа да му е свършена и помогнато за работа.За какво се държи тази армия от ракови метастази и темерутизирани лелки и чичета.Кога се уволнят всички дисциплинарно закусняло е.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-болният народ в Европа, който лекува всичко с ракия и цял свят му се смя, колко зле се справи с пандемията, ще учи останалите държави в света, кои лекарства са опасни, какво причиняват и защо не трябвало да се ползват. Ако продължаваме в този дух най-много да вдигнем броя ваксинации в световен план като ни видят, какви сме отчайващи.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инспекцията следи по сигнали няма проверки инспекцията да следи и за заплащане за положен труд ама друг път от години нищо не следвят не знам дали имат и капацитетът да следят Ако има едно решение за това кой какво трябва да работи и да получава за работата си съответното възнаграждение да следят обаче е едно към гьотере наемат и уволняват работодателите както дойде -работникът си мълчи щот иначе няма да има работа
12
0
 
2
 
! Отговори
Това е преди 1 месец
позор. НА 17 години им създават хиляда пречки да работят, после имало било проблем и нямало кой да изкарва пенсиите. Решението му - да изтрепем старците с ковидня, много умно. Светът се управлява от *** и недебилността е отклонение.
11
0
 
3
 
! Отговори
Стани работодател. преди 1 месец
До Анонимен 10Много бързо ще разбереш "тая агенция какво следи". Като от 100 служители с трудови договори на един му е изтекъл или управителят на обекта е некадърен и не знае какво е максимално позволеното трудово време в една смяна. Нищо, че сумирано излиза за периода.В комплект - 30 000 лв. глоба още през 2010 г.Какво правела ГИТ...
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя пък тая агенция какво ли следи смешки
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инспекцията по труда си спомнят само това, което,, знае,,.А, имат ли за цел да получат информация от кл. ръководители и директори за ученици, които не посещават училище и учебни часове, за да работят без трудов договор... Резултатът от тези усилия ще са само главоболия...
8
0
 
4
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
През 1965 г. бях малолетен, на 15 години и през ваканцията работих 3 месеца на 4 часов работен ден като телеграфен раздавач. Разнасях с колело телеграми, покани за телеграфни записи и телефонни покани. За целта, баща ми даде писмено съгласие в Дирекцията на съобщенията. Следващата и по-следващата години, преез ваканцията вече работих на пълен работен ден.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще бачкат те тия под 18 години....чакайте. На 100 кeлешчета, я ще има 10 да искат да работят, я не. Мързи ги да гледат даже. Само алкохол, порно и марихуана им в главите.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето са девойки ..знаели много езици малолетни .в Фейсбука има ябяви за работа за черноморието ,те сами се предлагат ,аз също търся девойки да продават сладолед ,но никога няма да взема малолетни ,просто далече от проблемите ,който иска да ги наема
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да искат никакви разрешителни онези тийнейджъри, които и досега са "работили" като продавачи на дрога сред връстниците си, а също и онези момичета, които тайно от родителите и учителите припечелват чрез практикуване на древния занаят. За съжаление, има такива девойчета.Въобразяват си, че това ще мине и замине, никой няма да разбере, че тя от време навреме си е докарвала по 100-200 лв за джоб харчлък или за да си купи скъпа дрешка или козметика и да излъже у дома, че това е менте от Илиянци.
4
0
 
20
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Наемете няколко деца за редактори и коректори на статиите ви.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са само простоватите родители. Още преди време 17-годишната тогава дъщеря на мои познати сама си беше спечелила място за някакъв летен едномесечен образователен спецкурс за средношколци в Западна Европа, след като се беше явила на конкурс. Техните обаче не я пуснаха, защото си бяха направили сметката цяло лято тя да работи като продавачка в семейния им магазин. Не знам дали са взимали някакви разрешителни и какви са били те, но знам, че и двамата родители са висшисти.
2
3
 
6
 
! Отговори
Заслужават адмирации преди 1 месец
хлапетата, решили да припечелят някой лев с труда си. Не знам обаче как ще се прилага този разрешителен режим, когато подрастващият помага в семеен бизнес. Няма лошо юношите постепенно да се учат как да поемат след време бизнеса на бащите си, но не може да се пренебрегне и фактът, че някои простовати родители прекаляват и принуждават по-голямото си дете хем да е бавачка на по-малкото, хем да върши домакинска работа, хем да поема значителна част от дейността на общ работник, продавачка, чистачка.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искат да ги убият с инжекции, но за работа разрешение. Трябва да го счупим този опорочен свят и да си построим наш - справедлив!