БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол

Има разлика между психичния пол и физическите му проявления, твърдят те
16 юни 2021 17:00, Анисия Иванова
189
БХК: Водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Според Българския хелзинкски комитет (БХК) водещи международни стандарти допускат промяна на данните за пол.

БХК внесе в Конституционния съд становище по к.д. № 6/2021 г., образувано по искане за нормативно тълкуване на понятието за пол в Конституцията, което по-рано тази година бе отправено от Върховния касационен съд (ВКС).

Повод за искането на ВКС е тълкувателно дело, образувано поради противоречива съдебна практика по заведени дела.

Според БХК биологичното естество на пола не се ограничава единствено до хромозомния и гениталния пол, а и до други проявления, които по много причини и в различни случаи могат да не съответстват помежду си. В позицията си БХК обяснява, че има разлика "между психичния пол и физическите проявления на пола".

"Водещите международни медицински стандарти по отношение на подобряване на положението и здравето на засегнатите групи също предписват допускане на промяна на имената и данните за пол в актовете за гражданско състояние и документите за самоличност на такива хора. Същите са и стандартите в практиката на Европейския съд по правата на човека, както и на Съда на Европейския съюз и Върховния съд на САЩ", пише в становището им.

БХК иска понятието за пол в Конституцията да се разбира като включващо всички аспекти, включително психичния пол.

В края на становището те настояват Конституцията да отговаря на променящите се обществени потребности и развитието на науката, в противен случаи държавата ни щяла ще бъде в нарушение спрямо международните договори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое ви притесняват повече, това, че една жена иска да се пише мъж, или това, че един мъж иска да се пише жена? От кое се отвращавате повече вие всички тук, от "мъжкото момиче", което си играе с камиончета и с пистолетчета, или от "малкия женчо", който си оправя ластика на оцветенната с акварел косичка? А може би и от двете?
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тия псиxapu , вместо да им наденете усмирителни ризи и да ги пратите в онези тихите заведения , им давате трибуна да ни пробутват и3врате-ните си схеми !
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тезата на БХК се базира на хипотезата, че са налице променени обществени потребности. Може ли да покажат доказателства за подкрепа на тази хипотеза? Защото в Германия откакто въведоха възможността да се пишеш с diverse в паспорта, при 82 милиона население под 300 души се възползваха от тази възможност. Тоест ние в България при 7 милиона заради няколко десетки души ли ще си сменяме конституцията?
125
0
 
4
 
! Отговори
пазете децата си преди 2 години
Бъдете будни хора, тези караконджули ще промият ума на децата ви, докато са на училище и в детските градини, няма да разберете, защото ще им забранят да споделят с родителите си! А когато чуете някъде някой да казва "правата на детето" това в превод означава да се намали драстично влиянието на родителите върху децата за да може всякакви човекомразци да ги обработват както си искат за техните цели!
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето защо искат от ГЕРБ и от Дай, България да променят и обезобразят прекрасната ни конституция.
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НЕДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО ТЕ ИСКАТ ДА НАЛОЖАТ НЕДЕМОКРАЦИЯ И ДИКТАТУРА НА МАЛЦИНСТВЕНИ МАРГИНАЛНИ ГРУПИ НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!!ЗА ВСИЧКО ЩЕ КЛЯКАТ НА ЗАПАДА, ДАЖЕ И МАКЕДОНИЯ ДА СИ ПРАВИ КАКВОТО ИСКА С БЪЛГАРИТЕ ТАМ.
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юристите на антибългарския комитет са на много ниско ниво. В нашата Конституция е записано че на нея не могат да противоречат международните договори, а ако има противоречие с тях, то конституцията се прилага а договора не. ЗАТОВА ДА СПРАТ ДА ЛЪЖАТ ОБЩЕСТВОТО С АНТИ ПРАВНИ АРГУМЕНТИ. а тн психически пол са имемно тези обратнии, на които други обратни са объркали себеусещането, ЗАТОВА ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ИМА ЗАБРАНА ТАКИВА ДА ОСИНОВЯВАТ ДЕЦА, ЗАЩОТО УВРЕЖДАТ ТЯХНАТА ПСИХИКА ЧЕСТО НЕОБРАТИМО.
121
0
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Както винаги вредни и неадекватни. Потребности на обществото?! Божие, прибери си версиите.
120
0
 
3
 
! Отговори
Азис преди 2 години
До Икебаната: Не е Икебаната това, а Семир Алкади.
119
1
 
4
 
! Отговори
Станислав Иванов преди 2 години
Вие ще излетите първи БХК, за'клеам са'!
118
1
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Докато не убият някой от БХК няма да се спрът да говорят недоносените твари
117
3
 
13
 
! Отговори
??? преди 2 години
Това го правят за да може след това да поискат и узаконяване на браковете между психари.Сами си признават,че това е психическо заболяване,щом психичния пол е различен от биологичния.
116
2
 
17
 
! Отговори
Ето го преди 2 години
Истинското лице на БХК, някой има ли все още каквито и да е съмнения !
115
1
 
21
 
! Отговори
Ей преди 2 години
Пуснаха пипалата и връз конституцията чак!Защо повечето от тез с 'психичен пол' неистово тръбят, че искат да ги приемат като нормални хора,а визията им говори друго?
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На банера "Български фонд за жените" и нито една жена в кадър.
113
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да започнат от БХК. на всички да им променят пола на площада, в знак на съпричастност. ще се радвам да гледам :)
112
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да признаят и русофилския пол. Те не обичат жени, не обичат мъже, обичат само Путинъ и Комунистическата руска ***.
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тая ли шашавия трябва сега да гледаме?Ако някой се дегизира като Чубака ,Урко,Алф или Си Трипио ще е далеч по интересен!
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На самолета и в Северна Корея. След време като ги върнат със сигурност ще са се определили до края на живота си от кой пол са...........
109
0
 
1
 
! Отговори
Gfk преди 2 години
Красавицата от дясно важи много :)