Радев пред посланици: Служебният кабинет работи за прозрачност

Сред обсъжданите теми: Борбата с корупцията и евроинтеграцията на РСМ
42
Радев пред посланици: Служебният кабинет работи за прозрачност
Снимка: Президентство

Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат да се обединяват около ясни принципи, приоритети и ценности. Един от приоритетите на този кабинет е повишаването на прозрачността в работата на институциите и възвръщането на общественото доверие в тях. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща в Националния исторически музей с посланиците на държавите членки от ЕС, Швейцария и САЩ.

В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представител на Европейската комисия в България. Политическата ситуация в страната, борбата с корупцията, предстоящото домакинство на България на Инициативата „Три морета“, както и европейската интеграция на Република Северна Македония бяха сред темите, поставени от дипломатическите представители на срещата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Наложените санкции върху български физически лица и компании по Глобалния закон „Магнитски“ на САЩ също бяха обсъдени по време на разговора. Президентът посочи, че от следващия български парламент ще се очаква да изработи правна рамка, която да предвижда процедури и подходи за реакция от институциите при подобни случаи в бъдеще.

Служебното правителство вече е предприело първоначални стъпки в тази насока, за да не допусне блокиране на обществени средства и да защити банковия сектор в страната. Румен Радев призова за изработване на мерки и на европейско ниво, за да не се стига до блокиране на предвидени за отделни държави членки европейски средства.

Гражданите изискват реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и очакват неотклонен ангажимент на българските институции и партньорите на страната ни за утвърждаване на справедливостта и прозрачността, посочи още президентът. Коментирано бе и изразходването на огромни публични средства от бившето правителство чрез т.нар. in-house възлагане, а не чрез обществени поръчки.

Държавният глава определи като стъпка в правилната посока решението на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент да изпрати мисия в България след наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български физически лица и фирми.

Утвърждаването на Инициативата „Три морета“ като платформа за активно икономическо и инвестиционно партньорство е важно не само за страните от Източна Европа, а и за постигането на реално социално и икономическо сближаване в Европейския съюз, заяви държавният глава по време на срещата. Румен Радев открои приноса на българското домакинство за привличането на Гърция като гост на форума в София, както и за търсенето на интелигентни решения в областта на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона, чрез свързването на научните и образователни центрове на страните участнички.

България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония и утвърждаването на страната като силен съюзник в НАТО, подчерта още Румен Радев. Държавният глава оцени високо позитивните сигнали през последните седмици в отношенията между България и Република Северна Македония и преди всичко възстановяването на диалога на най-високо равнище.

Президентът изрази надежда този диалог да води към конкретни устойчиви и необратими резултати в двустранните ни отношения с Република Северна Македония, което да ускори и европейската перспектива на югозападната ни съседка.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква прозрачност? До сега чухме само имена на враговете Стъки и Ипон. За язовирите не споменаха нито едно име на фирма. А за "големия хаос" кого визират ? Само общи приказки.
33
0
 
0
 
! Отговори
на снимката преди 1 месец
не виждам Херо, да не би да е пропуснала?
32
0
 
6
 
! Отговори
Вейхайвей преди 1 месец
А посланиците повярваха ли?
31
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
които иска в нато и ес да минава през референдум а не като в българия непрекъснатосе джавкаме на тази тема балканите трябва да се обявят за зона без бази и оръжиемирна зона
30
2
 
7
 
! Отговори
Прозрачност преди 1 месец
Да съвсем прозрачно е, че работят за проруски интереси!
29
2
 
7
 
! Отговори
МИНУВАЧ преди 1 месец
До Анонимен 30Не, по-зле е от ББ, защото след онзи останаха бая строежи и инфраструктура, а след червената хунта няма да остане НИЩО! Само лоши спомени...
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тази '' прозрачност'' си прави каквото иска . С нищо не е по различен от Боко.
27
4
 
17
 
! Отговори
Димо преди 1 месец
Абе от тоя можеш да чуеш само лъжи.Пликове- и отрича,Божковица -началник на кабинета на Рашков,недоказани обвинения но този продължава.Мошеник от класа и най-отвратително то е,че ние го виждаме ,чуваме а този продължава да лъже
26
4
 
21
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Служебният кабинет работи като предизборен щаб на Радев и провежда черна пиар кампания срещу предишните управляващи!
25
4
 
22
 
! Отговори
МИНУВАЧ преди 1 месец
"Служебният кабинет работи за прозрачност": ама ДЕБЕЛИТЕ ПЛИКОВЕ НЕ СА ПРОЗРАЧНИ - не можахме да видим колко има вътре. Знаем какво е и за кого е, но не знаем ТОЧНО КОЛКО. Ето това е въпросът.
24
19
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Този престъпник Борисов.Си направи държава в държавата! И вина имат тези които го избираха! И ние,че Не гласувахме за никого! Нещата вече ще са други! Новото дойде!-:) Гласувайте масово българи!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предложение към управляващите: раздайте на всеки посланник в България документалната "Бяла книга", като я прочетат, да се замислят, може ли, един народ да се отрече от своята история и език, да плюе, на загиналите си съотечественици, за свободата на родината си?
22
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 23 Ще видим! Той така ви наплаши мутрата,та вече години,не знаете къде се намирате!-:))) Свърши се! Нищо няма да се повтори вече! След тези разкрития и кражби на мутрата,познай кога ще вземете вече власт! ТамАн НИКОГА!!!-:)))) Сядайте си н останките З... Вече!-:)))
21
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21 Не реват герберчетата. Реват хората. После ще ревете вие. След няма и месец:))))
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Певропейската интеграция на Република Северна Македония" - най-голямата грешка в историята. Навреето не разбирах гърците, сега не разборам нашите политици. Макатата им нужда само от един шут отзад.
19
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ревете ли,ревете ли Герберчета? Боли много нали? Така ще е вече!-:))) Този ви ОБЕЗКОСТИ и то За винаги!-:))))
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъже.....о,ти си затвора а не да си президент,с цялата комунистическа мафия,трябва да сте в затвора ,а не да продължавате грабежите.
17
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставка предател
16
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В служебния кабинет са събрани хора участвали в повече от две, три партии, пробвал и тук и там, никаква стабилна, идейна основа има и свестни министри, но повечето са се отдали на популизъм, реваншизъм и яко лъжат
15
4
 
31
 
! Отговори
Митница Пв преди 1 месец
А йато е за прозрачност защо ти Радев назначи племеницата на митничаря Петко Петков, който даде торбичката на Узунов още на другия ден за шефка на митницата в Пловдив?Това ли е прозрачност?