БХРА: Държавата се бави с подпомагането на летния сезон

Все още не са посочени ковид хотели
20 юни 2021 19:13, Нели Христова
15
БХРА: Държавата се бави с подпомагането на летния сезон
Снимка: БГНЕС

Летният сезон отдавна започна, а държавата все още не е предприела дори елементарни мерки, с които да гарантира провеждането му. Това бе категоричен зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Бранимир Миланов, който взе участие от името на организацията в Националния съвет по туризъм.

Нито един от големите международни туроператори няма да доведе туристи у нас преди да се посочат ковид хотели, в които да бъдат карантинирани евентуално туристи с лека форма на Ковид-19 и техните придружители. Това е задължително изискване както на туроператорите, така и на здравните институции на тези държави, за да гарантират сигурността на своите граждани зад граница, посочи Миланов. И допълни, че е грешка дори да се обмисля местата за настаняване, в които се изолират хора да са такива с обособени помещения, а в останалата част на сградите да бъдат настанявани туристи.

"Това не е само недопустимо от медицинска гледна точка, но и ще доведе до зачеркване за чуждите пазари на цели курорти и дори на България като дестинация", предупреди зам.-председателят на БХРА. Посочването на ковид хотели, както и организирането на мобилни лаборатории за тестове е не само необходимо, а задължително, заяви Миланов. Мнението му бе подкрепено и от зам.-здравния министър д-р Александър Златанов, съобщават от БХРА.

"Задължително е мярката 60/40 да има и нов дизайн. В нашия сектор не може да се сравнява месец за месец, защото секторът си има специфики и различни начини на разплащане", посочи Миланов.

Без качествен персонал не може да има качествен продукт. Затова от БХРА настояват да се осигури програма за сезонните работници, за да имат те интерес да останат заети в бранша. В момента тези хора работят по 2-3 месеца по време на активния сезон и нямат никаква сигурност и спешно трябва да се помисли за тях, категорични са от БХРА.

Обещава се да отпаднат PCR тестовете за децата до 12 години, да се отворят границите без здравни изисквания със съседни държави, да се намали цената на чадърите, да се подпомогнат екскурзоводи и хотелиери. Дори служебният министър на туризма заяви, че до края на мандата на служебното правителство ще заработи онлайн визов център, но не чуваме да се работи по това. Всички мерки, за които се говори, остават само в бъдеще време, подчертават от БХРА.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще национализираме хотелите от мошениците хотелиери и тогава ще дадем пари.......... Частниците хотелиери искат държавата да издържа техните хотели.. ...........Първо национализация, защото частникът е лош стопанин и иска пари от държавата............ Трябва да се национализират за 1 лев пречещите хотели на плажа и да се съборят и да се възстанови плажната ивица.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата маха от позициите хора неудобни на БСП. Това да не ви е тиквон че да ви помага. Ха ха. Спасявайки се народе. Ха ха ха
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то да бяха 20-30хотела да ви се помогне , ама вие сте настроили Хиляди хотели и за всичките искате Милиарди да оцоцате от Народа !
9
0
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
И защо трябва да ви подпомагаме, бе мутри?
8
0
 
21
 
! Отговори
Бачкатор преди 1 месец
А на мене Бачкатора държавата защо не ми помага а помага на мутрохотелите,всякакви тарикати и разни побойници- Стъкита Мъкита?
7
2
 
20
 
! Отговори
Мунчо преди 1 месец
Нали хотелите са частни. Да се спасяват, какво чакат от държавата
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
оня ден българи се оплакваха че няма посолство в Тайланд и че карантината им струва между 2 и 6 хил. лева за карантина от 16 дневен период в хотел посочен от правителството . няма безплатно .
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'Щото вие не се "бавите" с плащането на данъците и осигуровките... :D
4
0
 
8
 
! Отговори
Фершел преди 1 месец
Ма на плажа с балтон не пускат
3
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
А какво мисли Лъвското сърце по този въпрос?
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хателиерите и ресторантьорите са недоволни от служебното правителство на Васил Божков. Готвят се масови протести.
1
2
 
10
 
! Отговори
Колчо Слепеца преди 1 месец
Ам'чи дей гУ лятотУ?!