В РС Македония: Цар Самуил за политиците един, а за учениците друг

Доц. Наум Койчев за постигнатото от историците на двете държави
20 юни 2021 14:10, Ния Христова
229
"Пет исторически личности в действителност сме уточнили през февруари 2019 г. и от тогава общо взето няма никакъв прогрес". 
 
Това каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между София и Скопие в коментар на отново повторената теза от премиера Зоран Заев по време на посещението му в София за постигнато съгласие от историците за 5 исторически личности.
 
"И за съжаление все още тези решения (б.р. - за петте личности) не са публикувани, не са изпълнени и нещо повече – видяхме от страна на колегите от Скопие регрес дори по отношение на цар Самуил, за когото иначе сме приели решение за съвместното му честване като владетел на средновековната българска държава и оттогава всъщност колегите отказват същата формулировка да бъде вписана в препоръките по отношение учебниците в Република Северна Македония. Те твърдят, че един бил цар Самуил за политиците и за обществото, а друг трябвало да бъде за учениците. Тоест по някакъв различен начин трябва да се представя за различни прослойки на обществото," коментира Кайчев пред водещата Милена Милотинова.
 
На въпрос съществува ли такова двойнствено разбиране в други държави по отношение на историята, историкът отговори: "Ами не мога да видя подобен паралел."
 
Целият разговор - вижте във видеото.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОРИ НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ КАК ЕДНА ОПРАЗНЕНА,МИЗЕРСТВАЩА,ЧАКАЩА ПОДАЯНИЯ ОТ ЕС,ПРЕВЪРНАТА В РОМСКИ РЕЗЕРВАТ ДЪРЖАВА КАТО БЪЛГАРИЯ БЛОКИРА ДРУГА ДЪРЖАВА .
10
3
 
35
 
! Отговори
ИстоРик преди 2 години
Цар Самуил е БЪЛГАРСКИ ЦАР. Това че северна македония е била в земите на тогавашното Българско царство не прави от Самуил македонски цар. Северномакедонците са били ПРЕЗ ЦЯЛОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ във владение на гърци... българи... сърби и едва от 1991г. са станали самостоятелна държава . Какви са тия претенции за самостоятелна история ПРЕДИ тази дата? Ал. Македонски Е БИЛ ГРЪК.Говори гръцки език и е роден на 100 км. от гръцкия Солун. НИЩО общо със Северна Македония.Цар Самуил е роден край София.
9
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинавсъщност македония трябва да е доволна,че българия я блокира,защото дните на ес са преборени...
8
1
 
25
 
! Отговори
българина преди 2 години
все едно сащ да претендират за Ричард лъвското сърце, щото говорел английски.... или пък австралия....
7
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че навремето Сталин ни отдели с желязна завеса,та да забравят в Европа какви *** има тук на Балканите.Уви,след 1989 Европа отново си спомни за тъпанарите на Балканите.
6
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимена пък на българите историята им я създадоха руснаците и съветската историография.
5
1
 
23
 
! Отговори
българина преди 2 години
на макетата ще им кажа, едно е да искаш в ЕС друго е да влезеш, трето е шанса за това. представете си че яка блондинка ви маха с ръка, обаче преди това трябва да минете през всичките й братя каратисти.....
4
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви царе, каква история ги гони тия македонци. Държавата им е създадена оня ден
3
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДВЕ СЪСЕДНИ СЕЛА НЯМАТ ОБЩА ИСТОРИЯ А КАМО ЛИ ДВЕ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ!ТАЗИ КОМИСИЯ Е БЕЗСМИСЛЕНО ХАРЧЕНЕ НА ПАРИ!
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
историческата комисиия е срам за историческата наука като цяло...такова чудо няма никъде по света...две държави да формират комисии,които да се разправят кое е правилно и кое не и това да има политически последствия.глупости на квадрат както се казва.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нема що..

Спонсорирани публикации