В РС Македония: Цар Самуил за политиците един, а за учениците друг

Доц. Наум Койчев за постигнатото от историците на двете държави
20 юни 2021 14:10, Ния Христова
229
"Пет исторически личности в действителност сме уточнили през февруари 2019 г. и от тогава общо взето няма никакъв прогрес". 
 
Това каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между София и Скопие в коментар на отново повторената теза от премиера Зоран Заев по време на посещението му в София за постигнато съгласие от историците за 5 исторически личности.
 
"И за съжаление все още тези решения (б.р. - за петте личности) не са публикувани, не са изпълнени и нещо повече – видяхме от страна на колегите от Скопие регрес дори по отношение на цар Самуил, за когото иначе сме приели решение за съвместното му честване като владетел на средновековната българска държава и оттогава всъщност колегите отказват същата формулировка да бъде вписана в препоръките по отношение учебниците в Република Северна Македония. Те твърдят, че един бил цар Самуил за политиците и за обществото, а друг трябвало да бъде за учениците. Тоест по някакъв различен начин трябва да се представя за различни прослойки на обществото," коментира Кайчев пред водещата Милена Милотинова.
 
На въпрос съществува ли такова двойнствено разбиране в други държави по отношение на историята, историкът отговори: "Ами не мога да видя подобен паралел."
 
Целият разговор - вижте във видеото.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
14
 
0
 
! Отговори
Попипко преди 2 години
Предлагам да нападнем Македия ако ни пипкат историята! Никой не може да пипка българската история!
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПРЕДАТЕЛ Е ОНИЯ С ШКЕМБЕТО ДЕТО КУПИ ИЗТРЕБИТЕЛИ НА КАРТИНКА ВТОРА УПОТРЕБА ЗА НЯКОЛКО МИЛИАРДА!
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 Няма проблем стига ако те приемат српската или гръцката история. Но когато пипат бг, НЕ.
28
15
 
5
 
! Отговори
Русия преди 2 години
В следствие от събитията през последните няколко години, Русия измени възприятието за българската нация. Не "братя", а множество предатели. Не стари съюзници, а клиентелата на Адолф Хитлер. А Альоша е паметник не на комунистическите окупатори, а на съветските войници, които щедро позволят на българите да запазят честта си след войната, оставяйки настрана съвестта си.
27
3
 
25
 
! Отговори
Македонската истина преди 2 години
Цар Самуил -цар на България през 12 век със столица Охрид ,цар на българите на цялата територия там .Точка по въпроса ,няма нищо какво да се обяснява тука.Македонска нация създадена през 1945 г в кабинета на Тито по заповед на коминтерна .Преди 1945 всички са българи там ,след тази дата стават македонци.Македонски език няма -има западен диалект на българския .Зой Байо подпиши се на този параф и ви давеме зелена светлина.
26
6
 
9
 
! Отговори
Евроатланик преди 2 години
30 години евроатлантизъм е най-доброто за България, но руснаците ни пречат да го развиваме.
25
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам как България може да каже на друга държава каква и е историята и какъв език говорят. Българите да си пишат каквато си искат история и да говорят на какъвто си искат език, и да оставят другите на мира.
24
1
 
12
 
! Отговори
Абе, преди 2 години
До Анонимен 6Ти в ред ли си? Какви руснаци те гонят, като не ги е имало като народ по времето, когато е създадена България? Има документи за това, къде, кога и как са се случили нещата!
23
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хищническото поведение на Нацистка България и жестоката политика на българските нацисти в окупираните територии на Гърция и Македония е нещо, което Русия позволи на българите да забравят, а те с радост са забравили. Те просто не се чувстват виновни за случващото се в онези години: те казват, че са живели спокойно, а след това е дошъл руски нашественик, който по някаква причина е увековечен в Пловдив.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 Македония във Византия е област около Цариграт далече на изток, а Византия убива Самуил и преимениува днешна северна Македония на област *** или Булгария. В гръцкия няма звук Б и затова е ***.
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Който ми каже дека не съм македонец, ке му го скинам езикот,и който ми каже дека не съм Българин, ке му СЕКАМ ГЛАВАТА" Тодор Александров
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ какво ги инрересуват историците на васалите. САЩ искат Македония в ЕС и какво постигат историците няма никакво значение за тях, за САЩ историята на васалите не означава нищо, васалите са за да служат на метрополията, а не да развиват исторически терории.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че *** трябва да забрани обидните антибългарски коментари, написани с главни букви. Това е против правилата на сайта!А е ясно, че тук става въпрос за един и същи платен ***, както и само един северномак също се изявява тук с налудничавите си мнения.Тези историци, дето ги споменаваш, вероятно говорим за корумпирани хора, които от това печелят. Нито един сериозен историк няма да си зарови репутацията с идиотщини, какъв цар е Самуил, Симеон, Борис, какъв е Георги Делчев. Предател!
18
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИстоРикНАПРОТИВ И ФИЛИП И АЛЕКСАНДЪР СА ВЛАДЕЕЛИ И В СКОПИЕ И ДРУГИ РАЙОНИ НА Р.МАКЕДОНИЯ...ДОРИ И СОФИЯ Е БИЛА ЧАСТ ОТ МАКЕДОНСКОТО ЦАРСТВО.ДА НЕ ГОВОРИМ,ЧЕ ПЪРВИЯТ ДОКАЗАН ПОКРОВИТЕЛ НА БАЛКАНСКИЯ ПЪРВЕНЕЦ ВРЪХ МУСАЛА Е ИМЕННО ФИЛИП МАКЕДОНСКИ.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИстоРик Много трудно да се направи за милиони исторически личности и ще отнеме стотици години в спорове да се коригират македонските книги и учебници. Най-лесно и веднага се решава като се пише че македонската история е българска а македонския език е бг. Защото няма как преди 1945 г. един език и история е бг а пък след това децата на македонците са съвсем други и различни както Каракачанов и Борисов и комисия историци се опитват да лъжат. Или са българи или са маке марсианци. маке бг нация
16
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А КАКВО ДА ПРАВИМ С РЕДИЦА ЗАПАДНИ УЧЕНИ,КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ САМУИЛОВОТО ЦАРСТВО КАТО МАКЕДОНСКО?ИЛИ ПАК ЩЕ ЗАПОЧНЕТЕ С ВАШЕТО:АМА ВАСИЛИЙ Е БИЛ НАРЕЧЕН *** А НЕ МАКЕДОНОУБИЕЦ...БЕЗ РАЗБИРА СЕ ДА СЕ ИМА В ПРЕДВИД ФАКТА,ЧЕ ТОГАВА НЕ МОЖЕМ ДА ГОВОРИМ ЗА БЪЛГАРИ КАТО ЕТНОС,ЗАЩОТО ДУМАТА ВУЛГАРОС Е ИМАЛА ЗНАЧЕНИЕ НЕ НА ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИН А НА ВАРВАРИН,ЧУЖДЕНЕЦ,СЕЛЯНИН И Т.Н.
15
1
 
17
 
! Отговори
ИстоРик преди 2 години
И още една важна подробност . Земите на днешна северна македония НИКОГА НЕ СА ВЛИЗАЛИ в земите на царството основано от Александър Македонски. "Техния" велик първи цар никога през живота си не е ходил в северна македония . Когато съставя войската си иска разрешение от гърците , минава през разбунтувалата се Тракия , после към Турция на път за Персия ... И НИКОГА НЕ СПОМЕНАВА македонската си родина, но не пропуска да налага ГРЪЦКАТА култура в завладените от него земи. Умира във Вавилон от пиене.
14
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИЗВОРИТЕ,ОТ КОИТО ЧЕРПИ ДНЕШНАТА ТАКАНАРЕЧЕНА БЪЛГАРСКА ИСТОРИОГРАФИЯ СА ПРЕДИМНО СЪВЕТСКИ...ТАКА ЧЕ ЗА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА ГОВОРИМ.ЖИВКОВИЗМЪТ В БЪЛГАРСКАТА НАУКА Е МНОГО ЗДРАВО ЗАКОТВЕН И СКОРО НЯМА ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ НЕГО.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наши историци са измислили различни теории, че прабг са славяни а други че са тюрки, а трети, че са иранци. Очевадно историята е само част от проблема с МК и политиците трябва да работят много повече или да се обединят както при БКП, защото историците са платени от различни политици и партии и само се карат.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИстоРикТО И КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ Е РОДЕН В НИШ,НО ТОВА НЕ ГО ПРАВИ СЪРБИН НАЛИ?АМА ЧЕ ЛОГИКА ВАДИШ...