Месото измести хляба в храненето на българите

С нарастването на доходите ядем повече месо, яйца и кисело мляко
21 юни 2021 07:31, Елка Василева
59
Месото измести хляба в храненето на българите
Снимка: архив, БГНЕС

С увеличението на доходите на хората през годините значително се променя храната на трапезата ни. Най-съществената промяна е заместването на хляба с потребление на повече месо, плодове и зеленчуци. Като тази тенденция продължава и през 2020 г. въпреки пандемията и ръста на безработицата. През миналата година всяко домакинство е изяло средно по 168 кг хляб и тестени изделия, а през 2015 г. - по 213 кг, показват данните на НСИ, пише „Труд“.

Спадът в потреблението на хляб и тестени изделия за период от пет години е с над 21%. Любопитно е, че спадът в покупките на хляб е доста голям, докато при потреблението на тестени изделия като макарони, кифли и бисквити има ръст.

Същевременно потреблението на месо е нараснало с близо 5%. През миналата година всяко домакинство е изяло средно по 73,8 кг месо, при 70,6 кг през 2015 г. Потреблението на месни продукти като колбаси и консерви обаче намалява с 12%. Причината за това е, че с ръста на доходите хората искат да има повече месо на трапезата им. Но залагат на прясното и качествено месо, вместо на наденици и салами.

В стремежа на хората да ядат по-здравословно, нараства потреблението на някои плодове и зеленчуци. През миналата година всяко домакинство е изяло средно по 23,6 кг дини и пъпеши, което е ръст с 2,6% спрямо 2015 г. За периода от пет години потреблението на тикви е нараснало с 45%, на грозде с 11,5%, на круши с 15%, на сливи с 13%. Консумацията на ябълки, череши, праскови и ягоди обаче е намаляла съответно с 10%, 32%, 26% и 16%. Всички плодове са поскъпнали през последните пет години. Но се оказва, че потреблението на тези, чиято цена е нараснала повече, намалява, а плодовете, които са поскъпнали по-малко, се купуват повече. Например ягодите са поскъпнали с над 48% за периода, а черешите и прасковите - с 34-35%. В същото време повишението на цената на дините и пъпешите е само с 16%, а на крушите - с 10%.

Потреблението на домати, краставици и чесън се увеличава с ръста на доходите на хората. Но за сметка на това ядем по-малко зеле, показват данните на НСИ. За период от пет години доматите са поскъпнали с 27% и консумацията им е нараснала с 1,2%. В същото време краставиците са поскъпнали доста по-малко - само със 17%, а потреблението им е нараснало повече - с 5,4%.

Тенденцията за обръщане към по-здравословен начин на живот се вижда и при маргарина и маслото. Потреблението на маргарин е паднало с над 46% за период от пет години, а консумацията на масло се е увеличила с близо 23% до 2,7 кг на домакинство за година.

Ядем и все повече яйца и кисело мляко, а ограничаваме картофите на трапезата. Което показва, че с увеличението на доходите хората търсят по-разнообразна храна. Всяко домакинство изяжда средно по 278 яйца за година, при 243 преди пет години, което е ръст с над 14%. Потреблението на кисело мляко също нараства със 7% до 56 кг на домакинство за година. При картофите спадът на консумацията е с над 5% до 52 кг. годишно на домакинство.

Намалява консумацията на пасти, но ядем повече шоколад.

При десертите също има сериозна промяна в потреблението от домакинствата, което е свързано със стремежа към по-здравословен начин на живот. Консумацията на захар от българите е намаляла с 14% за период от пет години, средно до 27 кг на домакинство за година, показват данните на НСИ. Спад от 10% има и при захарните изделия. Наред с това обаче потреблението на шоколадови изделия е нараснало с 2,9% до 3,5 кг на домакинство годишно.

През годините потреблението на високо алкохолни напитки нараства, като наред с това хората и пушат повече, показват данните на НСИ. Потреблението ракия е нараснало с 31% за период от пет години, а на други високоалкохолни напитки, като водка и уиски - с 6,7%. При бирата обаче има спад с близо 24%, а при вината - с повече от 5%. При цигарите ръстът на потреблението за същия период е минимален до средно 1569 цигари на домакинство за година.

При безалкохолните също има ръст в консумацията за последните пет години - с над 7% до 145 литра на домакинство годишно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Бухахахааааааа
32
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 2 години
В богато съседско семейство се готви редовно, но ядат по веднъж от сготвеното (вкусно е).Какво го правят ли?!Или на кучета го дават или като *** се изхвърля.
31
0
 
2
 
! Отговори
Не се радвайте на преди 2 години
тез повишени заплати.Радвайте се на ниски цени.Щото заплатата - една, плащанията всеки ден - много.Като отидете в магазин за храна, не можете да правите пазарлък, нали?!
30
0
 
6
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Тук някой, ако чете коментарите, може да получи комоцио. Всичко знаете, всички конспирации и далавери сте ги разкрили лично зад клавиатурата.
29
2
 
8
 
! Отговори
Патриций преди 2 години
Разбира се, че е така - бедните ядат повече хляб, евтини колбаси и сирена, а заможните подбират качествени и ако е възможно био продукти. Забелязвам и една друга тенденция - хората с ограничени доходи се тъпчат с полуфабрикати и поръчват всякаква скапана храна онлайн, докато високата средна класа сама приготвя храната си от подбрани съставки.
28
0
 
8
 
! Отговори
Ромулчо преди 2 години
Имаш ли пари, всеки ден е празник!Дръжте се братя!България ще е наша!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Eлкe, прекалила си с алкохола още от сутринта!
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До арбайт махт фрай ГУЛАГ го има отпреди "арбайт махт фрай".
25
2
 
1
 
! Отговори
арбайт махт фрай преди 2 години
`18`Така са го решили преди Северна Корея.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До . "Няма я вече истинската пълноценна храна от едното време. Ядем химия и хормони и очакваме да сме здрави.." Северна Корея са го измислили с "истинската здравословна храна". Затова всички там са стройни. Скоро и вас това ви чака с военната хунта назначена от Москва. Не мога да кажа, че не сте си го заслужили.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До айде нЕма нужда След 30 години на всеки да си вземе в ръцете съдбата, червените установиха, че не стават за нищо и единствения начин да се върнат е чрез военен режим.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито месото е месо, нито хляба е хляб. Статията трябва да се казва "фалшификатите изместиха оригиналите"
21
4
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Това с дълбокозамразените `пресни`риби в рибните ресторанти, не е съвсем така.Алчните кръчмари започнаха да повишават температурата на фризерите, с цел спестяване на ел.енергия.Когато пък някой от тези стари фризери се развали и прокапе, вонята е ужасна а `прясната` риба се премества в друг, оброботена със химия, за да не вони !
20
3
 
15
 
! Отговори
. преди 2 години
Не знам дали намалява приемът на хляб и сладки храни ама все повече хора замязват на прасета. Няма я вече истинската пълноценна храна от едното време. Ядем химия и хормони и очакваме да сме здрави...
19
2
 
0
 
! Отговори
мили(ци)онер преди 2 години
Ти кво ча
18
1
 
8
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 2 години
До az/След 30+години кражби-продажби и далаверинпекс, нещата няма как да си дойдат на мястото, освен чрез Военен режим.
17
1
 
3
 
! Отговори
мили(ци)онер преди 2 години
еееееееееее, *** ни е направил милионери, па ние да не знаем. бахмааму!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
месото което продават в една верига е отвр.ат - стояло е замразявано с години, иначе е евтино, лошото е че при познат в месарница стана подобно само дето е по-скъпо
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета коментарите и се кефя как българина и от повишението на доходите се оплаква
14
1
 
12
 
! Отговори
az преди 2 години
Българина е намалил хляба , защото почнаха да го бухат с разни *** ,за да може да стои по 1 седмица на рафта , съответно вече не прилича на хляб. Отделно , който има хлебопекарна я ползва по предназначение , отделно и тенденцията към ниско въглехидратното хранене и нещата си идват на мястото.