МТСП: 23,8% от българите живеят в бедност

Целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто
21 юни 2021 12:06, Ния Христова
91
МТСП: 23,8% от българите живеят в бедност
Снимка: БГНЕС
Българите, които живеят в бедност, са 23,8 процента от населението или близо 1 660 000 души. Целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто. 
 
Това е записано в Плана за действие за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността. Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на МТСП, предаде БНР.
 
В проекта на документа се подчертава, че поставената национална цел за намаляване на броя на живеещите в бедност с 260 000 души до 2020 година не е изпълнена. Става още ясно, че за периода 2008-2020 г. броят на лицата, живеещи в бедност, се е увеличил с около 28 000 души спрямо базовата 2008 година. Основният фактор, който увеличава риска за попадане в групата на бедните, е липсата на икономическа активност и участие на пазара на труда. 
Още по темата
 
Като ключов приоритет в националния план се посочва интеграцията на пазара на труда на неактивни и безработни, в това число продължително безработните. 
 
Планират се мерки за насърчаване на заетостта на родителите, съвместяване на професионалния и семейния живот, включително чрез гъвкави режими на работа, разширяване на мрежата от услуги за ранно детско развитие, осигуряване на достъп до здравни грижи, финансова и материална подкрепа на семействата с деца, подобряване на жилищните условия и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си най-беден в ЕС,друга държава да ти показва корупцията,а ти да не вярваш на истината това наистина говори за про'стотия и тъ'потия в особено големи размери сред едно население ! Българинът не изостава само финансово в ЕС,той чувствително изостава умствено,затова и логично е най-беден в Евросъюза ! Но най-лошото му качество е,че не си признава истината, за да може да се поправи,той само за себе си винаги е прав нищо,че цял свят го е оприличил вече на ОВЦА ! Борисов който избрахте умен ли е ?
56
2
 
4
 
! Отговори
За 58 преди 2 години
Поръчковия преди бате ти Бойко повече пари ли взимаше??
55
3
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Колко хора са на държавна работа така трябва държавата да вдига доходите? На колко от вас държавата им плаща заплатите да се оплаквате че не ви стигат доходите?как по-точно държавата да ви вдигне доходите? Да раздава пари на калпак може би? Като искаш по-висока заплата преговаряш с шефа си, намираш си по-добре платена работа или си повишаваш квалификацията и си намираш по-добре платена работа.
54
6
 
8
 
! Отговори
някой преди 2 години
Бате Бойко, що така? Даже много занижен ми се вижда процента, над 50% са бедните българи. А включете и тези, на които децата им пращат евра, британски лири и долари от чужбина. И картинката ще стане катастрофална!!!
53
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
...Mladi Lekari raboteshti za kalite 800lv mesechno! Tova e gavra s truda na vsichki obrazovani hora! .Byagat navun...ima zashto! ..Pone na mladite s universitestski diplomi im vdignete zaplatite! ...Ubivat pensionerite..gonyat talantlivite...machkat raboteshtite! ..Levi..desni..zeleni...vsichki sa dol drenki
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Докоментар 39 Я кажи какво си работил и на колко заплата си се осигурявал.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионере, по изказът ти разбирам, че си овца, но от ония от новото стадо на овчарят от Банкя, от новата порода "Българска тъпоумна овца" ! Тази порода червените разработваха 70 г. накрая успаха и сега я разселват !
50
1
 
8
 
! Отговори
Прост и глупав преди 2 години
23.8% са от Индия...Въпросът е колко са работещите бедни?
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не работи,не трябва да яде -Българска Народна Поговорка
48
2
 
4
 
! Отговори
Докоментар 39 преди 2 години
Прав си , защото ние дето работихме с над41 години стаж вземам 367 .00 лв. И през този период гледам детето си ,което е 95, процента заболяване, благодаря на родителите ни, който ни помагаха.но нашето слънчево дете имаше голяма нужда от нас.ние като родители нямахме време за него.трябваше да работим и какво получаваме, милостиня от държавата българия.ако знаехме,че ще получим такива пенсии,за който работихме за родината ни,сега иден нямаше да стоим тук .това е нашата родина,но не и държава.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Основният фактор, който увеличава риска за попадане в групата на бедните, е липсата на икономическа активност и участие на пазара на труда." С други думи, тези, които ги мързи да работят. И как точно някой който го мързи да работи го изваждат от групата на бедните? Ами, много просто, комунистите са го измислили: просто вземат от тези, които не ги мързи и го дават на мързеливия. Така решават проблемите те.
46
4
 
3
 
! Отговори
За 45 преди 2 години
А пък аз преброих 25 поръчкови коментара като твоя. Цитат-използването на едни и същи думи и фрази безпогрешно издават платените коментари-край на цитата."Как да разпознаем троловете в интернет".
45
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
...za normalen jivot v Bulgariya sa ti nujni 65 leva na den...30x65=1950leva netna zaplata ! ..Bedni sa onezi koito imat zaplati pod 1100lv! ...
44
3
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Въпрос 1-преди 10 години когато не управляваше ГЕРБ най-богатите в Европейския съюз ли бяхме??Айде да ти кажа пък аз защо сме бедни.Първо защото всичките тия другари окрадоха веднага след десети де що имаше пари в България.След това Костов разпродаде на същите тия другари де що имаше предприятия заводи и текезесета в България. Пък другарите ги разпродадоха за скрап. Без производство и без селско стопанство как по-точно смяташ че ще развиваме икономиката?
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 31...до сега само за няколко минути преброих 5 завършени про'стака типична герберска истинка ! Ти му казваш как ще го разпознаеш, то не вярва и си доказва про'стотията !
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28. Това можеш да го видиш във всяка държава.
41
6
 
8
 
! Отговори
4ти километър преди 2 години
4е те и гърците ги водят бедните на ЕС ,само дето ба4кат три пъти по малко ама вземат и три пъти пове4е от бг европееца .....кой е лудия макс????
40
1
 
4
 
! Отговори
За 21 и 22 преди 2 години
Ами не не ги виждам тези хора дето не са ходили от 15 години на почивка.дори да работиш на минимална работна заплата доходът ти надвишава тия суми дето си ги посочил. На минимална заплата вече почти никой не работи-дори продавачките в магазина. И накрая-я да ми кажете след 10-ти тия всичките 20 години кога взимахме по-големи заплати и живота беше по-добър?
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трафикът по пътищата от ден на ден става все по-интензивен,строят се много нови жилища и се ремонтират основно стари, майсторите имат поръчки за месеци напред, ама били зле българите.
38
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Тази статистика въобще не е вярна, защото тя не хваща един куп нерегламентирани доходи на *** - работа на черно без договор, получаване във фирмите на МРЗ, другото на ръка, укриване на печалба и неплащане на данъци, нелегална търговия, преводи от близки в чужбина и др.