Харчим три четвърти от заплатата за летни ваканции

Първи сме по този показател сред 12 страни в Европа
10 юни 2021 07:20, Петя Славова
41
Харчим три четвърти от заплатата за летни ваканции
Снимка: БГНЕС

Българите планират да похарчат три четвърти от месечните ни доходите си за летни ваканции. По този показател сме първи сред 12 страни в Европа.

След нас са румънците и латвийците, които се очаква да отделят съответно по 58 на сто и 53 на сто от своята заплата за ваканция, сочи 14-ото проучване "Международен летен барометър 2021 г." на Ferratum Group, в което участват близо 10 000 домакинства от 12 държави на възраст между 18 и 61 г., предава "Монитор".

Най-малко развълнувани за летните месеци се оказват жителите на скандинавските държави като Финландия (34 на сто), Швеция (33%) и Дания (32 на сто). Излиза, че или на нас ни се налага да даваме много по-голям дял от спечеленото за 4 работни седмици, отколкото други в Европа, или пък просто обичаме да харчим повече.

Още по темата

Над 60% от участниците в анкетата пък не са успели да спестят пари по време на пандемията, докато тези, които са натрупали капитал, биха задържали средствата си в банкови депозити - 11 на сто, криптовалути - 5%, а също и в инвестиции на фондовия пазар - 5 на сто.

В България обаче се наблюдава по-различна тенденция. Макар и 58 на сто да не са успели да спестят пари 20% от анкетираните българи планират да инвестират в недвижимо имущество, 10 на сто - в собствен бизнес, а едва 7% от нашенците смятат да държат спестяванията си в банки.

Кредитният консултант Тихомир Тошев обаче коментира, че българите масово ще се насочват към родното Черноморие или най-близките ни съседки Гърция и Турция благодарение отчасти и на своите спестявания. По думите му още от миналата година не са отпускани кредити с цел почивка тъй като по-популярните и по-скъпи ваканции не са достъпни заради пандемията.

Според анкетираните основното перо разходи, което е отпаднало от семейния бюджет заради COVID-19, са именно пътуванията в чужбина, тъй като по-голямата част от потребителите предпочитат да останат в собствената си страна. Освен това има силно колебание към сключването на туристически и здравни застраховки.

Международното изследване сочи още, че все повече потребители се отказват от разплащанията в брой - през 2021 г. 58 на сто плащат с карта, докато само 28% използват пари в брой, 19 на сто от запитаните пък предпочитат банков превод. Плащанията с карта са най-популярният избор в Дания (92%), Норвегия (84%) и Австралия (75 на сто), докато на другия полюс в България (64 на сто) и Хърватия (56%) потребителите предпочитат разплащането в брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
економикс преди 2 години
Харчим 180% от заплатите. И остават и за малдивите.
20
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Е МН0Г0 ХАРЧИТЕ ПА Т0ВА Е БЕЗУМИЕ 3/4 -ТА Т0ВА СА 165ЛВ-НАМАЛЕТЕ ТЕМП0Т0.
19
0
 
4
 
! Отговори
Св преди 2 години
Хареса ми сравнението къде си набиват европейците спестените пари и неевроейците - българи. Типично за нас - тухличката да си купя - златото за мен. Да си намеря наематели да ми работят.
18
0
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Вие не казвайте на туристите от къде да си набавят храна !!Няма да плащат 10 или 14 лева са сyпичка.На ол инклузив пък има по много манжаре.
17
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 2 години
Баровците -в Занзибар -ние бедните -в Хисар
16
0
 
3
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Давай Гaньооо.... зАведи Цуци на Неа Парамоти, изящи по ино хтоподи (или си делните ино), тАгнитйе са убилно у фйейса, а после на консйервички (кеф ти сармички с лозаф лист, кеф ти русинско). МЕТРО И Мазутис ва убичат!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Харчим три четвърти от заплатата ама за един ден. С тия мизерни заплатки даже и на почивка не ходим
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз неразбрах как така 2/3 от заплатата дава Българина за почивка на море. Ще ми се да имам заплата от която да мога само с 2/3 от нея да заведа семейството си на море. Аз получавам чисто 2000лв. имам 2 деца. За Варна за 6 нощувки за 4 човека е средно 1000лв. и поне 2000лв. трябва да имам за да кажа че съм завел семейството на почивка
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отидеш на "почивка" по Черноморието е кофти, освен ако не ходиш редовно и знаеш от къде ще ти дойде "брадвата" , но за неподготвен летовник си е генгбенг на сухо.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ниска заплата, големи разходи по морето и не само, това е крайно тежкото състояние и важна тема, с която никой не се захваща. Колко хора имат средна работна заплата - все по-малко.
11
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 2 години
На човека сътворил тази статистика, дали му хрумва че процента е такъв защото заплатата в България е по-ниска от другите изброени страни, а цените за всички са еднакви? Зор да се напише българите какви са прахосници и как не умеят да пестят...
10
1
 
13
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Цените за нас и чужденците са еднакви, независимо от държавата, дори техните са па евтини, заради големите туроператори, който дават по ниски цени. За заплатите няма какво да коментираме. Бизнесът трупа пачки, а народа мизерства. СРАМ!
9
0
 
23
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Да теглиш кредит и да отидеш на клоакоморието-признак за невероятна финансова грамотност.
8
0
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Предварително питайте дали има достатъчно топла вода за Вас.Всеки отговор различен от категорично "Да" означава - бягайте!!
7
6
 
16
 
! Отговори
Беден човечец преди 2 години
Аз затова не харча за никаква почивка....нито ми стигат, нито имам време! От 8-ми клас не съм ходил на море...всъщност никъде не съм ходил от 35г. После викат, че при Тато било лошо...друг път! Никоя врата не се заключваше и жените бяха истински...кебапчетата и бирата също:-)!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой *** измисли тази статия..? Тя се отнася за крадливите политици и техните доходи ! Кой то има пълно чекмедже ще ходи на почивка, а заспалия народ да го духа !
5
0
 
2
 
! Отговори
клуб импексова преди 2 години
не е верно бе , българина е беден .
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то при по-ниска база (заплата) е лесно да изкараш висок процент
3
7
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И ПОВЕЧЕ ХАРЧИМ ПРИ ТИЯ МАЛКИ ЗАПЛАТИ ЗАРАДИ СЪСИПАНАТА ФИНАНСОВО ДЪРЖАВА ОТ БОРИСОВ!
2
8
 
8
 
! Отговори
Вероятно преди 2 години
Сигурно става въпрос за заплатата преЦедента.