Жената на майор Терзиев: За мен е умишлено убийство

Тя смята, че мишената е спусната по-ниско
22 юни 2021 09:35, Александър Попов
97
Жената на майор Терзиев: За мен е умишлено убийство
Снимка: БГНЕС

Майор Терзиев падна с МиГ-29 край Шабла на 9 юни по време на военно учение. Той почина, а черната кутия на самолета все още се издирва.

Съпругата на загиналия пилот Димитрина Попова смята, че мишената, която е трябвало да поразие пусната на по-ниска височина отколкото трябва.

Информацията, която тя е разбрала през последните 10 дни, е от негови колеги и приятели.

"Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 02:00– 03:00 часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 05:00, и видях, че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил", разказва Димитрина Попова пред Нова тв.

"Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо", спомня си тя.

"Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра - даже по-ниско. Информацията отначало е изтекла от "Граф Игнатиево". В шока и ужаса. Ние имаме 200 пилоти. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всякакви условия за безопасност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо.

Още по темата
Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам грешка на ръководен пост, че някой виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата", категорична е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. "Излизам от атака", казал той и след това според ген. Русев е изчезнал от радара.

"За да изчезнеш веднага, моето обяснение е, че веднага след това си се разбил", посочва тя.

Димитрина не изключва възможността за пилотска грешка. Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.  

"Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка, но не казват с кого. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват "Полетът протичаше нормално"? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение - не е тайна. Когато всичко е било изправно и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам... за мен това е, даже не предумишлено, а умишлено убийство", категорична е жената на загиналия пилот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
1
 
! Отговори
Циников преди 2 години
Хайде стига се го ровили този случай. Загинал е пилот, стават такива случаи. Да не се е хващал на тази работа. Като всяка друга българска работа става въпрос за слаба квалификация и некадърност. Никога няма да може да бъде пилот в Америка където са само асове. Треторазряден пилот.
75
5
 
7
 
! Отговори
Хипотеза преди 2 години
Най-вероятно е свален, я от руснаци, я от НАТО. В Черно море е страшно струпване на сили. В буквалния смисъл! Ще го потулят и заметат под черджето и този случай, точно както всички подобни. Жалко за човека.
74
4
 
8
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Шкеме-воеводата е планувал ученията , и на всяко учение , по един самолет е АУТ !В крайна сметка , *** е виновен .
73
0
 
5
 
! Отговори
Банго Василий преди 2 години
До Бонго Бонго... То и на предишните учения ''нямаше'' министри на ГЕРБ ,... А ?
72
2
 
11
 
! Отговори
Ами , да ! преди 2 години
То като погледнеш 95% от българите са на това мнение , използван е за МИШЕНА !
71
6
 
12
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Радеф кажи си бе мишок такъв , на кой ракетата свали самолета, много добре знаете ама си траеш и никаква черна кутия няма да открият със сигурност
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военните пилоти при всеки полет са на крачка от смъртта. Затова се и пенсионират след 15 години служба Така че изобщо не може да се търси вина на някой друг. По принцип полет над море през нощта е една от най-трудните задачи за пилотите. Гледах един документален филм за един пилот на изтребител,който каца на самолетоносач.Той каза, че предпочита 100 пъти да качне през деня,отколкото веднъж през нощта.
69
12
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Разбираемо е защо лъжат, Радев е на власт.
68
5
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Поделение Тихина са добри, са нашата българска гордост, но Радев ще ги натисне да не говорят.
67
5
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Разбираемо е как се чувстват близките на майор Терзиев, но страхът на Радев е да не се открие каква е истината, а тя е една. Ударен е пилотът ни в наши териториални води. До 12 Тата миля е българско. Удара е на 10 Тата. Метала може да се смачка от височината и скоростта, но не и да стане на парчета. Съмнението ми е, че прекалено рано излязоха теории, за да ни убедят в лъжи и да не се разследва какво е станало. 70 м дълбочина е за тежко водолази и имаме добри . Имаме цяло, 30 м е за леко водолаз
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Taню ...Прав си, че трябва компенсация за семейството и за пилота посмъртно поне един по висок чин да се даде което си е своего рода компенсация де, но не сме чули за сега такива неща и за това жената е разтревожена.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Радеффф на съд!..................................................ТРОЛОВЕТЕ СТЕ ЗА СЪД.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 62...Да прав си човече за пруграмистити, обаче другите дирници са го направили а тука някакъв "гренадир" ай сиктир. Само за да има рима си пиша така понякога.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите дето са спестили за поддръжката и за летателните часове да ги дадат на семейството а на пилота посмъртно чин полковник това е от мен и от народа за сега остава признателността но никого не топли тя. Жалко за погубения млад живот.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам се дали този самолет изобщо е имал черна кутия. То вярно че и морето си е черно море и не може на дъното нищо да се намери но че човека е станал волно или неволно мишена и вместо той да порази целта тя го е поразила то това ме усъмни от самото начало. Толкова да му дадат един по висок чин и някаква компенсация на семейството.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860...Първо сложи си сам един лайк поне и тогава и аз ще ти сложа лайк защото имаш право но за сега ще се въздържа. Но че си прав така е.
60
6
 
4
 
! Отговори
RIP преди 2 години
Истината е, че когато военните си играят на война, стават и жертви. Това всички го знаят, само съпругата се прави на изненадана. Помня че когато падна хеликоптера, се оказа че не е застрахован, защото..... застрахователите не правят застраховка на военна техника. Защо ли ? Нека остави човека да почива в мир...
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо кажете къде сте служили ( кое специално подразделение, тоест не обикновено ), после ми мъдрете какво се е случило :) Терзиев мейби е добър пилот, не знам, ама да му заповядат да се сниши и да си рискува живота..... аз не бих го направил това :) Първо си знаеш възможностите, тоест имаш самочувствие да кажеш едноголемо нееееее, второ това е учение, не е нужно да поразява целта с риск за живота си, капиш :))))
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпроси... Ти да не си свещеник че да казваш кой да се смири. Не напротив, точно защото е жена на пилот никога не трябва да се смирява. Трябва да продължи да се съмнява и да търси истината дори да боли. Болката остава завинаги.
57
8
 
10
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Нощни стрелби ,боен самолет,учения...такива неща винаги са били рискови и жена му би трябва да го знае. Човека е бил наясно с професията си и,това че може да не се прибере в къщи. Жена му също би трябвало да го знае. Това не бирфест със скара и ПИринско,нито е касиер в ЛИдл!