Председателят на Сдружение "Туризъм": Сезонът отиде на кино

Част от бранша определя разговорите с министъра на туризма като "доста сложни"
29 юни 2021 13:05, Красимир Ангелов
200
Председателят на Сдружение "Туризъм": Сезонът отиде на кино
Снимка: БГНЕС

"Нищо не очакваме от този министър, по-скоро очакваме от нов кабинет с ясна визия за туризма. Сезонът вече отиде на кино". Това заяви в интервю за БНР Венцислав Кръстев, председател на Сдружение „Туризъм” преди днешния протест на туроператори.

Там от Обединение "Бъдеще за туризма" ще изразят недоволството си от постановление на Министерския съвет, което определя условията, критериите и реда за кандидатстване за държавна помощ на стойност 17,5 милиона лева, с която трябва да се връщат пари на клиенти за неосъществени пътувания през 2020 г. заради пандемията от коронавирус.

Още по темата
В Сдружение "Туризъм"  има както хора, ощетени от програмата за държавна помощ, така и такива, ощетени от това, че няма да могат да се възползват от нея, поясни Кръстев.

Не е много добре да се правят промени на обещана помощ в 12 без 5, добави той.

В туристическия бранш има разногласия по политиката на ресорното министерство. От Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти не подкрепят призива за оставка на министъра на туризма Стела Балтова. От обединение „Бъдеще за туризма“ обаче смятат, че в министерството няма чуваемост за проблемите на сектора и затова искат Балтова да се оттегли.

"Доста сложни са разговорите с министъра на туризма", коментира Венцислав Кръстев. Туризмът е многолик бизнес, изтъкна той и допълни, че на срещите в Министерството на туризма са били отделени по 15 минути за всяка асоциация.  

Според Венцислав Кръстев е налице желание на германски и руски туроператори да изпращат туристи у нас, но ние не сме подготвили условията за това. Той подчерта, че българските туроператори са изключително отговорни.

"Няма нито един фалит. Ако някой искаше да фалира умишлено, щеше да го направи. Голяма част от парите са разплатени, другите са на ваучери", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази година ще изкарам едно море на бойковата вила на неговия остров в Гърция.
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакали били ново правителство, с визия за туризма р'ийшли. Чакайт, ама няма да дойде такова! Известна визия за туризма имаше предищното правителство, на ГЕРБ, защото препати един сезон и защото: "Не питай старило, а патило!" Одете гласувайте каквото требе, иначе сте в киреча! Ний, останалите ще чегъратме и ще люскаме по някой патриотичен гюбек-кючек! Аре, със здраве!
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАко не знаеш, мафията има хотели и в Гърция, българи също имат хотели в Гърция, политици също имат хотели, други имат чстни домове в Гърция!
64
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едноличното управление на Румен Радев целенасочено руши икономиката на страната като притиска и изнудва бизнеса!
63
6
 
7
 
! Отговори
хайоковидара21 преди 2 години
реално здравните министри провалиха пейзажа - ботокса и сегашният с клюна, и двамата пълзят пред сзо като червии и новият след изборите ще е същата стока.
62
2
 
18
 
! Отговори
ЧИЧИ преди 2 години
На всички е ясно, че ние няма как да конкурираме гърция по морски туризъм.
61
2
 
16
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До АнонименСамо за едно съм съгласен - перфектна е като туризъм и до там. Всички в туризма последните 20 години създадоха имидж на българия като долнопробно и евтино място. Сега си сърбат попарата. Не знам какво друго очакваха?
60
2
 
6
 
! Отговори
Слънчака или клоака? преди 2 години
Все тая.Туризма е в батака.
59
1
 
13
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Този господин говори абсолютни глупости. От два дена се опитвам да направя резервация на нашето море и ще съм част от спасяването на туризма ни.....Но те не искат да ги спасяваме. Имаше обява за апартамент от частен собственик, но апартамента се намира в хотелски комплекс и за да се наеме искат депозит от доста добра сума, в датата на напускане, след разследване ще върнат депозита. Става въпрос за Слънчев бряг. Аз лично попадам за първи път на такава обява.
58
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като на границата се бият за да влязат в Гърция,а унас няма туристи ,значи има нещо кардинално сбъркано от много години в българския туризъм.
57
0
 
2
 
! Отговори
КИНОманияк преди 2 години
Аз смятам, че Венцито Кръстеff не е наясно с ходенето на кино! Принципно е хубаво и забавно........
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГАГААйдеееее, конкуренцията доволна, че няма туристи в България и вече ви канят в Турция и Гърция, където климата е по-горещ и е жега!
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е перфектната страна за туризъм , има и плажове с море и планини и минерални извори за почивка и всичко това събрано компактно в малко растояние, дори климата е по-добър , в Гърция и Турция е жега , гледам, че сега нямат и туристи, зъбеха се на руснаците, англичаните пък излязоха от ЕС ,сега правителството трябва да направи нещо, защото данъците на сградите кой ще плаща, ако нямат приходи?
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад вървят напред с позитивно мислене, изграждане на мостове, а не на стени и решаване на конкретни проблеми, не дъра-бъра по медиите кой е по-по-най кой с кого нямало и т.н. - това е държава, да не ви е детска градина.
53
0
 
6
 
! Отговори
Мутрите фалираха ли? преди 2 години
НЕ!Те фалираха Туризма със доволните платежоспособни клиенти!Те ще фалират и бегето.На крадливото племе обаче не му дреме...
52
16
 
10
 
! Отговори
радев уби туризма ( преди 2 години
герб се опитаха да помогнат с пари , пращане на групи и тн мерки, дойде правителството на ИТН и БСП и просто закопаха бизнеса ще сринат и цялата държава явно. Хубаво гледайте хората и бизнеса - гледайте и си правете изводи!
51
3
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
До сутринта имаше думба-лумба откъм Шмъркало бийч.Така се печели в туризма ни вече...
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кабинет няма как да има с такива ялови лидери, какво може да роди омразата и реваншизма - сеч и смърт.
49
0
 
18
 
! Отговори
Спирай преди 2 години
Айде спирайте помощите, че тия от крадени пари минаха на готови пари. Който мисли за клиента, ще си намери клиенти.
48
2
 
20
 
! Отговори
Пожелавам преди 2 години
на всички родни "хотелиери", "концесионери", "бизнесмени" и обикновени кръчмари да отидат на кино... ама в затвора. За неща като укриване на данъци, измами с резерваций, незаконни строежи и др. ПЪЛЕН БОЙКОТ на му..т..морието!