Пенсиите се осъвременяват с 5%, но не за всички пенсионери

От 2,079 млн. пенсионери увеличение получават 1,093 млн.
1 юли 2021 11:20, Елка Василева
57
Пенсиите се осъвременяват с 5%, но не за всички пенсионери
Снимка: архив, БГНЕС

От днес пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г., ще бъдат осъвременени с 5 процента. Не всички пенсионери обаче ще получат пенсии с петпроцентното увеличение.

Осъвременяването се извършва с 5 на сто върху действителния или запазения размер на пенсиите към 30 юни 2021 г., без изплащаните към тях добавки. Когато осъвремененият размер е под минималния размер на пенсията за съответния вид, той се приравнява на минималния размер, а когато е над максималния - се ограничава до него.

От общо 2 милиона и 79 хиляди пенсионери, с 5 процентно увеличение на действителния размер на получаваната пенсия ще бъдат 1 млн. 93 хиляди възрастни хора, показва справка на НОИ, предоставена на БТА.

Още по темата
Пълното увеличение от 5 процента ще получат хората, които са с пенсии между минималната и 1372 лева, като 1372 лева е най-високата пенсия, която ще може да получи пълно увеличение от 5 процента.

Увеличение от 5 процента ще получат и пенсиите, несвързани с трудова дейност, чийто размер се определя в процент от социалната пенсия за старост, която също се увеличава с 5 процента с решение на МС.

Общо 897 хиляди пенсионери няма да получат увеличение, защото след осъвременяването реалната им пенсия остава под минималния размер и се приравнява на нея, а 18 000, защото са с пенсии, ограничени до тавана.

Общо 71 000 са тези, които ще имат повишение по-малко от 5 процента на действителния размер на получаваната пенсия. Това са хората с пенсии между 1372 лв. и 1440 лв. , както и тези с пенсии за трудова дейност на минимален размер, които след осъвременяваването с 5 процента ще надхвърлят минималния размер.

През 2021 г. по изключение повишаването на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, от който са производни минималните размери на другите видове пенсии за трудова дейност, се извърши шест месеца по рано - от 1 януари вместо обичайното от 1 юли.

Тъй като не е предвидено минималният размер на трудовите пенсии да се увеличи повторно през тази година, пенсиите, които след осъвременяването през юли не надхвърлят минималния праг за съответния вид, ще продължат да се изплащат в същия размер.

Аналогично е положението и за пенсиите, приравнени на максималния размер.

От 1 юли е увеличен с 5 на сто и размерът на социалната пенсия за старост, както и размерите на другите пенсии, несвързани с трудова дейност, които се определят като процент от размера на този вид пенсия.Социалната пенсия за старост се увеличава от 141,63 лв. на 148,71 лв. от 1 юли. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си след 1 юли чрез електронната услуга "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ). При поискване разпорежданията ще се връчват и по избран от лицата начин - в съответното териториално поделение на НОИ, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 2 години
Требва да нема пенсионери за да е по висока средната заплата. Докато си в трудоспособна възраст си спестяваш пари колкото решиш, работната седмица да е 4дни,другите 3 си правиш кефа. Ей тва му викам пълноценен живот. Се трепиш цел живот да работиш,после сичко те боли, и даваш сумати пари за некви илачи, роптаеш и псуваш за щяло и нещяло че си прецакан от секъде. Гледаш си кефа и кат дойде края да не ти пука.
46
0
 
1
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Явно не знаеш принципите за формиране на размера на пенсиите. Един пенсионер осигурявал се на максимума и пенсионирал се сега, след 30 години ще е с минималната пенсия.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22. Пенсия 361лв наистина е малка, но на какви осигуровки я дават? Защото, ако си се осигурявала на 500лв, то няма как да взимаш 1000. И аз искам пенсиите да са високи, и аз работя не 5 дни по 8, а средно 6 по 10-12 месечно. Проблемът е, че сегашните пенсионери масово са прецакани с безработица и работа на черно. Моето поколение, пък, се очаква да сме по 3-4 на работещ и да няма откъде да ни плащат. Но коментирах изказване, че е нечестно да ти дават 300лв, а други за получават 1000...
44
1
 
2
 
! Отговори
До 49 izh преди 2 години
Браво, добра манипулация. БВП на Гърция спада значително, на България леко се повишава и ето ти огромната разлика в процентите. С други думи гърците тичат срещу нас, но пак не можем да стигнем.
43
2
 
3
 
! Отговори
izh преди 2 години
Спокойно, не се нервирайте. Една държава представлява то което се нарича Брутен Вътрешен Продукт. Преди 10 години бяхме на 25% от гръцкия /държава съизмерима с нас / За миналата година сме на 50% от гръцкия и то при положение, че голяма част от средствата за производство са под контрола на БИВШИ другари. Понатиснаха ги да плащат данъци и те вдигнаха целия социален *** да крещи и пречи. До сега държавата слезе с 20%. До есента ще са 30% Чака ни гигантска инфлация за да ги компенсираме. Това е
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, извадете обаче 50те лева добавка, която ще спре, и тогава пресмятайте за колко пенсионери ще има увеличение, и за колко намаляване.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45 Как така "служебното правителство намерило пари за пенсии" !?
40
0
 
3
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
нашите дебелогъзи управници май не са влизали в магазин и в аптека,не са чували за инфлационен индекс,не са зареждали на бензиностанция,И НЕ СА КУПУВАЛИ ХЛЯБ ,СИРЕНЕ,И ДОМАТИ СКОРО.НЕ СА ПЛАЩАЛИ ТОК,ВОДА,ПАРНО
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяло чудо е, че след управлението на мутродемократите от ГЕРБ, служебното правителство е намерило пари за пенсии.
38
4
 
5
 
! Отговори
Абсурди много преди 2 години
До АБСУРД!!!: Не гледаш ли новини? Милиарди са дадени от гербаджийската дружинка авансово на строителни фирми за нещо, което още не са започнали да правят. Там са парите. С това, което е останало - 5% увеличение на пенсиите. За толкова има пари.
37
3
 
3
 
! Отговори
Еремиеви ревове преди 2 години
До Анонимен 41: За да не получаваш увеличение, значи получаваш пенсия от поне 1372 лева. Не си за оплакване.
36
0
 
5
 
! Отговори
АБСУРД!!! преди 2 години
и тез 5% и то не за всички, за какво ще стигнат на пенсионерите???- за високите цени в магазините- за вдигането на парното с 16%- за вдигането на тока с около 6%Бе вие луди ли сте или така ви е удобно! Мислите си, че правите нещо за народа? Нооооо, както се казва каквото правите ще ви се върне рано или късно!
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Години наред,повече от 10 не си получавам изработената пенсия заради някакъв измислен "таван".Щом ми е висока пенсията,значи е изработена,заслужена и са плащани съответните данъци и осигуровки.Ограбването е брутално.Сега Кунчев ми разправя,че въпреки моите осигуровки,трябва да си плащам при нежелание за ваксиниране.Това държава ли е?Интересно-тези ,които нито имат осигуровки,нито се ваксинират-какво ще ги правят?
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите начело с фигуранта и корнела са лишили 1 милион пенсионери от повишение на пенсиите, но не лишиха 7 милиона българи от повишението на парното и тока от днес
33
2
 
6
 
! Отговори
ПО СТАЛИНСКИ преди 2 години
ТОЗИ ЛУД ДЕДО ТАРАШКОВ С ИМОТИ ЗА МИЛИОНИ ОТ ОКРАДЕНИ БЪЛГАРИ ОТ 16 ОБРАНИ И ФАЛИРАНИ БАНКИ Е ЗАТЪНАЛ В ЛЪЖИ И ИНСИНУАЦИИ И МРЪСНИ НОМЕРА ОТ СТАЛИНСКАТА ШКОЛА, КАТО СМЯТА ЧЕ ТАКА ПО ЛЕСНО ЩЕ СЕ ОТЪРВЕ ОТ КОНФИСКАЦИЯ НА ОКРАДЕНОТО.
32
5
 
8
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 2 години
Лъжливи комунисти ни управляват днес.
31
1
 
8
 
! Отговори
сокол преди 2 години
Ако се върне награбеното-ще стигне за всичко..Иначе Куба ще бъде рай за бг.граждани,особенно след 2024г.
30
3
 
6
 
! Отговори
Овчар преди 2 години
Но парното и токът ще поскъпнат за всички.Блейте спокойно, деца.Де гиди гьостерица неокастрена
29
1
 
17
 
! Отговори
Мъдрец преди 2 години
" Тати ще ти купи колело....., ама друг път !" Трагедията на един "такъв народ" започна и уверено върви към поредната национална катастрофа!!!Това,което допускаме сега ще ни тежи на главите следващите 10 -15 г. минимум !
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За къв има минимум на пенсията след като 900 хиляди или почти 50% от пенсионерите не го покриват дори и след 5% увеличение ????