България ще реагира при евентуален нефтен разлив след взрива в Румъния

Държавата ни ще задейства Националния авариен план
2 юли 2021 19:20, Нели Христова
15
България ще реагира при евентуален нефтен разлив след взрива в Румъния
Снимка: БГНЕС

Във връзка с експлозията в петролна рафинерия на 25 км северно от град Констанца в Румъния, РИОСВ-Варна предприе незабавни действия за установяване на вероятно трансгранично замърсяване на атмосферния въздух.

Мобилна автоматична станция (МАС) за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла, съобщава министерството на околната среда и водите, цитирано от БНТ.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

Няма данни за пострадали българи при експлозията в румънска рафинерия

Според Басейнова дирекция „Черноморски район“ няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния. Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория Варна към ИАОС и РИОСВ-Варна организират мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и анализират проби от морската вода, въздуха и брега.

МОСВ възложи на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ) да извърши анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията.

Анализът ще извърши „Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона“ във ВВМУ, изграден с финансиране от министерството. Центърът работи при нефтени разливи и управление на силите, участващи в преодоляването на последствията от тях.

Чрез мониторинга на бреговата зона България може да проследи и предприеме навременни действия за ограничаването на разлива и безопасността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, в случай че има такъм след аварията в рафинерията в Румъния.

МОСВ чрез РИОСВ - Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район” е в готовност за изпълнение на задълженията си по Национален авариен план за борба с нефтени разливи в Черно море.

Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров изпрати официално запитване до румънските власти за повече информация по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аха чакайте радев да реагира, като с пилота, ще приберат труповете, бсп това може
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема се пуашите! Ше пуснем още фекалии от тръбата на дъното на варненското езеро и те ше набият каската на петролния разлив.
8
4
 
18
 
! Отговори
бай Миле преди 2 години
Само да напомня, че в Констанца се намира огромна натовкса военна база... морски, наземни и ВВС, че даже, ако не се лъжа, и ПВО от онова срещу руските ICBM.Та когато американците ( в случая техните болонки англия и холандия ) ходят да дразнят мечката, плесникът го отнасят други. Ама нормално - лесно е за крав.арите да водят воини на другия край на света, пък дреме им, че Румъния, Украина, България... ще станат военни полета...
7
2
 
6
 
! Отговори
Am Gyl преди 2 години
Точно от Морско училище тюфлеците в униформи ще анализират "перфектно" ситуацията и евентуалния риск. Щом са взели парите за финансиране от "Центъра за интегрирано управление" значи всичко е наред и сега всички ние, които познаваме "работливите" рундуци, работещи във ВВМУ, сме уверени в полоцителния краен резултат: мотане по коридорите на училището и търсене на скрито място, далеч от очите на началниците и така до датата за заплати и премии.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахах не ме разсмивайте бе,България щяла да реагира. Хахахахаахах!Като зрител на трибуна. Хахахахахахах!
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това ако не са пак ония двамата петров и боширов те на
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ми дреме за натовски рафинерии. Интересува ме защо се вдигат цените у нас без причина и стадото мълчи като п..ки
3
2
 
7
 
! Отговори
Маде в Бугаристан преди 2 години
Пак чакаме първо да стане най лошото,че тогава да реагираме.Запазена марка за Гай Баню
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във връзка с експлозията в петролна рафинерия на 25 км северно от град Констанца, възниква въпросът мащабното отановско учение "морски бриз" в Черно море няма ли да бъде преустановено досрочно, поради липса на гориво за кораби, подводници, самолети, въртолети?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еесовците с огромно неудоволствие признаха, че "Газпром" е регулатор на газовия пазар в ЕС.