Цени в мигрантския център в Бусманци: Глава лук 2 лв., домат - 2 лв., хляб - 5 лв.

Плаща се и в евро, но касови бележки не се издават
2 юли 2021 09:15, Елка Василева
155
Цени в мигрантския център в Бусманци: Глава лук 2 лв., домат - 2 лв., хляб - 5 лв.
Кадър: БНТ

Две кафета и един хляб оказва се могат да струват 10 лв. Това се случва в павилиона в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. 32-годишен алжирец, който е там повече от година, решава да направи скрита камера, за да покаже нередностите при пазаруване от единствения магазин.

Центърът в Бусманци е от затворен тип, тоест няма как хората вътре да излизат навън да си пазаруват откъдето пожелаят. Заради пандемията свижданията са забранени, така че не могат да разчитат и на близки да им се внесе храна, предаде БНТ.

Освен хляб за 5 лв. там се продават и акцизни стоки – цигари между 7-8 лв. за кутия сравнително популярни марки.

Плащанията може да се правят и с евро, но касови бележки не се издават, твърди героят в репортажа. Общо взето надценката на различните видове стоки варира, като при киселото мляко например достига около 400 процента.

Скандален видеозапис разкрива нередности в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Затова алармираха обитателите на дома. В институцията има павилион, в който един хляб се продава на цена от 5 лв., а акцизни стоки - на завишени цени.

Видеозаписът е направен от един от обитателите на дома за временно настаняване. Кадрите от сряда разкриват ценоразписа на част от стоките, продавани в павилиона в "Бусманци". На тях се вижда група чужденци, които отиват за различни стоки в единствения търговски обект в центъра.

За сравнение – цената на един хляб от същия вид в търговската мрежа е малко под 2 лв. От клипа на мигрантите става ясно, че и цигарите, продавани там, са на завишени цени – различните марки струват между 7 и 8 лв.

Според закона цените на цигарите са фиксирани, защото са акцизна стока, следователно не би трябвало да се продават на по-високи или по-ниски стойности.

Според чужденците ценовите амплитуди и на други стоки са доста големи. Хората твърдят, че кофичка кисело мляко от 400 грама се търгува на 4 лв. Шампоан за коса може да се закупи на 45 лв.

На същата цена излиза и килограм течен шоколад. Изключително завишена цена има и килограм захар във въпросния павилион. Килограмът излиза 20 лв., но се продавала на пластмасови чаши по 4 лв., твърдят още чужденците. По 2 лева за бройка се продават домати, краставици и лук.

Срещу силно завишените цени авторът на клипа твърди, че не се издават касови бележки. Човекът, направил кадрите, изпраща и жалби, за които казва, че са изпратени до началника на Центъра. В тях са описани цените и нередностите при пазаруване.

И още нещо интересно. Въпреки плановете у нас еврото да бъде въведено като платежно средство от 1 януари 2024 година, то в този павилион това вече е направено. От записа става ясно, че мигрантите могат да плащат и в евро, но по собствен валутен курс на магазинчето.

Центърът в Бусманци е от затворен тип и хората в него нямат право да излизат. Към тези домове обикновено се насочват мигранти, наскоро заловени по границата и чакащи документите си за статут на бежанци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
1
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Ей това е жътва
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те защо въобще имат лавка там?
111
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберасти!
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно се печели много.
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На БорисУФ калинките щавят ЯКО.
108
3
 
14
 
! Отговори
Handel преди 2 години
В Египет средната месечна заплата е 65 долара. Което не им пречи на ара6еcките като видят турсит да искат по 2-3 долара за кафе (очевидно че при заплата 65 долара цена от 2 долара за 1 кафе е невъзможна). Така че каквото повикало такова намерило. Пък и така по бързо ще се изнесат към родината си в германия.
107
0
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Така е във всички затвори в България .Лафките не издават касови бележки и работят на огромен марж .Питайте началниците на затворите защо е така .Там нап неможе да ги провери.
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Деградация...
105
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видиш ли мигрант го преджоби и му удари един петопръстник зад врата
104
20
 
8
 
! Отговори
А сега де... преди 2 години
Гарантирано от Радевото правителство. Правят се на ангели, но само на теория.
103
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема такава държава...
102
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПроблема е че няма да влязат в икономиката а в джоба на един тарикат който държи павилъона. Иначе си прав че никой не им е длъжен и никой не ги е канил.
101
4
 
9
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Нали ги хранят, перат, топлят, мият! Горките те, обаче винаги могат да пожелаят да се върнат в родината си, особено пък алжирецът, в Алжир няма война, може да си работи и да си живее свободно Тази журналистка няма ли други теми, преди пишеше срещу ГЕРБ, с га, горката, не смее да атакува правителството, каква комедия!
100
1
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Политиците да не чакат да заиграе малката правда !?
99
6
 
4
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Комунягитее вдигат всичко , не само ток и парно.Намерили са ниша как да цоцат и от бежанците
98
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия още ли са тук???
97
2
 
16
 
! Отговори
СНЕЙК преди 2 години
Refugees are not welcome.Тва е. Като не им харесва има Германия, Швеция и тн. Те ще ги обичат, хранят, дават джобни и подаряват мечета. После 20 години ще ги интегрират докато одъртеят до невиждани години в родните им държави и направят яко челяд, закачена на социални помощи.It is simple as this.
96
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на кого е този магазин? И как е получил разрешение за откриването му? Защо не е проверяван от НАП за издаване касови бележки?
95
2
 
21
 
! Отговори
Сократис преди 2 години
Този павилион има собственик или поне арендатор.Защо не се споменава кой е той и да даде лични обяснения?! Може би, защото следата ще отиде към нечии бивши депутати и техните спекулативни схеми...
94
1
 
7
 
! Отговори
karagioz преди 2 години
Ква е тая снимка ве ?! Вие бавноразвиващи ли сте?

Спонсорирани публикации