Цени в мигрантския център в Бусманци: Глава лук 2 лв., домат - 2 лв., хляб - 5 лв.

Плаща се и в евро, но касови бележки не се издават
2 юли 2021 09:15, Елка Василева
155
Цени в мигрантския център в Бусманци: Глава лук 2 лв., домат - 2 лв., хляб - 5 лв.
Кадър: БНТ

Две кафета и един хляб оказва се могат да струват 10 лв. Това се случва в павилиона в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. 32-годишен алжирец, който е там повече от година, решава да направи скрита камера, за да покаже нередностите при пазаруване от единствения магазин.

Центърът в Бусманци е от затворен тип, тоест няма как хората вътре да излизат навън да си пазаруват откъдето пожелаят. Заради пандемията свижданията са забранени, така че не могат да разчитат и на близки да им се внесе храна, предаде БНТ.

Освен хляб за 5 лв. там се продават и акцизни стоки – цигари между 7-8 лв. за кутия сравнително популярни марки.

Плащанията може да се правят и с евро, но касови бележки не се издават, твърди героят в репортажа. Общо взето надценката на различните видове стоки варира, като при киселото мляко например достига около 400 процента.

Скандален видеозапис разкрива нередности в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Затова алармираха обитателите на дома. В институцията има павилион, в който един хляб се продава на цена от 5 лв., а акцизни стоки - на завишени цени.

Видеозаписът е направен от един от обитателите на дома за временно настаняване. Кадрите от сряда разкриват ценоразписа на част от стоките, продавани в павилиона в "Бусманци". На тях се вижда група чужденци, които отиват за различни стоки в единствения търговски обект в центъра.

За сравнение – цената на един хляб от същия вид в търговската мрежа е малко под 2 лв. От клипа на мигрантите става ясно, че и цигарите, продавани там, са на завишени цени – различните марки струват между 7 и 8 лв.

Според закона цените на цигарите са фиксирани, защото са акцизна стока, следователно не би трябвало да се продават на по-високи или по-ниски стойности.

Според чужденците ценовите амплитуди и на други стоки са доста големи. Хората твърдят, че кофичка кисело мляко от 400 грама се търгува на 4 лв. Шампоан за коса може да се закупи на 45 лв.

На същата цена излиза и килограм течен шоколад. Изключително завишена цена има и килограм захар във въпросния павилион. Килограмът излиза 20 лв., но се продавала на пластмасови чаши по 4 лв., твърдят още чужденците. По 2 лева за бройка се продават домати, краставици и лук.

Срещу силно завишените цени авторът на клипа твърди, че не се издават касови бележки. Човекът, направил кадрите, изпраща и жалби, за които казва, че са изпратени до началника на Центъра. В тях са описани цените и нередностите при пазаруване.

И още нещо интересно. Въпреки плановете у нас еврото да бъде въведено като платежно средство от 1 януари 2024 година, то в този павилион това вече е направено. От записа става ясно, че мигрантите могат да плащат и в евро, но по собствен валутен курс на магазинчето.

Центърът в Бусманци е от затворен тип и хората в него нямат право да излизат. Към тези домове обикновено се насочват мигранти, наскоро заловени по границата и чакащи документите си за статут на бежанци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само българите са измек яри. Всички хора са такива. Затова има държава, закони и контрол! Само че в България държавата е тотално абдикирала. Има само мафия и нищо друго. Затова няма нормален живот.
52
8
 
8
 
! Отговори
Никой преди 2 години
не ги е канил тук!!!
51
7
 
6
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Много си прав! Качеството на българската здравна услуга не е 20 пъти по-ниско от германската, а 50 ПЪТИ ПО-НАДОЛУ!
50
6
 
14
 
! Отговори
A преди 2 години
Ей, тва българите сме големи ***! Най-големите! И затова никога няма да станем нормална държава, защото половината население са ей такива *** дребни тарикати и ***!
49
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са длъжни да стоят в центрове за бежанци, могат да се върнат по родните си места.
48
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. xaxaxaxaxax. Това е чисто долнопробен затвор, така разбираш нивото на една държава, срамота, проверете бежанците в Германия или Норвегия.
47
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека се носи лоша слава на България що се касае до мигрантите. В България много бият и храната е скъпа. Да бягат в Гърция. Там са по-богати, а и получават евраци от тантето.
46
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които защитавате мигрантите сте мюсюлмани като тях. Те ни колонизират, а ония заревали че им вдигнали цените на доматите. Смях. Няма как да не сте мyслита.
45
0
 
14
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Колега, по една случайност лафките в ШЗО-то в Плевен се стопаниваха/зареждаха от фирмата на жената на началника на ШЗО-то, по-известен като Урко.
44
7
 
10
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Знаете ли колко доброволки бяха изнасилени по лагерите от "клетите бежанци". -----/////------ А те за какво са отишли там? Не ли защото са недокла тени и им е скучно вкъщи?
43
3
 
5
 
! Отговори
уха преди 2 години
Точно така бягайте обратно защото поне има къде да бягате . Не ни гледайте нас овцете ние сме свикнали да ни крадат , търпението и робството са наша благодетел .
42
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е терор към хората. Я си помислете, ако вашите близки в чужбина трябва да изтърпят това там. Сега на тия мутри трябва да им съсипят животеца!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Далаверкааа - И вий да сти у криза и а на вас тай ша прааа!
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия трябва да ходят на работа и да ядът по един път на ден.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, и тук се е напълнило с леви хипита, мечтаещи за свят без граници. Знаете ли колко доброволки бяха изнасилени по лагерите от "клетите бежанци".
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Това е трагедия, това е криза." - Въййй ваййй войй малии ууу ааа ооо ... ареее спри са уе!
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде е така. В болницата, в аптеката, на пазара, в училище ... Българите така живеем. Играем на една игра. Нарича се излъжи другарче. Още не сме се наиграли, въпреки че минаха 30 години. Предполагам целта е накрая да остане само един българин. Ще има да си поиграем още няколко години.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 - Ем що да неее ууее! Пара трябва са прави! Аз тес не сам ги викал тука, тай чииии ... адяяя!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 - МОжи, *** можи и да ни можи! А найш ли ко можи - можи би и аз имам пръстче в магазинчето и правя кинти? Искаш ли да ти дам малко, че да се кротнеш, а? Сичкити сти ини такиа - идялисти мидялисти, *** га ви размахам 50-100 лева пред нослето и кат надрсани и забравяти!!!
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберът печелбар на кого нагоре по веригата е предавал? То ясно че част е стигнала до нощното шкафче, но и няколко други амтикомунистически ***'муни са се хранели от печалбарството на магазинера.