Комитова: В 6 участъка на "Хемус" сме си купили магистрала "на зелено"

"Нямаме интерес да спираме строителството на магистралата"
Обновена: 2 юли 2021 15:01 | 2 юли 2021 15:00, Веселина Йорданова
50
Комитова: В 6 участъка на "Хемус" сме си купили магистрала "на зелено"
Снимка: БГНЕС

Нямаме интерес да спираме строителството на АМ "Хемус" и досега не съм издала нито един документ за спиране. Това заяви категорично регионалният министър Виолета Комитова.

Още по темата
Тя обаче подчерта, че от девет участъка, на които тя е разделена, се строи само в първите три. 

4,5 и 6 имат изготвени ПУП, които са влезли в сила през февруари, и трябва да извървят пътя на отчуждителните процедури и други, докато се стигне до разрешение за строеж, те са с обща дължина 86 км.

Следващите три участъка нямат нищо направено, каза Комитова. Те са 89 км.

1.9 млрд. средства са осигурени от държавния бюджет за първите 6 участъка, а за следващите три 1.8 млрд. лева.

От думите на Комитова стана ясно още, че са платени напред 71% от парите, 9 км път сме въвели в експлоатация, тоест 4%.

Магистрала "Хемус" се строи само в три участъка, Фирмите които работят там, не са спирали да строят, защото са получили много повече средства, отколкото са им необходими, подчерта Комитова.

Тя подчерта, че магистралата не само че е важна и значима, но трябва да бъде построена, защото "незавършеното строителство е най-скъпото".

Кой може да спре строежа? Фирмите, които работят там, ако преценят, могат. Над тях стои "Автомагистрали", днес вече имаме друг ръководител, това е другият човек, който може да го спре, защото тези договори са между досегашния директор Беличев и фирмите, каза Комитова.

Министърът каза, че самото строителство по принцип се случва много по-бързо от събирането на документите заради тежката институционална и нормативна среда. За един жилищен блок в София например били необходими 5 г. за документацията и 1 г. за строителството.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 22А не се цепете сега като вашите правят гафове, не се цепете - Нинова подкрепи Радефф за изборите, а партия подкрепа без сделка не дава. ;)
23
2
 
16
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Бабет може и да не е ***,но е злобна и алчна като стадо хиени. Безумните и обяснения показват манията и за ексклузивност и пълно пренебрежения към останалия "***". Много БКП.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос - Изплатените аванси налични ли са във фирмите? Ако да не виждам проблем, те с нещо трябва да почнат да проектират и в последствие отчуждават и да работят.Ако някаква част са разходвани - за какво и свързано ли е с магистралата.Всичко друго си е показване на неграмотност относно бизнес средите и проектирането с цел предизборна кампания.
21
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За елементарни сделки за труд за по 20000 се иска аванс преди да се почне да се работи, а тази реве за толкова сложен проект като автомагистрала, че е платено напред. Ами защо не я проектираш ти бе како като много ги разбираш. Колко човека работят само по проектирането, което съм сигурен, че отнема доста време и мислене къде каква е почвата и т.н.. Май цялата работа е че трябва и на вас да ви платят ми се струва. Като я видя тая и си мисля за Масларова не знам защо.
20
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общи внушения за пред електората. Всички плащания се записват в договорите. Ако имаше нарушени договори, нещата отдавна щяха да са в съда, а нарушили те ги, от страна на държавното предприятие, мотивирано уволнени.А не като сега с мъгляви формулировки, дето май няма да издържат пред съд. А после, за опетнено име, не ми се мисли. Много груб слугинаж, и най вече без разкриване на участници и схеми, за да ги ползват, ако се закрепят на власт.Не мисля че ще им стане играта обаче.
19
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не мога да разбера защо някои отъждествяват това служебно правителство с БСП.Това е откровено протестърско правителство на Радев,който предаде точно издигналата го политическа сила БСП и най вече своите избиратели.Та вижте основните министри-на икономика,финанси,на отбраната къде са завършили и дали това се харесва на електората на партията.
18
17
 
11
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 2 години
Комитова си е точна !И кое не е вярно ?ГЕРБ платитли предварително , но И след 6 месеца , нищо не направено , защото ИЗТЕКЪЛ СРОКъ , ДЕМЕК ПАРИТЕ СА приСВОЕНИ , А НЕ УСВОЕНИ !!!Чекмеджето на Баце се напълнило ....
17
7
 
18
 
! Отговори
БЛАГОДАРЯ преди 2 години
вече нямам никаква дилема за кого да гласувам за един месец си показахте лицето но това с ХЕМУС си е автогол,че нямате капацитет да създавате е ясно но поне не рушете.На предните избори не гласувах за ГЕРБ но за моя район магистралата е важна, а и колко хора загинаха на стария път
16
11
 
8
 
! Отговори
НАЛЕ преди 2 години
До Отговор...Е много мислеха , 32г., какво направи ГЕРБ за СЗ ???Сега се сетили , след дъжд и качулка , и след сватба --булка !КРАДЦИТЕ ГЕРБ ДА СЕ ОМИТАТ ДОБРОВОЛНО , ЗА ДА НЕ СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистката комитова по цял ден обяснява, че магистрала Хемус докато е БСП на влсат няма да има и че парите отделени за строежа чече са изхарчени.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе с триста зора ще я докарат до Плевен.Дотам трасето е готово,работи се и в голямата си част е вече заслано с баластра.Ама нататък ще стане някой друг път...евентуално.
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите спряха строежа на магистралата и опоскаха заделените милиарди.
12
13
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
ГЕРБ бяха забравили, че има и Северна България и почти нищо не направиха за тази част на България. Надеждата сега е, че следващото правителство няма да е пак на мутрите и това 12 годишно изоставане в Северна България ще бъде наваксано.
11
11
 
12
 
! Отговори
българин преди 2 години
Няма да забравя как за участък от три-четири километра магистрала до Шумен се изсипа целия министерски съвет начело с Бойко Борисов, с кирки и лопати, за първа копка. Естествено, да се покажат по телевизията колко са работливи!Това за пред не много умните фенове на мафията ГЕРБ!
10
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да припомня че Борисов тръгна от минус 20то ниво, една наистина продънена държава, хора мислете, на лаладжии не вярвайте, вярвайте на очите си.
9
12
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Не е точно това купили сме си магистрали на зелено. Това са предварително раздадени пари от ГЕРБ с цел присвояване, което ако ги дава служебното правителство, няма как да се присвоят. Казано по друг начин, ГЕРБ са си осигурили грабеж и за в бъдеще.
8
9
 
12
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
"Нямаме интерес да спираме строителството на АМ "Хемус". Тъй ли? Сега ти повярвах, т*па п*длого! Имате и още как. Защото смятате, че АМ е на ББ, а не е необходима на България.И защото вие от БСП/БКП я забихте на времето в Правец, че бай Тошо беше от там. А сега не ви трябва вече. Борисов не е от северна България, обаче избиратели има и там. Иначе що Нинова ходи по Силистра и Плевен да се мазни, а пътища не им трябват? Ще видите власт през крив макарон, наглеци червени!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
nali i bg zlato taka si kupuvat ot bg v papua nova guinea?!
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи, съдбата ви е във вашите ръце -11.7.2021
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При комунистите винаги се спират магистралите. С честни избори комуунист не може да вземе властта никъде. За това се правят машинации с изборите. Мадуро ще стане президент на България благодарение на специално създадените за целта SAES 3377. Интернет достъпа щял да бъде заключен в машините за България, но КОЙ ЩЕ ДЪРЖИ КЛЮЧА НЕ КАЗВАТ.

Спонсорирани публикации