Зимата е възможен още по-стръмен ръст на цените на тока и парното

Ваня Григорова: Не правим капиталови разходи и затова ставаме още по-бедни
Обновена: 2 юли 2021 09:42 | 2 юли 2021 09:41, Елка Василева
225
Зимата е възможен още по-стръмен ръст на цените на тока и парното
Снимка: архив, БГНЕС

Новите, по-високи цени на тока, парното и топлата вода не са съвсем реални, ако се зачетем в решението на КЕВР. В момента цените се задържат, но през зимата техният ход може да стане още по-стръмен  - за това предупреди в интервю за БНР Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

„Това съвсем не са реални цени – такива, каквито би трябвало да бъдат, ако отразим всички разходи. Това само може да ни каже, че ни чакат още по-тежки времена,“ каза Григорова.

Ръстът на цените, за да отразява реалността, трябва да е значително по-висок, допълни тя.

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление, което е четири пъти повече от средното в Европейския съюз, където едва 7 на сто от домакинствата изпитват подобни затруднения, посочи Григорова.

Ако се обърнем към предходните 10 години и погледнем цените, по данни на НСИ средно с около 42% се увеличават разходите на едно домакинство за осветление, отопление и енергия, коментира Григорова.

Още по темата

„1140 лева – утопия за голяма част от бедните домакинства.“

Бедните домакинства не могат да си позволят капиталови разходи, а след като не могат, плащат повече, изтъкна Ваня Григорова. По думите ѝ те живеят в неизолирани жилища и не могат да ползват уреди с висока енергийна ефективност.

„Ако ние ползваме един актив – дали автомобил или апартамент, без да го обновяваме, е ясно, че след 10-20 години ще имаме руина, която ще харчи повече. Това се случва дълги години в българското общество: ние не правим капиталови разходи, поради което ставаме още по-бедни,“ каза Григорова.

При ТЕЦ-овете, които работят на газ, ръстът на цените е значително по-висок от тези на въглища, а това е изключително важно, отбеляза експертът. „Тъй като показва, че дори при този пик на цената на емисиите отново цената се увеличава повече при тях.“

В момента се задържат цените както на електрическата енергия, така и на отоплението, с включването само на малка част от основните ТЕЦ-ове на регулирания пазар, подчерта Ваня Григорова.

„Ако се наложи през зимата да се включи по-голяма квота, то тогава ще се увеличи още повече както цената на тока, така и на отоплението. В момента виждаме много сериозен ръст на цените, но той може и е твърде вероятно да бъде още по-стръмен през зимата, когато социалното напрежение ще бъде още по-високо,“ каза Григорова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
11
 
! Отговори
= преди 2 години
Тиквун беше,но си замина.Сега е наред хунтата на льотчика под мъдрото ръководство на черепа.После ще дойдат цяла орда ди ви селяни начело със чалгата,корнелия,мая костинбродската татяна ванко1 и ще ви разкажат играта
128
11
 
15
 
! Отговори
Истината е! преди 2 години
Това са историите на Радевото служебно правителство! Те вече заграбиха 1 милиард от парите за строежа на магистрала Хемус и продължават да грабят каквото докопат! ИДЕ ГЛАДНАТА РАДЕВА ЗИМА!!!
127
1
 
16
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Зимъс е твърде възможно дъ играй сопата. Жа ви дам язе едно увеличение ! Еииий кожата ни съдраха .Срама няат бря. Май ми съ струва ,че сопа жа играе !
126
2
 
6
 
! Отговори
р0бе преди 2 години
БецХален и Честита 100-дишнина на Китайската Кови Партия!
125
4
 
5
 
! Отговори
Ф преди 2 години
Ваня Григорова някога е била красива жена. И сега е де, но е поувяхнала от нерви и ядове вече.
124
1
 
5
 
! Отговори
В тоя преди 2 години
сайт дори не прочетох статия за новата Лудост на ЕС, наречена Import One Stop Shop (IOSS) - в резултат вече малките и средни бизнеси в САЩ отказват да продават на Европейски граждани. Скоро и останалите бели държави ще последват САЩ. Поредният Закон за увеличаване но Небето печалбите на Китайските компании, които могат да си позволят разходите за ненормалното ниво на бюрокрация в ЕС и тоталното обедняване на европейците!
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Белене не се строи!
122
5
 
9
 
! Отговори
до 132 преди 2 години
В грешка си! Иван Иванов е от ДСБ, тоест от ДБ!
121
1
 
2
 
! Отговори
aqsw преди 2 години
Тате вече не може и душата искат да ми вземат.
120
1
 
15
 
! Отговори
До един Робовладелец преди 2 години
Скоро ще го изду.хате всичките "бизнесменчета", защото народа наистина няма да работи за ниски заплати. Тогава ще гледаме вой и сеир по медиите.
119
1
 
11
 
! Отговори
Само Така преди 2 години
Никаква Милост, ЛокДауни, но Данъци и Такси до Небето, е дори да можехме, как да ги изкараме, тия пари под карантина?!
118
5
 
8
 
! Отговори
Когато фактите ... преди 2 години
пазача на Тато не е ли бил и той комунист, а?
117
12
 
21
 
! Отговори
пена преди 2 години
Гарантирано от Радеф :-)
116
8
 
10
 
! Отговори
Бойкова стратегия преди 2 години
Шкембето бърка кашата - всички след него сърбат! Истинска мутра!
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И к'во точно ми казваш бе другарке? Все неща дето ги знам
114
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва ще берем плодовете на 12 години крадене,
113
14
 
15
 
! Отговори
Тиква- комунист! преди 2 години
Тука бойковите празнотиквеничета пак дигат Бойкови лозунги "комунистите са виновни"! Само да питам пазача на Тато не е ли бил и той комунист, а? И веднъж комунист - завинаги комунист!
112
6
 
19
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
Гласувайте пак за лаици в политиката и икономиката като звездата на чалгата и просташката музика в България -Слави Трифонов, мутрите на промяната, рекетьорката на бизнеси Мая Манолова, транс *** сороспиите на Христо Иванов, американският пациент Цв. Цв., недоразумението наречено Жан Виденов-известен в обществото като Блян Рибенов и останалите знайни и незнайни нехранимайковци на Върховният Фигурант на Републиката и ще питате на зима къде акат гладните!
111
4
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
До НЕРЕАЛНО "То и цената на труда тука е по нереални цени! Айде приравнете освен цените на консумативите и цената на човешки труд а!" - - - Ами като ти е нереална цената, не се продавай на пазара на наемния труд, стой си в къщи. Кой те принуждава, свободен си, сега сме демокрация и пазарна икономика, не си задължен да се продаваш за нереална цена.
110
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишете си тука някакви глупости а сензацията е, че комунистите глътнаха един милиард спестен и отделен от нашите пари за строежа на магистрала Хемус и се оглеждат за още. Посред бял ден ви ограбиха и не разбрахте.