Зимата е възможен още по-стръмен ръст на цените на тока и парното

Ваня Григорова: Не правим капиталови разходи и затова ставаме още по-бедни
Обновена: 2 юли 2021 09:42 | 2 юли 2021 09:41, Елка Василева
225
Зимата е възможен още по-стръмен ръст на цените на тока и парното
Снимка: архив, БГНЕС

Новите, по-високи цени на тока, парното и топлата вода не са съвсем реални, ако се зачетем в решението на КЕВР. В момента цените се задържат, но през зимата техният ход може да стане още по-стръмен  - за това предупреди в интервю за БНР Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

„Това съвсем не са реални цени – такива, каквито би трябвало да бъдат, ако отразим всички разходи. Това само може да ни каже, че ни чакат още по-тежки времена,“ каза Григорова.

Ръстът на цените, за да отразява реалността, трябва да е значително по-висок, допълни тя.

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление, което е четири пъти повече от средното в Европейския съюз, където едва 7 на сто от домакинствата изпитват подобни затруднения, посочи Григорова.

Ако се обърнем към предходните 10 години и погледнем цените, по данни на НСИ средно с около 42% се увеличават разходите на едно домакинство за осветление, отопление и енергия, коментира Григорова.

Още по темата

„1140 лева – утопия за голяма част от бедните домакинства.“

Бедните домакинства не могат да си позволят капиталови разходи, а след като не могат, плащат повече, изтъкна Ваня Григорова. По думите ѝ те живеят в неизолирани жилища и не могат да ползват уреди с висока енергийна ефективност.

„Ако ние ползваме един актив – дали автомобил или апартамент, без да го обновяваме, е ясно, че след 10-20 години ще имаме руина, която ще харчи повече. Това се случва дълги години в българското общество: ние не правим капиталови разходи, поради което ставаме още по-бедни,“ каза Григорова.

При ТЕЦ-овете, които работят на газ, ръстът на цените е значително по-висок от тези на въглища, а това е изключително важно, отбеляза експертът. „Тъй като показва, че дори при този пик на цената на емисиите отново цената се увеличава повече при тях.“

В момента се задържат цените както на електрическата енергия, така и на отоплението, с включването само на малка част от основните ТЕЦ-ове на регулирания пазар, подчерта Ваня Григорова.

„Ако се наложи през зимата да се включи по-голяма квота, то тогава ще се увеличи още повече както цената на тока, така и на отоплението. В момента виждаме много сериозен ръст на цените, но той може и е твърде вероятно да бъде още по-стръмен през зимата, когато социалното напрежение ще бъде още по-високо,“ каза Григорова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
6
 
! Отговори
Африка преди 2 години
Дори и цяла Африка да се покрие със соларни панели африканското слънце да ги пече по цял ден, и на всяка палма да сложт вятърна перка, пак не може да се произведе достатъчно енергия дори за икономиката на страна като Германия.
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От вчера тока е с нова цена. И днес вече ми говорите че зимата пак ще се покачи цената на ток. А бе тия по 2 пъти в годината увеличават цената. Що и заплатата ми не се увеличава по 2 пъти в година с по 10 процента? Аз как да ви го платя тоя ток бре???? Ама ще играе накрая брадвата ама да видим. От опит знам че помага. На един тъмен така дойдоха да му спират тока. Излезе с брадвата и каза на мутреещия от енергото - "Качи се да режеш жиците, аз ще те чакам под стълбата с брадвата." Е, не се качи..
47
0
 
8
 
! Отговори
Митака преди 2 години
При регенеративната енергия трябва да се инвестира постоянно, на много места в перки, фотоволтации, да се обновява мрежа за да станат нещата. Децентрализирано е и трябва да участват много фирми, много хора, пръснати и е трудно за крадене. При големите мега централи тип Мариците и АЕЦ - се прави на едно място, и се краде от едно място. Много по-лесно за крадене и източване е. За това ще ги държат колкото могат.
46
0
 
8
 
! Отговори
визионер преди 2 години
Трябва да не притежаваме нищо, за да сме щастливи.
45
0
 
15
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Търговците и пазара друг път!Казал ти е някой теория.Така трябва да бъде,но не е!Я си направи ток и го продавай.Направи си водопровод и продавай вода.Направи си цигари и ги продавай,или алкохол.Едни запалки нямаш право да продаваш без акциз.За горива да не говорим.Държавата има монопол върху тези неща и чак от там нататък е пазар и търговци.Тук в БГ имаме частен феодален социализъм!Е това е строят в който живеем!
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Митака - Тока от соларните панели е около 10 пъти по скъп. Разликата се покриваше от държавата, но сега вече държавата няма пари заради ковид кризата и затова започват да товарят населението
43
11
 
0
 
! Отговори
Енвайрънментъл преди 2 години
Цената на тока и газта расте драстично в цяла европа. до 2030 година трябва да сме вътлеродно неутрални за да спасим планетата от климатична катастрофа, а слънчевата и вятърната енергия е много скъпа, за това трябва да направим огромби капитални вложения в слънчева и вятърна енергия за да спасим планетата от климатична катастрофа, трябва да направим тази жертва.
42
4
 
11
 
! Отговори
Митака преди 2 години
Фотоволтаицитеи и вятърните генератори вече имат толкова ниска цена, че в момента вече могат да дадат най-евтиния ток - в пъти по-евтино от всичко друго.Влезте в алибаба и вижте колко струватНо от тях не може да се печелят комисионни.
41
4
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Требе да изгониме комунистите и да си туриме капиталисти да направат цените ниски и да дигнат заплатите.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Правителството, което и да е, трябва да направи стоките от първа необходимост евтини" - правителството не прави цените, ами търговците и пазара.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ste ima rabota i gorivo za krematoriumite, proizvoditelite na aromatni kitaiski svesti.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали еесосците ще ни правят въглеродно неутрални до 2030г. Цените на всичко ще скочат драстично.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kанцлерът Ангела Меркел и германското правителство наложиха пълна забрана на ядреното електричество до 2022 г., като част от правителствената стратегия от 2001 г., наречена Energiewende или "Енергиен завой", за да започнат да разчитат на слънчевата и вятърна енергия, както и други така наречени "възобновяеми източници". Целта на този ход е била Германия да стане първата индустриална държава, която е "неутрална към въглерода". Стратегията засега към 2021 г. е пълен провал и икономическа катастрофа.
36
4
 
5
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Енергийно неефективните вятърна и слънчева енергия днес струват около 7 до 9 пъти повече от газа.
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Перките на вятърните електроцентрали след като приключят жизнения си цикъл трябва да се демонтират и унищожат. Енергията за преработката на отпадъците от една перка е съизмерима с цялата енергия която е произвела по време на съществуването си ? Ефективност нула.
34
2
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ЗАЩО ВИЕ ТОК И ПАРНО Я ВИЖТЕ КАКВИ ГРАДИНКИ ВИ НАПРАВИХА ЗА 11 ГОДИНИ ХЕМ ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ ХЕМ ЗА МИЛИАРДИ ЗИМАТА НА ПРИПЕК САМО ДАЙ БОЖЕ ДА ИМА СЛЪНЦЕ.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еесовците от Брюксел ще отпускат средства за възстановяване на икономиките от ковид кризата, но-о-ооо - само при условието че се използват за развитие на зелена икономика. Яжте въздух като патките и изграждайте вятърни перки у полето които произвеждат 7 до 9 пъти по скъп ток.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ste izpusnem vodata ot golemite yasoviri i ste slojim senki na solarnite paneli.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството, което и да е, трябва да направи стоките от първа необходимост евтини, а стоките които не са необходими, като алкохол, цигари да са скъпи. Кръчмите са пълни. Всяка вечер семейства излизат по ресторанти да вечерят. Ресторанти са много на всеки ъгъл буквално. Има нещо нередно
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1/3 от произведената енергия в света отива за wi fi, работа на компютри, комуникации и мрежи. А западът няма източници на енергия. Само да се обадиш по смартфона да кажеш две думи - и за това отива енергия достатъчна да кипне водата в чайник. Това не става с вятърни перки и соларни панели. Успешни ще бъдат страните които са независими енергийно като Русия и Китай, за другите - Клаус Шваб, инклузивен капитализъм и лейди Лин Форестър де Ротшайлд.