За да няма изкуствен ръст: Цените в магазините - в лева и в евро през 2024 г.

Двойното обращение в търговските вериги ще бъде един месец
Обновена: 5 юли 2021 21:44 | 5 юли 2021 18:15, Веселина Йорданова
112
За да няма изкуствен ръст: Цените в магазините - в лева и в евро през 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Година след въвеждането на еврото цените в магазините ще бъдат в левове и в евро. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев. За въвеждане на еврото у нас е заложен индикативен срок - януари 2024 г.

"Ако прах за пране е струвал 5 лева, той пак ще струва толкова, но в евро. Това ще бъде отразено в тези две цени“, поясни Василев.

Министърът каза, че пет месеца преди тази дата цените също ще бъдат в двете валути, за да се избегне изкуственото им завишаване.

Двете валути ще са в паралелно обращение един месец, а шест месеца обмяната на лев в евро ще бъде безплатна.

Още по темата
"Двойно обръщение в търговските вериги е един месец и причината за това е, че ако го направим за шест месеца, ще трябва да се води двойно счетоводство от абсолютно всички, като се започне от баничарниците и т.н., което ще бъде лудница и за НАП и за баничарниците", обясни министърът.

Той коментира и въпроса за повишаването на корпоративния данък. По думите му може да бъде приета 15-процентова ставка за мултинационалните компании, но тя няма да се отнася за българските фирми.

Инициативата на Г-7 се отнася за чужди компании с оборот над 750 млн. евро, при които поне 25% от дейността им е у нас. В момента това се отнася за по-малко от десет компании, обясни Василев. Текстовете ще влязат в сила най-рано след няколко години, когато има становища и директиви на Европейската комисия.

По думите му няма български компании, които да попадат в този обхват.

Това са пълни глупости, целенасочени лъжи, каза той за твърдението, че данък печалба ще бъде вдигнат многократно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
0
 
! Отговори
Ема преди 2 години
Защо цените ще бъдат също като преди, но в евро? Нали курса е 1: 1.95583? А заплатите и те ли ще бъдат в 1:1 лев: евро?
91
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОМЕНТИРАЙТЕ,КОМЕНТИРАЙТЕ,КОМЕНТИРАЙТЕ. ЗА СЕГА ВЕРОЯТНОСТТА ЗА ГЕНИИ И ТАЛАНТИ ОТ КОМЕНТАТОРИТЕ Е ПО-МАЛКА ОТ 10%. НАМАЛЕТЕ Я ОЩЕ...
90
5
 
2
 
! Отговори
Закога преди 2 години
Ама тоя има само още 5дена политически живот, а се занимава с нещо, което предстои след 3 г. Какви цени, какво Евро, стягай си куфарчето и дим да те няма. На гледахме се на тези еднодневнки. От тях ми се отвратиха всички телевизии и го ударих само на забавление. Чета, че *** правят подписка оня Кирил Петков да остане в кабинет. *** тия в кой век живеят и не знаят ли как и кой конструира кабинет? Не става с решение на партийния секретар. Като ви харесва си го ползвайте за съветник! Селяни!
89
4
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Това з*мби се изживява като вече неслужебен и си мисли, че ще е министър и 2024 год. Един Милен Велче стига, юпита в Билгария не виреят. У нас виреят партии "Мутри вън" - "Няма такава държава" и като приемем еврото само ще ни лъснат задните части (приходи и пенсии0) спрямо европейските.Както и да пишем цените, те са европейски, а доходите - африкански
88
4
 
1
 
! Отговори
Веско преди 2 години
До ХемAми толкова не сте разбрал. Ще струва 5 лв но ще има цена в евро. Прави 2,556. Ще се закръгли на 2,56. Не може да се пише 3 евро, защото всеки ще предпочита да плаща 5 лв. А когато отпаднат цените в левове, вече ще се рекламира новата икономична био опаковка от 1,674 кг и никой няма да си спомня колко струваше предния прах.
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дано тези проклети комунисти оставят България завинаги.
86
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдоха Радевите храненици започна бесен скок на цени и данъци.
85
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пфффф __А ЗАЩО НЕ МИПИАРДИ ПОЗИЦИИ??
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОД ОТ 73 ОБЯСНЕНИЕТО ЩЕ ОСТАВЯ ЗА ПО-КЪСНО, А СЕГА КАТО ТЕСТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ (ВСЕ ПАК СМЕ НАЦИЯ ОТ ГЕНИИ И ТАЛАНТИ), А ПАРИТЕ НЕ СА ПОЛИТИКА, КАКТО Е КАЗАЛ ДРЕВНИЯТ ВЕСПАСИАН-"ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ"-КОГАТО НАЛОЖИЛ ТАКСА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ТОАЛЕТНИ В ДРЕВНИЯТ РИМ, ВИ ПОСТАВЯМ ЗАДАЧАТА: ДА ОБОСНОВЕТЕ ЗАЩО ТОВА Е ТАКА? ПУБЛИКУВАЙТЕ ОТГОВОРИТЕ КАТО КОМЕНТАР НА САЙТА.
83
4
 
4
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Не ви искаме Еврото бе Д_ебили нещастни. Ако искате Евро, заврете си го знаете къде....България си има ЛЕВ. Това че западните евро_г_ейове искат да ни ограбят с въвеждането на евврото, ние не искаме. А западна Европа да ходи да си търси роби другаде, например при любимците на Мама Меркел в Азия.
82
4
 
2
 
! Отговори
idioti преди 2 години
Демек 1 месец, хората ще пазаруват само в лева, защото в Евро ще е 2 пъти по-скъпо.... ИДИОТИПитам заплататра ми в Евро ли ще стане както цените на стоките ?
81
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е поне мъдро ще ни окраде държавата.да е жив и здрав и той и тапията му.
80
3
 
9
 
! Отговори
Пфффф преди 2 години
Тая карикатура каза 2 неща - вдигането на корпоративния данък няма да засегне никой и приемането на еврото няма да доведе до инфлация. Демек разбирайте - повишаването на корпоративния данък ще замрази хиляди нови позиции, които глобалните компании биха разкрили тук и приемането на еврото ще надуе инфлацията до небето...
79
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе докога шепа чужди слуги ще ни определят бъдещето.Само народът може да каже иска или не иска еврото.Референдум и каквото суверенът реши.Като трябва да се направи наесен заедно с президентските избори,та да не се хабят излишни средства и време.
78
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя харвардски Пулю е най-противният служебен министър.Яко са го подковали глобалистите в омраза към България.
77
5
 
10
 
! Отговори
Хем преди 2 години
Добре аз от цялата работа не разбрах щом прах ще остане от 5 лв на 5 евро, заплатата ми така ще се обърне пак?
76
3
 
12
 
! Отговори
ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ преди 2 години
Хората да се запасят предварително с храна и всички необходими стоки за година напред. В противен случай търговците ще изнасилват на чукват обикновените хора.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като знам мозъчетата-калкулаторчета на нашите търговци-търгаши, по-страшен е периодът от днес до въвеждането на еврото - отсега започнаха да надуват цените до безбожие и това ще бъде лавинообразно. Тук най-важното е да не се минеш и да покажеш, че си тарикат. Жал ми е за пенсионерите...
74
2
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
до 76, Те. Никой не пита германците искат ли евро или не го искат. Никой не ще пита и българите за това. Референдум няма да има. Ние сме послущковци и изпълняваме всичко, което ни спуснат отгоре. Какро при времената на СССР. Бъдете здрав (здрава)!
73
2
 
2
 
! Отговори
Камен преди 2 години
Две числа - 1,9558 и 0,5113 за магазина на дребно.