Нуждаем ли се от министър по ромските въпроси?

Коментар по темата на Мария Методиева и д-р Радосвета Стаменкова
Обновена: 14 юли 2021 08:36 | 14 юли 2021 08:36, Ния Христова
90
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов предложи да има министър без портфейл по ромските въпроси в проектокабинета си. За поста е номинирана д-р Антония Валентинова. 
 
Защо ни трябва такъв министър и ще доведе ли това до разделение на общностите в страната?
 
"Приветстваме предложението, направено в рамките на този проектокабинет. Години наред сме свидетели на това, че има необходимост от човек, който да е високо позициониран, за да взема решения. Това, което се предлага като обем, съвсем не отговаря на очакванията на гражданския сектор и на самата общност", каза Мария Методиева от Фондация "Тръст за социална алтернатива" в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Според изпълнителния директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве д-р Радосвета Стаменкова идеята за министър по ромските въпроси има и плюсове, и минуси.
 
Плюсовете на такова предложение са това, че има някаква заявка от проектоправителство за овластяване на висока позиция на ромски експерт. За мен приятното е, че в случая овластяването е от жена. Другото хубаво в тази номинация е, че аз познавам д-р Антония Валентинова от нейните студентски години и тя е изключително добър, компетентен, свестен и работоспособен човек. И третото нещо, което си мисля, че може да е добро, ако евентуално що се отнася до социална несправедливост и човешки права - министърът по ромските въпроси бъде ползвам като "ромски омбудсман". Оттук нататък са нещата, които са като въпросителна към мен, които накланят везните на другата посока. Да се избере министър по ромските въпроси е малко "олд скуул", коментира д-р Стаменкова.
 
Тя подчерта, че това са процеси, които са се случвали в Западните Балкани в края 90-те и в началото на новото хилядолетие.
 
"Лично аз и мои колеги смятаме, че промяната първо преминава през образованието. И другото - нещата ще се променят не когато ромите правят неща за ромите и българите правят неща за българите, а когато всички правят неща за всички. Не мисля, че е правилна идеята ромски експерт и високообразован ром да се занимава само с ромски въпроси", допълни специалистът.
 
Мария Методиева посочи, че ни е нужен човек, който да работи в посока подобряване на живота на всички икономически уязвими общности в страната.
 
"Отделянето на ромския въпрос от останалите въпроси, касаещи икономиката, социалната политика, образованието на България, ще доведе до допълнително разделение на обществото. Това не допринася по никакъв начин за сближаването на етническите групи в страната, напротив. Трябва да се работи много внимателно с хората, които са изключително чувствителни и смятат, че са онеправдани", добави тя.
 
И е категорична, че в момента ситуацията е оптимистична, тъй като броят на младежите, завършващи средно образование, се е удвоил през последните 10 години. А хората, които записват висше образование от ромската общност, е нараснал 6 пъти.
 
"Интеграцията е двустранен процес и е процес, в който и българите, и ромите, и всички трябва да вървят, за да се срещнат в една посока. Да се етикетира проблемът като ромски е изключително немотивиращо спрямо голямото количество роми, които са интегрирани и реализирали. Интегрираните роми са невидими и говорим за тях като изключение. Но работата трябва да бъде многопластова и в много области", каза още д-р Радостина Стаменкова.
 
Тя сподели, че се е увеличил и броят на ромите, завършили медицински специалности. А Мария Методиева се надява, че министърът ще има право да въведе т.нар. "твърди мерки".
 
"Изграждането на инфраструктура, въвеждането на мерки, които ще подобрят жилищните условия, които са основополагащи за израстването на едно здраво поколение, е критично важно. Мислех си за министър на равните възможности", допълни Методиева.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз изобщо не се интересувам от живота на ромите. Да си го живеят, както искат. Животът си е техен. Мен изобщо не ме дразни това, че ромите раждат от малки по много деца, нито пък го свързвам със "с*кс". Тази тема ми е омразна! Грешно е да се говори за "с*кс" и да се одумва личния живот на хората. Мразя да се говори за това - все едно никой няма право да има деца, заради с*кса.Ромите са по-щастливи и по-свободни, защото раждат, когато си искат без да се съобразяват с грешни правила и норми.
61
1
 
0
 
! Отговори
Кико-рома преди 2 години
Заклевам се,няма да лъжа,крада и ще работя за благото на България!
60
1
 
16
 
! Отговори
Министърр без преди 2 години
портфейл си е жива подигравка с ромите. Те искат не само овластяване, но и пари - администрация, която да обслужва специално тях, инфраструктура, законни жилища, ток, вода и всички други блага на цивилизацията - но без да се трудят за всичко това. С други думи, ти им подаваш пръст, а те ти отхапват ръката.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ще е без портфейл?За да не и го откраднат при работата с целевата група:-))))))
58
27
 
6
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
"Хайде стига с това плашене, че след 20 години щели да бъдат повече от нас. Какво като са ?! То и Кортес е имал 200 човека зад гърба си ама е превзел южна Америка. Нали виждате, че 20 екипирани жандармеристи разпердошинват ромско гето от хиляди за един час." - Да, ама зад гърба на индианците не са стояли Сорос, Отворено общество и Америка за България. Сега обаче, след разпердушинването на гетото, БХК ще осъди България за дискриминация и ще разпердушини жандармерията за геноцид над ромите.
57
0
 
19
 
! Отговори
тя преди 2 години
Напълно ненужен !
56
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромите разбрали целта на интеграцията (по-добър живот за тях и децата им) полагат усилие и се интегрират. Всички останали са си чисти ***. Докато имат толкова права, помощи и защита няма да се стимулират да се интегрират. Не мооже ли да говори правилен български език, значи няма да се интегрира това е истината, от там се започва процеса. Омръзна ми да ги издържаме всички работещи, крайно време е за жестоки рестрикции.
55
0
 
17
 
! Отговори
до 60 преди 2 години
"Няюа.как да направиш резерват за 1,4 милиона хора." - Такъв резерват отдавна съществува. Намира се на полуостров Индустан. Там ще имат равни възможности и няма да се чувстват дискриминирани.
54
0
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Министъра по ромските въпроси да е министър и по космическите въпроси и да се опитаме да преселим ромите в космоса, защото в Европа никой ги не ще и все ни ги връщат.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А министър на евреите, на турците, на арменците... В България има и други малцинства. Така, че стига приемахте едно от тях за нещо по-специално от другите. Това си е абсолютна дискриминация!
52
0
 
5
 
! Отговори
Равенство за ромите преди 2 години
Предлагам да се назначат роми за министри на МВР, здравеопазване, икономика, финанси, транспорт, правосъдие, енергетика. М-во на труда и социалната политика да се раздели на 2 - на труда да е българин, на соц. политика - ром. Останалите министерства не са ивнересни за ромите, особено това на образованието. Само така ще настъпи етническа толерантност.
51
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посочете поне едно право от преди и сега, което ромите нямат, а някой друг има. В обратния смисъл аз мога да посоча няколко.
50
2
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Не знам дали в света има държава, ако може да се нарече такава, която съзнателно, от десетилетия, развъжда, ваксаджииски кутии.Когато станем малцинство, ще ни очистят окончателно и тогава,, Бог да пази България, ако все още се нарича така
49
0
 
17
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
"Милярдите за които говорите не стигат до хората ,а отиват в джобовете на олигарсите на вашия бос(шеф дикататор)" - МилЯрдите стигат до "хората", и още как! Стигат под формата на социални помощи за безработица, детски, доживотна инвалидност, безплатен превоз до училище, безплатни закуски, стипендии за "успех" добър 3.50, безплатно здравеопазване... А до нас стига само това, което сами сме си изработили. Когато те ще станат като нас, тогава ще ги приемем за равностойни граждани. Тоест, никога!
48
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че да! Първо този етнос са основните гласуващи. Второ до 2040г. те ще са основното население на страната. Трето това беше целта на управляващите. Четвърто нали от Европа трябва да се взимат пари за интеграция и да се крадат! Простият народ се управлява много по-лесно!
47
0
 
17
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Хайде, хайде. Има си разработени стратегии и методи специално за този етнос, които работят. Профилактиране и респектиране. Един път седмично като се изтърбушва махалата /а все винаги излиза я наркотик, а нещо откраднато/ и да видиш как стават по ниски от тревата. Впрочем с очите си видах на летището във Виена какво се случи с унгарски роми, които нещо се блещеха на австрийски полицаи. Нямаше предупреждение - палката директно през зъбите! Е, но пък им извикаха линейка после.
46
2
 
5
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
Хайде стига с това плашене, че след 20 години щели да бъдат повече от нас. Какво като са ?! То и Кортес е имал 200 човека зад гърба си ама е превзел южна Америка. Нали виждате, че 20 екипирани жандармеристи разпердошинват ромско гето от хиляди за един час.
45
2
 
11
 
! Отговори
Глупости тотални преди 2 години
В световната история не съществува държава, която да е култивирала този етнос. Просто няма. На самите индийци им е писнало та са ги прогонили от държавата си. Тук-там където се срещат в нормална държава ги държат под контрол със свирепи силови мерки. При нас са обаче прекалено много и вероятно най подходящия модел за справяне със ситуация е американския. Резерват. Нека си излизат от него ако отиват на работа, но принципно да си оправят сами вътре, в резервата. Индианците го правят.
44
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милярдите за които говорите не стигат до хората ,а отиват в джобовете на олигарсите на вашия бос(шеф дикататор)
43
0
 
16
 
! Отговори
Защо интегрираните преди 2 години
роми стават невидими? Защото започват да живеят според правилата и на никого не му хрумва да ги сочи с пръст. Защо родителите на д-р Валентинова са избрали да я запишат в училище, в което няма роми? За да може да бъде в нормална среда и да учи. Когато интегриран ром отиде да живее в ромската махала и запише детето си в училище, пълно с ромчета, тогава може да се говори за "ромско включване". Самите интегрирани бягат от етноса си, а искат ние да го приемаме без "предразсъдъци"!