Нуждаем ли се от министър по ромските въпроси?

Коментар по темата на Мария Методиева и д-р Радосвета Стаменкова
Обновена: 14 юли 2021 08:36 | 14 юли 2021 08:36, Ния Христова
88
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов предложи да има министър без портфейл по ромските въпроси в проектокабинета си. За поста е номинирана д-р Антония Валентинова. 
 
Защо ни трябва такъв министър и ще доведе ли това до разделение на общностите в страната?
 
"Приветстваме предложението, направено в рамките на този проектокабинет. Години наред сме свидетели на това, че има необходимост от човек, който да е високо позициониран, за да взема решения. Това, което се предлага като обем, съвсем не отговаря на очакванията на гражданския сектор и на самата общност", каза Мария Методиева от Фондация "Тръст за социална алтернатива" в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Според изпълнителния директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве д-р Радосвета Стаменкова идеята за министър по ромските въпроси има и плюсове, и минуси.
 
Плюсовете на такова предложение са това, че има някаква заявка от проектоправителство за овластяване на висока позиция на ромски експерт. За мен приятното е, че в случая овластяването е от жена. Другото хубаво в тази номинация е, че аз познавам д-р Антония Валентинова от нейните студентски години и тя е изключително добър, компетентен, свестен и работоспособен човек. И третото нещо, което си мисля, че може да е добро, ако евентуално що се отнася до социална несправедливост и човешки права - министърът по ромските въпроси бъде ползвам като "ромски омбудсман". Оттук нататък са нещата, които са като въпросителна към мен, които накланят везните на другата посока. Да се избере министър по ромските въпроси е малко "олд скуул", коментира д-р Стаменкова.
 
Тя подчерта, че това са процеси, които са се случвали в Западните Балкани в края 90-те и в началото на новото хилядолетие.
 
"Лично аз и мои колеги смятаме, че промяната първо преминава през образованието. И другото - нещата ще се променят не когато ромите правят неща за ромите и българите правят неща за българите, а когато всички правят неща за всички. Не мисля, че е правилна идеята ромски експерт и високообразован ром да се занимава само с ромски въпроси", допълни специалистът.
 
Мария Методиева посочи, че ни е нужен човек, който да работи в посока подобряване на живота на всички икономически уязвими общности в страната.
 
"Отделянето на ромския въпрос от останалите въпроси, касаещи икономиката, социалната политика, образованието на България, ще доведе до допълнително разделение на обществото. Това не допринася по никакъв начин за сближаването на етническите групи в страната, напротив. Трябва да се работи много внимателно с хората, които са изключително чувствителни и смятат, че са онеправдани", добави тя.
 
И е категорична, че в момента ситуацията е оптимистична, тъй като броят на младежите, завършващи средно образование, се е удвоил през последните 10 години. А хората, които записват висше образование от ромската общност, е нараснал 6 пъти.
 
"Интеграцията е двустранен процес и е процес, в който и българите, и ромите, и всички трябва да вървят, за да се срещнат в една посока. Да се етикетира проблемът като ромски е изключително немотивиращо спрямо голямото количество роми, които са интегрирани и реализирали. Интегрираните роми са невидими и говорим за тях като изключение. Но работата трябва да бъде многопластова и в много области", каза още д-р Радостина Стаменкова.
 
Тя сподели, че се е увеличил и броят на ромите, завършили медицински специалности. А Мария Методиева се надява, че министърът ще има право да въведе т.нар. "твърди мерки".
 
"Изграждането на инфраструктура, въвеждането на мерки, които ще подобрят жилищните условия, които са основополагащи за израстването на едно здраво поколение, е критично важно. Мислех си за министър на равните възможности", допълни Методиева.
 
Вижте целия разговор във видеото.

88
Още от Общество
Продават фалшиви сертификати за ваксинация в нета, цената - 340 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разбира се, НЕ! Това увеличава сегрегацията и непременно ще създаде у циг...ромите самочувствие на специално охраняван вид от Червената книга. А те не са изчезващ вид - размножават се, имат храна, не са обект на отстрел. Тази д-р Валентинова по какво е доктор? Щото днес всеки, който е написал някакъв опус, по-дебел от дипломна работа става д-р. Дъ-то му е отпред!
71
1
 
0
 
! Отговори
Кико-рома преди 2 седмици
Заклевам се,няма да лъжа,крада и ще работя за благото на България!
70
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 55 преди 2 седмици
Ти съзнаваш ли какво пишеш? Кой да ги накара да излязат от гетото и да работят? Това трябва да поискат те самите. Щом нямат пари да плащат данъци, какъв е изходът? Ами да работят, за да имат пари. А това, че нямат и за хляб, просто не е истина - държавата къса от залъка на трудовите пенсионери, за да има за ромите помощи в размер на няколко милиарда годишно. Ако те профукват помощите само за няколко дена за ракия и цигари, кой им е виновен? Кой им е длъжен да им дава наготово?
69
1
 
16
 
! Отговори
Министърр без преди 2 седмици
портфейл си е жива подигравка с ромите. Те искат не само овластяване, но и пари - администрация, която да обслужва специално тях, инфраструктура, законни жилища, ток, вода и всички други блага на цивилизацията - но без да се трудят за всичко това. С други думи, ти им подаваш пръст, а те ти отхапват ръката.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо ще е без портфейл?За да не и го откраднат при работата с целевата група:-))))))
67
27
 
6
 
! Отговори
До 62 преди 2 седмици
"Хайде стига с това плашене, че след 20 години щели да бъдат повече от нас. Какво като са ?! То и Кортес е имал 200 човека зад гърба си ама е превзел южна Америка. Нали виждате, че 20 екипирани жандармеристи разпердошинват ромско гето от хиляди за един час." - Да, ама зад гърба на индианците не са стояли Сорос, Отворено общество и Америка за България. Сега обаче, след разпердушинването на гетото, БХК ще осъди България за дискриминация и ще разпердушини жандармерията за геноцид над ромите.
66
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нуждаем се от трибунал за всички калинки, и техните роднини, по безумните постове, създадени единствено с цел усвояване на пари!
65
0
 
19
 
! Отговори
тя преди 2 седмици
Напълно ненужен !
64
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ромите разбрали целта на интеграцията (по-добър живот за тях и децата им) полагат усилие и се интегрират. Всички останали са си чисти ***. Докато имат толкова права, помощи и защита няма да се стимулират да се интегрират. Не мооже ли да говори правилен български език, значи няма да се интегрира това е истината, от там се започва процеса. Омръзна ми да ги издържаме всички работещи, крайно време е за жестоки рестрикции.
63
0
 
17
 
! Отговори
до 60 преди 2 седмици
"Няюа.как да направиш резерват за 1,4 милиона хора." - Такъв резерват отдавна съществува. Намира се на полуостров Индустан. Там ще имат равни възможности и няма да се чувстват дискриминирани.
62
1
 
35
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Мария Методиева: Хората (има предвид българите) са изключително чувствителни и се смятат за онеправдани, мислейки, че ромите се ползват с привилегии. Това е рожба на политическа реторика през последните 20 години, но не е истина. ----- Защо лъжеш открито, Мария? Кога ще се появи един честен ром, който да каже, че това си е самата истина? И тъкмо привилегиите водят до насаждане на мързеливост, а оттам и нежелание за учене у ромите? Българите работим и плащаме данъци, а ромите - какво?
61
0
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 2 седмици
Министъра по ромските въпроси да е министър и по космическите въпроси и да се опитаме да преселим ромите в космоса, защото в Европа никой ги не ще и все ни ги връщат.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А министър на евреите, на турците, на арменците... В България има и други малцинства. Така, че стига приемахте едно от тях за нещо по-специално от другите. Това си е абсолютна дискриминация!
59
0
 
5
 
! Отговори
Равенство за ромите преди 2 седмици
Предлагам да се назначат роми за министри на МВР, здравеопазване, икономика, финанси, транспорт, правосъдие, енергетика. М-во на труда и социалната политика да се раздели на 2 - на труда да е българин, на соц. политика - ром. Останалите министерства не са ивнересни за ромите, особено това на образованието. Само така ще настъпи етническа толерантност.
58
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Посочете поне едно право от преди и сега, което ромите нямат, а някой друг има. В обратния смисъл аз мога да посоча няколко.
57
2
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 седмици
Не знам дали в света има държава, ако може да се нарече такава, която съзнателно, от десетилетия, развъжда, ваксаджииски кутии.Когато станем малцинство, ще ни очистят окончателно и тогава,, Бог да пази България, ако все още се нарича така
56
0
 
17
 
! Отговори
До 59 преди 2 седмици
"Милярдите за които говорите не стигат до хората ,а отиват в джобовете на олигарсите на вашия бос(шеф дикататор)" - МилЯрдите стигат до "хората", и още как! Стигат под формата на социални помощи за безработица, детски, доживотна инвалидност, безплатен превоз до училище, безплатни закуски, стипендии за "успех" добър 3.50, безплатно здравеопазване... А до нас стига само това, което сами сме си изработили. Когато те ще станат като нас, тогава ще ги приемем за равностойни граждани. Тоест, никога!
55
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разбира се, че да! Първо този етнос са основните гласуващи. Второ до 2040г. те ще са основното население на страната. Трето това беше целта на управляващите. Четвърто нали от Европа трябва да се взимат пари за интеграция и да се крадат! Простият народ се управлява много по-лесно!
54
0
 
17
 
! Отговори
Оффф преди 2 седмици
Хайде, хайде. Има си разработени стратегии и методи специално за този етнос, които работят. Профилактиране и респектиране. Един път седмично като се изтърбушва махалата /а все винаги излиза я наркотик, а нещо откраднато/ и да видиш как стават по ниски от тревата. Впрочем с очите си видах на летището във Виена какво се случи с унгарски роми, които нещо се блещеха на австрийски полицаи. Нямаше предупреждение - палката директно през зъбите! Е, но пък им извикаха линейка после.
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 63Също така като паpазитирaщ етнос е невъзможно да бъдат мнозинство, защото когато се стигне критичната маса, при която гостоприемникът не може да изхранва пapaзита, те просто ще се пръснат по други места.