Продават фалшиви сертификати за ваксинация в нета, цената - 340 лв.

Желаещите трябва да заплатят 200 лева капаро
14 юли 2021 16:38, Нели Христова
235
Продават фалшиви сертификати за ваксинация в нета, цената - 340 лв.
Снимка: БГНЕС

Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет. Измамници предлагат сертификати за ваксинация, след като твърдят, че имат доверен лекар, който може да издаде документа срещу заплащане без да постави ваксина. Лекари сигнализират, че много неимунизирани се обръщат директно към тях с искане да получат сертификат без да им бъде поставена инжекция, предава БНТ.

Обява в социалните мрежи предлага всякакъв вид документи. При запитване мъж уточнява, че може да даде сертификат без реална ваксинация.

"Само на групи от пет човека стават. По 340 лв е бройката. Може да заплатите повече и да направят само за Вас. Сега говорих с тях - 460 лв., но 200 лева капаро. Ние оправяме нещата с нашия доктор в София и го изпращаме по куриер с наложен платеж, вие взимате сертификата и доплащате. За 200 лева няма кой да Ви излъже и да му имате имената и т. н. Ще бъдете вписани с "Пфайзер", като ще попълним, че първата ваксина е била преди определен период, а втората е била преди седмица", казва мъжът. Потърсен при втори контакт, вече е неоткриваем.

"Ако обаче съвсем обикновен човек като мен и като вас предлага издаване на фалшиви сертификати в този случай ще бъде класически пример за измама, която там наказанието е до 6 години лишаване от свобода", обяснява адвокат Силвия Петкова.

От здравното министерство отговарят, че нямат постъпили подобни сигнали.

Лекари обаче разказват за тревожна тенденция - неваксинирани хора търсят сертификат директно от тях.

"Към нас се обърнаха и такива с висок социален статус и с много добро образование и това вече е изключително тревожен факт. Налагало им се често да пътуват и искали сертификат, за да не си плащат за PCR. Ирационално нелогично обяснение, аз не го приемам. При нас такава практика няма. Ние ги отпращаме, но дали при другите колеги е така?", казва д-р Елиза Георгиева, управител на болница.

В социалните мрежи открито се търсят контакти с лекари, склонни да заобиколят правилата.

"Ако ние си потърсим сами сертификат срещу някакво заплащане от лекар, тогава ние ще се подбудители на самия лекар към извършване на длъжностно престъпление. Тогава е възможно да се получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода в по-тежките случаи", казва още адвокат Силвия Петкова.

Според лекари фиктивната имунизация е рискова за здравето на този, който си е поръчал сертификата. Опасна е и за системата, в която може да влязат заразени, но фигуриращи като ваксинирани по документи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
7
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Майхайте маските, щото става страшно!!!!!!" -- И днес ли ще вдигаме революция? Като вчера и оня ден? :)
118
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тези истинските и те са фалшиви! Майхайте маските, щото става страшно!!!!!!
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МНЕНИЕ Каква е разликата между издадения ти "лист хартия" и "истински сертификат"? Аз съм виждал издаден в Германия "истински сертификат", който също е "лист хартия".
116
2
 
6
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Ваксинирам през цялата седмица с моята васкина с 9 инчовата спринцовка и издавам сертификат за ваксинация безплатно... Само момичета и млади жени моля...
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец"Тия числа откъде ги извади?" - Поне толкова хора ще останат без работа заради роботизацията/автоматизацията, а и щом искат такъв процент да се ваксинират, значи други хора са го изчислили преди мен. Относно декарбонизацията - по-малко консуматори, по-малко CO2, но за целта трябва ваксиниране. Относно базовия доход - ще го получава всеки, който не работи т.е. ако има много безработни, ще е проблем за икономиката. Кой разбрал, разбрал. Трябва да достигнем 70%, така че се ваксинирайте!
114
12
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Аз се ваксинирах с АЗ , заедно със Съпругата ми . Преди 2 месеца . Имам Сертификат за ваксината за завършена ваксинация - тоест и двете дози .Сертификата е пълна глупост - разпечатан на цветен принтер лист хартия с формат А4 - всеки може да го преправи с цветен фулмастер и да бълва копия . Опитах се да си изкарам от Електронно Правителство истински сертификат - ядец - праща ме в Частна Фирма за електронен Подпис с цена 200 лева на Година за подръжка на подписа . Параграф 22 - дано Слави Измете
113
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще е глупаво да платиш с живота си или с живота на някой близък.
112
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Seth Как да питам, като не познавам никой, които да е чувал за такива, освен теб?
111
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що купувате от нета за по малко парички ако поразпитате може да си намерите истински, много лекари вече предлагат
110
2
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Аз ще си купя такъв сертификат. Не могат да манипулират хората с това. Всеки е свободен.
109
1
 
4
 
! Отговори
Seth преди 2 години
До 121 // Питай господарите си за магнитните протеини, аз не търгувам със смърт.
108
0
 
5
 
! Отговори
Теню и Ваксата преди 2 години
Бау, тая седмица не сме те ваксинирали, палавнико! Не кръшкай! ;)
107
0
 
6
 
! Отговори
Seth преди 2 години
До Германец // Мама ми каза да не се доближавам до нисковибрационни индивиди. Освен това, водите след себе си единственото нещо което е нематериално но се усеща в материалния свят - миризмата, яката миризма на трупове.
106
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Seth Някой със сигурност има, щом го споменава и с повод и без повод. Какво става, как върви бизнеса с магнитни протеини? Чувам , че това сега е най-актуалния бизнес след магнитните наколенки на доктор Ливайн? :)))))
105
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре фалшив тест!
104
1
 
8
 
! Отговори
ала бала преди 2 години
Много скъпо бре.Нещо по-евтино като за сиромаси няма ли?
103
0
 
4
 
! Отговори
Seth преди 2 години
До 111 // "Страхотен" отговор, на първолак. Аз не бих платил и 10ст за твоето "манипулиране". Как ви избират, някакъв конкурс за ретарди ли организират?
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възнамерявам да си запиша отговорите на готовите корумпета тук и да им ги пускам когато се засечем по някоя тема за корумпираните "политици". Сигурен съм, че това са същите хора, които са редовни там. Просто раздвоението на личността при някои е в много тежка форма.
101
0
 
5
 
! Отговори
Seth преди 2 години
До 112 // Ох, Сорос?? Събуди се, имаш полюция.
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 108 - Пак ли получи раздвоение на личноста? За двуличностни коментари колко плащат? 30ст?