Проф. Габровски е подал оставка като заместник-директор на "Пирогов"

В "Пирогов" не става дума за точене на НЗОК, категоричен е неврохирургът
22 юли 2021 20:02, Красимир Ангелов
73
Проф. Габровски е подал оставка като заместник-директор на "Пирогов"
Снимка: БГНЕС

Заместник-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски си е подал лично оставката от заемания от него пост преди няколко дни, съобщи неврохирургът пред bTV.

Според него е нормално всеки директора сам да избира екипа си, но обеща, че ще остане да помага на новото ръководство в болницата, които са негови колеги и познава отдавна.

Още по темата
"През последните няколко месеци тонът ескалира много сериозно между лекарите, по-специално лекарите от "Пирогов", и министерството на здравеопазването. Създаде се една атмосфера на много голямо напрежение. Мисля дори, че ако следим изказванията, ако следим социалните мрежи и други канали стигнаха до едни крайности, които отдавна не бяхме виждали", посочи неврохирургът и продължи:

"Най-страшното е, че започнахме да виждаме образуването на едни групи лекари срещу други лекари предвид, че всички се печем на един и същ огън. Това продължаваше прекалено дълго време и трябваше да се потърси начин да се сложи край. Това стана до някаква степен на тази среща".

"Знаете, че нещата в "Пирогов" започнаха с една проверка и констатация на НЗОК, която установи нарушения за една немалка сума. Трябва да се има предвид, че тези нарушения не могат да бъдат приети за такива, докато не бъде завършена тази проверка, докато не бъде протестирана и няма решение по нея. Тоест анонсираната сума със сигурност е съвсем друга. Тази е работна", каза Габровски.

Той посочи, че е много важно да се знае, че тази сума се отнася за един период, "през който ние сме се борили с COVID-19".

"В този период финансирането на здравната система беше коренно различно. На нас, лекарите, ни беше казано че е осигурена една сума пари, има финансиране, да направим всичко за пациентите – „грижете се за медицинската част, финансовата е осигурена“. Всъщност и тук идва най-важното – „Пирогов“ няма никакъв мотив за това така наречено източване, защото получава  едни и същи пари през този период от време. като финансиране е осигурено", заяви Габровски.

Специалистът посочи, че всяка болница има финансов лимит за своето съществуване и за „Пирогов“ това е около 5 милиона на месец.

"Така или иначе тук не може да става дума за финансова измама и това залегна в сключеното споразумение (в сряда с министерството на здравеопазването). Втора точка е, че това са административни нарушения, които предстои да бъдат ревизирани и уточнявани колко са реални. Тоест не става дума за точене на касата, а за грешно попълнена документация", заяви лекарят.

"Третата точка на споразумението засяга това, че медиците от "Пирогов" са от значение за здравната система, защото се е стигнало дотам, че някои от колегите му са искали болницата да прекрати работа“, разкри Габроевски.

По думите му „не малко колеги смятат, че това споразумение не е изчистило името на "Пирогов". Той е категоричен, че протестът не е в защита на една личност, а на лекарите в спешната болница, които са много засегнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни липсва. Чао му. Има си частна практика, което трябва да се забрани. Не може да прибираш държавна заплата и да приемаш на частно. Избирай-или на частно, или на държавно.
27
2
 
18
 
! Отговори
Нане преди 2 години
*** напускайте Ве...Кой Ви задържа?!
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от мен - сбогом, БГ пациенти!Убедихте ме, че не трябва да имам повече работа с вас.Късмет!
25
11
 
8
 
! Отговори
Пустош отвсякъде преди 2 години
Групата на Радев ще остане накрая без специалисти. Лошото е започнато.А да видим как ще завършим.За два месеца доста простотии се извършиха.
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 Викаш никъв проблем не е че краднат, то това си е културна особеност на съсловието и трябва да има друга причина хората да ги мразят.
23
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви лекува Кацаров. Чао.
22
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли кои най-много мразят лекарите от Пирогов? Насилниците. Това е болницата, която освидетелства най-много жертви на насилие, от всякакъв тип. Единствената болница е където има щатен прокурор, пред който може да се даде свидетелски показание и да се започне дело. Има много мъже, претрепали жените си, които точно с помощта на лекари от Пирогов са били съдени. Ако видите някой да пуска пяна срещу тия доктори, замислите се?
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спасение по единично Кацаров да се оправя да си търси хора
20
7
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Плащат им да плюят по форумите. Нищо не му се е случило.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, толкова ли са им малки заплатите? Колко получава един лекар сумарно заплата плюс бонуси и пътеки? Средно?
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НанеАма, после да не почнем ние в цялата страна протести ня всяко кръстовище, а?
17
4
 
4
 
! Отговори
ББР преди 2 години
Вече фалират ББР под прокритието на понятието отстраняване на закононарушения. Раздадени са няколко хиляди кредити на малки фирми без никакво обезпечение и без лихва, просто така. До година тази банка ще рухне, а това е държавата банка т.е заминават наши пари от бюджета!
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1 Съди го! Защо псуваш всички лекари заради един. На мен пък точно лекар от Пирогов ми спаси живота и ми даде точна диагноза, с която буквално ме издърпа от трапа. Има лекари и лекари. Не плюй по всички заради един.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен11. За лекарите няма изискване да не симпатизират на партии. И за мен няма, но искам всички партии да бъдат забранени поне за 10 нгодини.
14
8
 
10
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ако има още протести от бившите гербеляци в пирогово, малко струи от водни оръдия и сълзотворен газ, ще им се отразят добре....Да се събудят, и да се отърсят от манията за величие...Рашков да не спи, а да ги почва...))
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако го разследват - първи ще свидетелствам Б*а*ти и мизернара болница и корумпирани доктори
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен9Ама нали и той е лекар - що не е казал - "искам да си платя", а е подпикавал да не му вземат пари?
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ли няма кадърни доктори, дето не са обвързани с никоя партия?
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров да си плати сега лечението, че иначе ще излезе, че хем са му направили реверанс като на колега, хем се прави на луд, за да извлече ползи като политик (че за доктор хич не става)
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще да е грешно попълнена документация, тия които са я попълвали грешно трябва да възстановят парите и да бъдат уволнени!