Радев в Австрия: Очакваме ясна воля от РСМ за добросъседство

Президентът обсъди разширяването на ЕК с австрийския си колега
Обновена: 26 юли 2021 17:59 | 26 юли 2021 17:45, Веселина Йорданова
95
Радев в Австрия: Очакваме ясна воля от РСМ за добросъседство
Peter Lechner/HBF

България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Това заяви българският държавен глава Румен Радев на среща с австрийския си колега Александер Ван дер Белен.

Политиката на ЕС за разширяване към Западните Балкани бе сред темите, която обсъдиха президентите на България и Австрия. На срещата беше подчертано, че европейската интеграция на държавите от региона е в интерес на стабилността и икономическото развитие на Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев отбеляза, че България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на региона, която обаче не бива да се ограничава само до формални етапи в процеса на присъединяване и не може да накърнява интересите на държавите членки на Съюза, както и неговите ценности.

Във връзка с постигането на напредък в европейската интеграция на Република Северна Македония българският държавен глава заяви, че страната ни очаква ясна политическа воля от югозападната ни съседка за прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, подписан през 2017 г.

"Въпреки че в Скопие твърдят, че покриват критериите за присъединяване, все още ставаме свидетели на системно нарушение на правата на гражданите на РСМ с български произход и тяхната дискриминация, все още съществува език на омразата към България в учебниците и в публичното пространство. Напредъкът и решаването на тези въпроси зависят изключително от политиките на РСМ, с която България многократно е изразявала готовност да води конструктивен и открит диалог. Това е начинът да се създаде климат на доверие и да се постигнат конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в ЕС", заяви Румен Радев.

Той отбеляза, че в рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС страната ни е готова да работи по постигането на напредък по чувствителните теми и на приемливи и за двете държави решения.

Двустранните отношения между България и Австрия са на отлично ниво с интензивен политически диалог, включително в рамките на конструктивното сътрудничество по теми от европейския и международен дневен ред, отбелязаха двамата.

Румен Радев и Десислава Радева бяха посрещнати от Александер Ван дер Белен и съпругата му Дорис Шмидбауер с официална церемония в резиденцията „Залцбург“ в историческия център на града. Двамата президенти проведоха разговор на четири очи и работна среща.

Румен Радев изтъкна, че Австрия е водещ търговски партньор и инвеститор в страната. През 2020 г. стокообменът между двете страни възлиза на 1.358 млрд. евро, а австрийските инвестиции у нас са в размер на 319.2 млн. евро. България насърчава интереса на австрийските компании към нови инвестиции или разширяване на тяхното присъствие в приоритетни области като медицински и лабораторни доставки, биоземеделие, инфраструктурни проекти, машиностроене, електроника, заяви държавният глава. Румен Радев открои и значението на задълбочаването на преките контакти между български и австрийски институции в областта на висшето образование, науката, културата и иновациите.

Засилване способността на Европейския съюз за икономическото възстановяване от пандемията, укрепването на механизмите на съюза при реакции в кризи, както и преходът към дигитална и зелена икономика бяха сред темите, обсъдени по време на срещата. Според президента Румен Радев трябва да се подобри устойчивостта на националните здравни системи и със съдействието на компетентните европейски институции да се улесни функционирането им в рамките на ЕС и между отделните държави, без да се налага допълнителна административна тежест.

"Кризата с COVID-19 открои необходимостта от диверсификация на веригите за доставки, особено когато става въпрос за обществена безопасност или стратегически сектори. В тази насока трябва да идентифицираме областите със стратегическо значение за ЕС и да ги развием приоритетно", заяви президентът.

Стъпките за постигането на климатично неутрален ЕС също бяха обсъдени по време на срещата. Двамата президенти бяха единодушни, че ограничаването на емисиите на парникови газове ще донесе ползи за околната среда и здравето на европейските граждани и ще допринесе за дългосрочната глобална конкурентоспособност на европейската икономика чрез въвеждане на иновации и зелени технологии.

"Този преход обаче трябва да е справедлив за всички държави-членки и да следва принципите на солидарност и споделяне на тежестта. Трябва да се отчитат специфичните национални обстоятелства и да се поставят реалистични и достъпни цели, които няма да предизвикат енергиен или икономически колапс в по-слабо развитите държави", заяви Румен Радев. Той посочи, че за постигане на целите на ЕС за 2030 г. с хоризонт до 2050 г. трябва да се осигурят и адекватни инструменти за мобилизиране на необходимите инвестиции, а преходът в страни с БВП по-нисък от средния за ЕС трябва да бъде подкрепен допълнително.

Двамата президенти обсъдиха реформата в областта на убежището и необходимостта от ясен план на ЕС с насоки в случай на бързо нарастване на миграционните потоци.

По-късно днес Румен Радев и Александер Ван дер Белен, придружени от своите съпруги Десислава Радева и Дорис Шмидбауер, ще посетят премиерата на операта "Дон Жуан" (Don Giovanni) в рамките на Залцбургския музикален фестивал. 


95
Още по темата: Румен РадевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ачкосум бе др.Радеф ,на държавна хранилка докато си жив,че и Деса покрай теб
68
0
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 месец
Хм, става интересно. По време на т.нар. комунистически режим, България получаваше от Австрия и по-специално фирмата на овенно-промишления комплекс AVL, крадена електроника по програмата "Витоша", която съдържаше и щатски иновации. Логично същата измервателна апаратура за тестване на нови оръжия заминаваше с карабля до Одеса и оттам до Томск. Зад настоящите инвеститорски фирми, дружества и компании прозират руски собственици, където името на Божков не е на последно място. Честито !
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дон Джовани ще продаде Македония
66
0
 
5
 
! Отговори
Сюреализъм преди 1 месец
Оказа се,че Лодкаря кара гемията на Шиши,а в нея Славуца вие чалга и развява зелен чорап над ушанката си.
65
1
 
1
 
! Отговори
Гоце преди 1 месец
Ами бъркаш са нещо.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
скоро при Гешев нали Румка ти си знаеш
63
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
управлява те 12 години мутра с образование ПУЦ , дето се е навързал с фирми обрачи и гъзолизци, безгласни букви, некадърници които само му се усмихват и го оставят еднолично да управлява държата с неговата една увредена клетка в мозъка.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за толкова години чак сега го виканаха Румката и то на опера е па разгледай и зоологическата градина така и така си там и кажи някой лаф за космическия напредък
61
5
 
7
 
! Отговори
ПОЧТЕННОСТ.. преди 1 месец
РАДЕВ СЕ Е УСЕТИЛ, ЧЕ Е ПО ДОБРЕ ДА СИ АГЕНТ НА САЩ, ОТКОЛКОТО НА СССР.....
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щял да гледа с втората си жена Дон Джуани.Така му викат на Дон Жуан от пресцентъра на Радев. Много са зле. Хахахаха
59
10
 
7
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Къде си пъха гагата Радев, мама миа?! Та РСМ винаги са имали ясна воля за добросъседство /по техните критерии!/...Хем нищо не разбира, хем се прави на многознаещ - как няма да ни се смеят макетата там с такива тъ.па.ци? БСП и сие ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
58
5
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Не е пари, а операта да види. У Асково нямат.И някой долу писа и е правилно ,австриеца да му каже да маха ветото за макетата. Това е , това е!!!!
57
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просякът Радев пристигна в Австрия да търси пари
56
4
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Малии, колко са зле на Радев сурикатите.Тъй е, Божков дава още пари, ценоразписа се е активирал пак.
55
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БОРИСОВ НЕ УПРАВЛЯВА И ВЕЧЕ СМЕ ПЪРВИ ПО ДОХОДИ В ЕВРОПА- БЛАГОДАРЯ ТИ РАДЕВ ЗА ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ- НЯМА ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ НАШИТЕ В ЕВРОПА- ЗАТОВА ИМАШ НАЙ ВИСОКО ОДОБРЕНИЕ.
54
2
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Бойко го плюха, че се видял с Ердоган, ами пуснал му е мухата, пусни мигрантите))))))Очертава се грижа на Славчо, а той е зает във Фейсбука
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Австрия силно подкрепя РСМ и е винаги на нейна страна. В момента, се договаря с комуниста Радев, за сваляне на българското вето, обвито в целофан и завоалирано с козметични уж, промени, в политиката на титовите северомакедонци. Заев заяви, че не можел веднага да впише българите в конституцията. Ами, като ги впише, тогава ще получи бонус. Има и други условия, да изпълнява.
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 58 По време на мутрата "притесняваше" ли те нещо относно мигрантите? Не! А сега що те "притеснява" това? _:)))
51
3
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Сега време за опера ли е??Не го съобщавайте това. Това е културно мероприятие, но е персонално желание.Държавата, тоест НИЕ ГО ИЗОРАТИХМЕ ДА ГЛЕДА ОПЕРА ЛИ ИЛИ ДА ВЪРШИ ДЪРЖАВНИ ДЕЛА????? Деса пита ли Славе, дали може да гледа опера?
50
5
 
8
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Бати Бойко ще ви изплющи селяни прости, това е българският държавен ръководител , който се е срещал с държавните президенти и министри на 323 държави!Навсякъде приет и навсякъде са му отдавали респект и уважение , като наследник на най-старата европейска цивилизация!бати Бойко е велик!Румен Равев се скътава и не иска да носи отговорност, като върховен клавнокомандващ за разбилия се Миг-29 и загиналия пилот!ГЕРБ завинаги в сърцето, но на тези избори не гласувах за тях, защото са калинки!ЦРУ!