Заради фалиралата КТБ осъдиха БНБ по 5 дела

Тя дължи 17 800 лева обезщетения
5 авг 2021 09:32, Нели Христова
23
Заради фалиралата КТБ осъдиха БНБ по 5 дела
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка е осъдена по Закона за отговорност на държавата и общините да плати обезщетения на петима души заради причинени имуществени вреди.

Причината е, че банковият регулатор е нарушил правото на Европейския съюз, като не е обявил в 5-дневен срок неналичност на депозитите в Корпоративна търговска банка (КТБ) след поставянето ѝ под специален надзор през юни 2014 г., съобщава в. "Сега".

През изминалия месец БНБ е загубила 5 такива дела, по които дължи общо 17 800 лв. обезщетения, показа справка в регистъра с решения на Административен съд - София-град. "В разглеждания случай, постановявайки решение за поставяне на КТБ под специален надзор, БНБ е разполагала с необходимите факти, за да може да мотивира извод за неналичност на депозитите", приемат магистратите. Въпреки това регулаторът не е изпълнил изискването за обявяване на депозитите в КТБ за неналични в 5-дневен срок, което пък довежда до това, че изплащането на гарантираните влогове е значително забавено.

"Умишленото /груба небрежност/ или по непредпазливост /неполагане на дължимата грижа/ неизпълнение на задълженията на държавата, произтичащи от правото на ЕС, е елемент, който следва да се вземе под внимание при преценката за достатъчно съществения характер на нарушението", приема съдията по едно от делата срещу БНБ. И петте решения на Административния съд в София могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

Поредицата от дела за обезщетения срещу БНБ заради нарушения покрай фалиралата КТБ станаха възможни след решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург по дело, заведено пред Административен съд - Варна от гражданина Николай Кантарев, припомня изданието.


23
Още по темата: БНБобезщетенияделаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази банка я фалираха ГЕРБ, за да се върнат на власт и успяха. Защо БНБ да плаща за золумите на ГЕРБ? При това ГЕРБ успяха да откраднат три пъти едни и същи милиарди заради тази банка.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бившият упрaвитeл нa БНБ Ивaн Иcкрoв и члeнoвeтe нa упрaвитeлния cъвeт нa Бългaрcкaтa нaрoднa бaнкa ca пoлучили 562 478.89 лeвa възнaгрaждeния в шecттe мeceцa прeди фaлитa нa КТБ.Oт 1 януaри дo 30 юни 2014 г. ocнoвнитe зaплaти нa дeвeтимaтa възлизaт нa 359 015.77 лeвa, a бoнуcитe им ca 203 463.12 лeвa.Явно за добре свършена работа!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 19, Да, Иван Искров беше управител на БНБ. Но нито цацаратурата, нито гешефтурата повдигнаха някакви обвинения към него. Може би са се страхували, че ако го обвинят може да се разприказва, което определено не би било добре за разни хора.
19
0
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Много важно... ще ги платим пак ние, данъкоплатците. Кога у нас ще има персонална отговорност за нарушенията? За всички зулуми в държавните институции плащаме всички, а не конкретните служители. Съд, прокуратура, полиция, общинска админстрация - за грешките на безотговорни, некъдърни или подкупни служители плащаме ние!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умишлена небрежност. И защо вината е на цялата банка? Не беше ли някакъв Искров ( не си спомням точно името)? До кога отговорността ще е колективна? Каква вина има тук касиерката в БНБ? Мениджърът е виновен.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо си се объркал. Месечната заплата на шефа е къде 40к...преди бонусите
16
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТОВА Е МЕСЕЧНАТА ЗАПЛАТА НА ШЕФА ТАМ ПЛЮС БОНУСИТЕ! ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ ЩЕ ГИ ПЛАТИ ДЪРЖАВАТА ТОЕСТ НИЕ :D
15
0
 
10
 
! Отговори
Mr. Computer преди 1 месец
Сумата не е голяма, но вредата е голяма. Това намалява доверието към БНБ, която се явява гарант по заеми към правителството на България. Това означава, че заемите ще станат по-скъпи, но и по-трудно достъпни.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, което искат 87% от българите е Мафията ГЕРБ-ДПС да се държи далеч от властта у да не им се позволява да крадат повече.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези присъди са доказателство, че някой в БНБ не си е свършил работата. Не е важно сумата, а присъдата.Затова хората, които са били там шефове и отговорници трябва да носят лична отговорност. Не може само да вземат едни огромни за нашите стандарти заплати, а да не носят никаква отговорност. Я Гешката да се заеме ако му стиска, но КТБ за него е болна тема. Доста труд вложи, за да скрие Шиши в разследването.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
завряният зет си взе парите въпреки че беше с преверенциална лихва
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 4 милиарда загуби, 17хил лв........ No comment
10
0
 
14
 
! Отговори
Ау преди 1 месец
Да ги съдят, като са спали с отворени очи! Само, че трябва да съдят онзи който е полагал подписите, да му се провери имотното състояние и рушветите дето е взимал. Всеки държавен чиновник да се среди стриктно финансовото му състояние, така ще се спре с корупцията. Същото важи и за адвокатите, тия как прибират пари... Някой получилли е фактура или касов бон за адвокатски услуги, за 4-ри цифрените им такси и услуги?????
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Клиенти на КТБ = над 100 000 човека ДЕПОЗИТИ. БНБ = палащаме само на 5 човека!!!хахахахахахах
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7 Никога, изтекла е законавата давност от узнаването за нарушението.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Гешев, който покри главните крадци Шиши и Тиквата кога ще ги осъдят?
6
1
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
17 800 лева - мноо бе, те и без друго ще си ги напечатат в печатницата им!
5
0
 
27
 
! Отговори
Момо преди 1 месец
Защо в България никой в държавните структури не носи персонална отговорност?
4
1
 
16
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Ами това е "справедливост" според българския съд! Който може, да се маха от тая територия!
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бълха ги ухапала.