Акции със "Спартан": За млада жена до София и за дете до Париж

Пациентката била в кома заради аневризма, вече е в съзнание
18
Акции със "Спартан": За млада жена до София и за дете до Париж
Снимка: Bulgarian Air Force

Спасителна акция по въздух даде шанс за живот на 27-годишна жена от Варна, съобщиха от УМБАЛ "Св. Иван Рилски". От здравното заведение описват хронологията на случая.

На 27 юли пациентката получава кръвоизлив в следствие на мозъчна аневризма и е приета в тежко състояние във варненската болница. Следват редица консултации със специалисти, но неврохирургична интервенция крие рискове и никой не се наема да оперира

На 9 август състоянието й още се влошава. Близките се свързват с доц. Станимир Сираков, завеждащ Референтния център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той дава надежда, че аневризмата може да бъде третирана по ендоваскуларен път (със специална методика през артерия на крака), но интервенцията трябва да се извърши веднага.

Заради изключително тежкото състояние на болната единственият вариант е тя да бъде транспортирана по въздух. Изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев се свързва с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който от своя страна – с колегата си от Министерство на отбраната Георги Панайотов, информиран е и президентът Румен Радев, който дава съгласието си жената да бъде транспортирана до София с военния самолет "Спартан".

Екип от реаниматори от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", начело с началника на ОАРИЛ, д-р Росица Танова, заминава за Варна. След като успява на място да стабилизира пациентката, екипът успешно я транспортира до Авиобаза "Враждебна". Там реанимобил на Спешна помощ вече чака, за да я закара за спешната интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", където е поета от екипа на доц. Сираков.

"Момичето пристигна при нас в кома, в крайно тежко състояние. Вече е в съзнание, движи клепачите си, неврологичният й статус е добър. Вчера колегите от реанимация се опитаха да я екстубират. Все още има известни проблеми с дишането, затова е на апарат, но изгледите са добри", обясни доц. Сираков.  

Самолет "Спартан" пък е излетял днес в 07:18 часа от летище София за летище Шарл дьо Гол, Франция за осъществяване на авиомедицинска евакуация по искане на Министерството на здравеопазването  – транспортиране на болно дете до клиника в Париж. По време на полета детето е било придружено от медицински екипи от две столични болници - Военномедицинска академия (ВМА) и от специализирана болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ) "Професор Иван Митев", става ясно от публикация на ВВС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: операцияВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 2 години
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами току що заявиха че спартан е летял за децата в Австрия. Къде е истина?
12
13
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Само крадци имат пари за ресторанти и барове. Ресторантьорите са мафия. Ресторантите бяха добри по Татово време. Имаше регламент.Имаше качество. Само сервитьорите бяха ***. Лъжехаклиентите на грамаж.Тогава беше евтинко и храната беше чисто българска. На Витоша един бобец чорбица струваше десет стотинки.
11
8
 
1
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Ее, разгеле! Ако фигурантът не беше дал съгласието си, нищо нямаше да стане.
10
21
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
Как не ги е срам транспортен самолет да вдигат за една жена. Разходите са огромни.
9
2
 
12
 
! Отговори
Life или жизнь преди 2 години
От всичко стана ясно, че само един самолет работи в България.............а утре ако почне война, дори руските "зелени" човечета ще ни разбият. Ужаси!!?! А трябваше да са 5 Спартана, ама Тиквата много краде.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато си направил нещо хубаво или си дарил от сърце не се хвалил наляво и надясно по медиите.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне напишете, че това е рекламна статия за Кацаров.
6
5
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Спартана няма да ходи да прибере закъсалите роми в шведската гора, които са отишли да берат боровинки там? Ако не това е расова дискриминация.
5
0
 
13
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Благодаря на докторите за спасените животи.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой нещо, някак си е направил, за да се помогне на човек? Аз не го помня комунизъмът, и такива работи винаги са ми се стрували лъжа и измама. Явно има подобрение.
3
8
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
абе хубаво,не е лошо...Обаче защо никой са не сети да пита Тиквата:-"Защо ПРЕДПЛАТИ милионите за "Нероден Петко"-Ф16,а остави страната без един МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР?!...За ВСЕКИ АПЕНДИСИТ и тежка травма ли ще вдигаме Спартана?!?!..Хора,НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:...-ВСИЧКИТЕ НЕВОЛИ,които СЕГА и за в бъдеще ще изпитваме СЕ ДЪЛЖАТ на УНИЩОЖЕНИЕТО,което банкянскатаМутра и СЛУГИТЕ му нанесоха за последните 12 години!!!!.."Хора,БДЕТЕ!"..НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!...НЕ СЕ ОСТАВАЙТЕ ДА ВИ ПРИСПИВАТ!!
2
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срамота!
1
3
 
14
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Ето това вече е някаква форма на България държава за българите.