Дискриминация? Роми твърдят, че им е отказано лечение в болница

Семейството се осигурява здравно в Германия
68

Ромско семейство твърди, че е станало жертва на дискриминация в болницата във Видин. Случаят е от преди няколко дни. Тогава мъж пада от строително скеле след токов удар, близките му търсят Бърза помощ. От болницата пращат пострадалия за домашно лечение.

Сергей Кирков се прибира от гурбет в чужбина и решава да направи ремонт на родния си дом. Малко след като се качва на това скеле, е разтресен от ток, при което пада от голяма височина.

"Той ми каза: "Нямам въздух, заминавам си. Опитах се да го реанимирам, направих му изкуствено дишане, масаж на сърцето", сподели братът на Сергей - Методи Кирков.

Сергей идва в съзнание, но остава абсолютно неподвижен. Семейството му го завежда в Спешна помощ, но твърдят, че там се отнесли към тях с пренебрежение.

"Започнаха да ни разпитват за осигуровки, посрещна ни една асистентка, която най-нагло ни заяви: "Този човек има глава, аз ѝ отговорих: "Ама вие без глава ли очаквате да го докараме?", попита той.

Цялото семейство на Сергей се осигурява в Германия, а здравната им карта би трябвало да важи в целия Европейски съюз, но не и във Видин. Методи предложил да плати, за да може брат му да бъде под лекарско наблюдение, но от болницата отказали.

"Знам, че при такова падане би трябвало човек да остане поне под 24 часово наблюдение", допълни Методи.

Семейството моли в Спешната помощ поне да закарат Сергей вкъщи с линейка, но от там им заявили, че няма свободни коли.

От болницата във Видин съобщиха за Bulgaria ON AIR, че са направени всички необходими изследвания и те показали, че Сергей няма нужда от хоспитализация.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: видинроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Додо преди 2 години
С помощта на учителите си от метастазите на Сорос, нашите тъмнокожи шведи вече искат да капитализират от всеки, с който имат допир, чрез обвинения в така наречения расизъм, както им изнася! Това е само още една причина човек да избягва абсолютно каквито и да било отношения с тях.
57
0
 
4
 
! Отговори
препатил преди 2 години
В ромският квартал в Арчар преди няколко години в последният момент забелязах такъв незаконен кабел на около 2 метра височина.Спрях буса в последният момент.Щях да загина,ако го бях закачил слизайки съм се държал за буса и стъпнал на земята! В тези ромски квартали енерго и ВиК не стъпват.Ромите никой не ги търси да плащат ни ток,ни вода.Тези сметки ние ги плащаме-работещите българи.ДОКОГА?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то и за българи има дискриминация в Болниците ама никой не пише
55
0
 
0
 
! Отговори
видинчанин преди 2 години
Преди няколко години зимата беше по студена.Тогава ромите от този квартал си оставяха външните чешми пуснати за да не замръзнат.Дойде пролетта и тогава половината квартал беше под половин метър вода.През пътя до тях в парка "Нора Пизанти"където по рано правеха панаира нямаше и една локва.Значи това в квартала им не беше от валежите,а това бяха стотици хиляди кубометри вода струващи милиони левове,които ние видинчани сме платили!Кои всъщност са дискриминирани-плаащите или неплащащите????????????
54
0
 
1
 
! Отговори
Електричар преди 2 години
Ами , тока удря независимо дали си комунист , ром или чалгар. Удря всеки *** българин!
53
0
 
3
 
! Отговори
Електротехник преди 2 години
А какво е правил ромът на ел. стълба ? Искал да отреже жицата ли ? И като се е осигурявал в Германия , нека там да отиде да го лекуват ! Защо аз да плащам за лечението на некакър ром-крадец ,който не е платил и стотинка в родината си за здраве ???
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А доказали ли са че имат валидни здравни осигуровки в Германия. Явно на болниците им е писнало от номерата на този етнос. Редно е вече и въвеждане на задължителна здравна осигуровка, който докаже, че няма възможности да я плаща да я поема държавата. А който иска превилегии и перфектно лечебни да си прави застраховка..
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отказано лечение след преглед. Нормално е. Ром не е привилегия. НЕма го бай Тошо да ги носи на ръце . Слави се накани да ги дундурка( с нашите пари,щото неговите са в САЩ), ама не стана.
50
0
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Точно така си е. Представят фактурата на застрахователя. Или представят осигупителната карта в болницата. Айде не нас с тия ,,електоратни,, номера.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го закарат до в къщи с линейка??? Тия в какъв филм са се вкарали? Изследванията са показали,че е без опасност за живота и здравето. Гyрбетчията ,дето имал пари за ремонт, не можел да си плати едно такси??
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да им видят внесените здравни осигуровки на тези... дискриминирани. За невнесени здравни осигуровки и поискана здравна помощ трябва да има отнема не на българското гражданство. Какво са допринесли на българското общество освен престъпления?
47
0
 
5
 
! Отговори
Опа, опа! преди 2 години
Май става дума за здравна ЗАСТРАХОВКА, а не осигуровка. Значи "германеца" аре първо да си плати, пък после застрахователя ще му изплати сумата! Стига "германски" мурафети!
46
0
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
А ние не сме ли дискриминирани, когато плащаме за обгрижването на тумбите неосигурени ромове, които пълнят болниците?
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие виждали ли сте някой да взема фаза от съседа си и нула от водопроводна тръба?В този ромски квартал и това може да се види.Ако лампите светят слабо-пускат външната чешма да направи локва около тръбата и лампите им светват по силно!Потресаващо е да го видиш!
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във видинският ромски квартал има насновани толкова километри незаконни електрически проводници,че с тях може да се построи далекопровод директно до АЕЦ Козлодуй.Кой знае какво е"ремонтирал"пострадалият.Керемидите и тухлите не провеждат електричество.
43
0
 
15
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Преди много години в същият квартал бе загинала 15 годишна ромка простирала пране.Причината-просторът всъщност е бил незаконен кабел за ток използван и като простор.В този квартал имало само един водомер... През зимата външните им чешми текат за да не замръзнат.На тях не им пука-никой не ги търси да плащат нито ток,нито вода.ЧЕЗ и ВиК вдигат цените и така си покриват загубите.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казусът е *** - да си плати лечението и с издадената фактура ----> да му я осребри германската здравна каса!
41
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
От завист
40
3
 
34
 
! Отговори
Zecken преди 2 години
Това не е дискриминация, а регулацияза всички, които не си плащат здравните осигуровки. Тези свикнаха нищо да не плащат и само да протесират
39
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** закво се прибират тука да се лекуват и да реват ква е мизерия, да се лекуват там ще им садерат кожите!