Проф. Захариев: Кризата в Афганистан ще е с последици

3,5 млн. афганистанци живеят извън границите на своята страна, каза експертът
Обновена: 16 авг 2021 22:03 | 16 авг 2021 21:56, Красимир Ангелов
28

Хаос и паника в Афганистан. Хиляди местни се опитват да напуснат страната, след като талибаните поеха контрола. А в началото на 2020 имало ли е договорка между талибаните и военните?

"Не го изключвам, въпреки че според мен тази новина е сензационна и спекулативна. И има за цел да оправдае безсилието на САЩ да се справят с един от най-големите проблеми в тяхната политика през 21 век. Има обективно съотношение на силите. Формално погледнато - ние сме свиделите на това, че в Афганистан официалните власти разполагаха с армия около 3 млн., а реалната армия, която беше добре подготвена, беше около 100 000 души. Могат ли 100 хиляди души да се справят с проблемите на тази огромна територия и второто - да овладеят процеси, които се коренят не в последните 20 години, а които имат дълбоко исторически корени", каза международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите решение скоро не може да се очаква.

Още по темата
"Първата причина е, че тук става въпрос за блато, което е осигурено не само от вътрешнополитическата несигурност на афганистанско общество, но и блато, което беше заквасено с повече от 2 трилиона и 25 милиарда американски долара, които са похарчени от САЩ през тези 20 години на тази територия", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

И смята, че Тръмп е имал смелостта да каже, че "царят е гол".

"Ситуацията беше тотално безизходна, имаше два пътя - единият е да се продължат да се дават тези огромни суми, а другата възможност беше да се намери някакъв изход да се излезе от това блато. И заради това Тръмп инициира преговорите между талибаните и местните власти. Но преговорите закъсняха и талибаните се чувстваха достатъчно силни, за да възприемат себе си като решаващия фактор. Трябва да си толкова ограничен в своята политическа култура като Байдън, за да кажеш, че ситуацията в Афганистан е под контрол и че изтеглянето ще стане по мирен път. Че там ще възцари демокрацията и че там ще се стигне до устойчивост до едно бъдещо демократично управление. Пълно безумие е това нещо", категоричен е проф. Захариев.

Той посочи, че вече 3,5 млн. афганистанци живеят извън границите на своята страна.

"Най-голямата колония бежанци, като изключим тези от Сирия. 18 млн. души могат да преживеят в Афганистан само благодарение на хуманитарна помощ, което ще рече, че 50% от населението на тази страна може да оцелее физически само с такава помощ. В момента ставаме свидетели на една страхотна криза, която обещава и последващи събития", добави експертът.

Запитан как ще управляват талибаните, той отговори: "Те ще управляват по законите на шариата. Но ние спомняме преди САЩ да влязат в Афганистан как живееха хората там. Как с камъни се убиха жени по улиците. Туркменистанска освободителна армия, която е един от най-близките съюзници на "Ислямска държава" по време на войната в Сирия, е пряк участник в движението на талибаните".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До Диана - ценностните им тълкувания с следните - щом си жена, под десет ключа и под двайсет чаршафа. Нито дума, иначе бой. Единственият ти шанс е да попаднеш на по-благ мъж, че да ти е малко по-сносен затворът, в който ще живееш. Що не поогледаш снимките от там, не само размириците и да видиш, че една жена не се вижда никъде? А ти ща не пробваш десет дни да си постоиш само в къщи? То за една карантина опищяхте света!
21
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Диана - това са красиви приказки дето ги редите. Защо не се поинтересувате, понеже сте жена, какво мислят за жените - изобщо всъщност не мислят нищо за тях, защото не ги смятат буквално за нищо, освен да им служат за разплод. Знаете ли какво се прави там с жена, дето не може да роди - моментално се гони от дома и и се търси вдовец с деца, и знаете ли за най-малкото прегрешение какво се прави с жените!?
20
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Нещо не ми стана ясно какво иска да каже господинът - понеже било крайно лошо с талибаните, да ги преселим тук, ли що ли? Не може ли най-после ясно да се каже, че това преселване ще води до следващи подобни нескончаеми конфликти, защото никой нито те, нито ние сме на ниво да се търпим, не сме дорасли и всеки си има бог, има собствено мнение, отношение към жени /че дори спорят хора ли са или животни и темподобни/........
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСКИЯТ ПОСЛАНИК ТВЪРДИ, ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД И НЯМА НИКАКВИ ЕКСЦЕСИИ, АЗ МУ ВЯРВАМ- ТАКА ЧЕ ВСИЧКИ АФГАНИСТАНЦИ НАТОВАРЕНИ И ОБРАТНО В РОДИНАТА ДА СИ РЕШАВАТ ЗАЕДНО ПРОБЛЕМИТЕ.
18
0
 
2
 
! Отговори
НЯМА преди 2 години
Няма как да стане вашата работа ако няма съгласие. Който си ги кани да си ги отглежда и да им се радва ако може.
17
3
 
1
 
! Отговори
Ще изнасилват преди 2 години
Бежанците ще изнасилват Българки е една от последиците.
16
3
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До диана Сигурно е било така! Много хора там не им вярват също и бягат, НО...Не трябва поне да не се опита да се разговаря с талибаните - поведението им е много нетипично за мюсулмански терористи! Може би те имат други намерения, може би и на тях им е омръзнало вечните битки...Не трябва те да се тикат насила към терор на база на нашите очаквания - трябва да сме адекватни и да подкрепяме всеки кълн на мира и разбирателството там, според мен...
15
0
 
3
 
! Отговори
реалист преди 2 години
До Предложение..И руснаците така си мислеха , но след безброй жертви и финансови загуби напуснаха, след тях и американците си помислиха същото , дадоха по-малко жертви от руснаците, загубиха доста повече пари....и напуснаха.Що пък да не пробва и Европа
14
1
 
2
 
! Отговори
До диана преди 2 години
Красиви думи пишеш, но реалността е брутална там.Ходил съм в Афганистан - виждал съм талибани - *** са.За съжаление ще им се стъжни на нормалните хора там.
13
1
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Напротив! В Авганистан се задава сигурно талибанско родолюбиво правителство и само предателите биха се юрнали да мигрантстват. Следователно България трябва да се спиразумее с талибанското правителство за екстрадация на авганистанци национални предатели, нахождащи се на Българска територия. Просто и ясно. На САЩ у дuрникът !
12
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
Освен ковид кризата,идва мигратска криза,финансова криза,правителственна криза ! С всички последствия. И ВСИЧКО ВСЕ НА ГЪРБА НА НАРОДА.
11
2
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Мисля, че изводите се правят на база на минали факти,на миналото. Факт е, че талибаните обявиха мирно предаване на властта, като казаха, че ще работят заедно със светските власти, но държат на шариата..Мисля, че може да се дискутира с тях за шариата-съдебната система е много важна базова част от цивилизацията,а те не са глупави хора..Всяко нещо има начало и край, всяко нещо се ражда при някакви обстоятелства и умира при други-може би е дошло време за актуализация на някои ценности тълкувания
10
0
 
1
 
! Отговори
Реалност преди 2 години
До Предложение - Бързо се скриват в пещери с безброй тунели под земята. Не става.
9
2
 
4
 
! Отговори
Разруха преди 2 години
Сега който й да е на власт в България ще проклина съдбата си! Радев, ИТН, БСП, съюз на "протестърите", всички ще плачат, че са на власт в тези времена на криза! Даже не знаят какво Цунами ще ги удари!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко $$$ хамериканците спечелиха през тези 20 години от производството и износа на опиум? 🤔
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя 1 милиард за бежански лагери ли е? Абе, колко бежанци предвиждат да влязат, че чак 1 МИЛИАРД и 200 000 МИЛИОНА искат да се даде отгоре в бюджета?
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не така с лошо за дядо Джо. Човека се изкъпа, сложи си памперса и легна за следобеден сън! Уважение към възрастните и немощните!
5
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Пътят на милиони бежанци от Афганистан е през - Иран - Турция - България - с надежда за ЕС...
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните американофили афганистанци се качиха на самолета и полетяха.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роди се нов идиом: "САЩ качиха афганистанците на самолета"