Съветник на Байдън призна: Талибаните ни изненадаха

Джейк Съливан: Не очаквахме, че всичко ще се случи толкова бързо
16 авг 2021 20:30, Красимир Ангелов
60
Съветник на Байдън призна: Талибаните ни изненадаха
Снимка: БГНЕС

Американската администрация не е очаквала, че талибаните толкова бързо ще превземат афганистанската столица Кабул, призна в интервю за телевизия CBS съветникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан.

"Не очаквахме, че всичко ще се случи толкова бързо", отбеляза той, говорейки за превземането на Кабул.

"Но имахме планове в случай на извънредни ситуации, включително бързото превземане на Кабул", добави Съливан, посочвайки присъствието на американските военни на столичното летище.

Още по темата
Той обясни, че президентът Джо Байдън „не е бил готов да започне трето десетилетие на война и да изложи американските войски на опасност, сражения и смърт, за да се опита да удържи Афганистан, когато неговите собствени въоръжени сили не се сражават, за да го запазят“.

"Надявахме се, че те ще се бият. Надявахме се, че ще дадат отпор. Но постепенно с падането на един град след друг ставаше ясно, че афганистанската армия фактически не беше готова, въпреки милиардите долари и годините на обучение и всички модерни възможности, които ѝ бяхме предоставили. Това поставя въпроса дали още една година, две или пет престой в Афганистан можеха да имат някакво значение", каза Съливан, цитиран от БГНЕС.

Той разказа, че в момента американските военни осигуряват безопасността на летището в Кабул, за да могат самолетите да летят спокойно. Американската администрация иска да евакуира хиляди от Афганистан, включително голям брой американци.

Съливан призна, че се работи за установяването на общия брой на американците в страната.

Както е известно, преди ден талибаните без бой влязоха в Кабул и в течение на няколко часа установиха пълен контрол над столицата. Афганистанският президент Ашраф Гани обяви, че подава оставка и напусна страната.

Западните държави пък евакуират своите граждани и служителите на посолствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците ги въоръжавали, обучавали, организирали да се бият срещу талибаните (и така - 20 години за няколко трилиона! долара), пък пустите му афганистанци не щат, и не щат да се бият... Да им се неначудиш.
48
0
 
2
 
! Отговори
комитата преди 2 години
и мислиш че някой ви вярва
47
2
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Другаре, квичахте, че американците се месят дето не им е работата. Ами ето, тръгнаха си. Сега пък почнахте да ги обвинявате, че не се месят. Разберете се в пенсионерския клуб какво по-точно искате да правят те по света, че да сте доволни. Байдън ще ви послуша, форумните акънлии :)))
46
1
 
2
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Като по Тошово време всяка година в началото на зимата - ''Снегът и този път ни изненада'' !
45
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 2 години
Докараха американската демокрация, пък после били изненадани...
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Biden Builds Back Better in Afghanistan
43
0
 
8
 
! Отговори
Владо преди 2 години
1 милион мигранти са готови да тръгнат от Афганистан, за да избягат от режима на талибаните, който завладя страната. И тези хора няма да тръгнат нито към Америка, нито към Австралия. Ще тръгнат към Западна Европа, което означава, че България е на пътя им.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъже янкито. Видно е, че без сила е дадена властта и е видно, че не стрелят по американци. Нагласена работа. Само дето янките предадоха всички.
41
3
 
10
 
! Отговори
someone преди 2 години
До Анонименами много просто 70-80% от нацистите са били смачкани на Източния фронт от СССР, Запада се появява чак 1944 лятото когато вече всичко е ясно( Минали са обсадата на Москва 41ва , Сталинград 42ра и Курск 43та).
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Памперсът на Хюсеин Обама и бандата му искат унищожение на Света!Те създадоха ислямска държава-те я възстановяват сега.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛЕД КАТО РАЗРЕШИ СЕВЕРЕН ПОТОК 2 НА ПУТИН ,КОМРАД ДЖО НЕ МОЖЕ ДА ИЗНЕНАДА С НИЩО СОБЕНО.САМО ЛАИЦИ НЕ СА ОЧАКВАЛИ ХАОСА ПРО РОВА УПРАВЛЕНИЕ НА САЩ
38
2
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Лявото мекотело Джо пише най-срамните страници от историята на САЩ! Позор! ! !
37
2
 
9
 
! Отговори
Рамбо 3 преди 2 години
О,сър,няма изненада.В речта си при встъпването си Байдън спомена думата демокрация над 20 пъти,но ни веднъж думата свобода. Демокрация без свобода е поредната тоталитарна система и на практика е установена в САЩ.Свободата е изгонена от Америка малко преди това да стане и в Кабул.Талибаните са една провинциална версия на глобалисткия режим на несвободата.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Как ли пък били ,,изненадани ,,милите те ? НАТО ,САЩ ...най ...най ... чалъмджииге ...и накрая излиза ....дрън ...дрън ....ярина ...яловина. ....МОРЕ ПРАВЯТ СЕ НА УМРЯЛА ЛИСИЦА ,ДЕМОКРАТИТЕ ....УМРЯЯЛА ЛИСИЦА ....ДРУГО,ДРУГОО Е В БОЛНИТЕ ИМ ГЛАВИ ? И НИКАК НЕ Е ПОЛЗА НА НАРОДИТЕ В СВЕТА.
35
5
 
10
 
! Отговори
Осман преди 2 години
СЕГА е време да се изненадат и в Сирия и ИРАК и ЛИБИЯ И ЕГИПЕТ.НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ГОЛЯМАТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ИМПЕРИЯ.ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО.........
34
3
 
20
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Изненадаха ви!!! Верно ли,бе?Къде сте били и не сте направили война,миротворци?
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз друго не мога да разбера - как така успяха да смажат Третия райх, който владееше цяла Европа, само за 2 години и половина, а не можаха да разгромят няколко камилари, в малка пустинна държава, в продължение на 20 години??? Представяте ли си Хитлер да се беше оттеглил с няколко нцистки роти в Алпите, да съебере сили, и през 1965г. да беше влязъл отново в Берлин!? Как е възможно това, и чии интереси обслужва???
32
4
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Един ден огромният вулкан под Йелоустоун като изгърми и ги засипе с лава - ще си платят за цялата причинена от САЩ мъка и смърт по света...
31
3
 
15
 
! Отговори
Сашко преди 2 години
Какво ви изненадаха?Та вие бяхте на тяхната земя!Завзехте държавата,ресурсите контрола върху опиума,изнасилихте и продадохте милиони жени и деца!!!Били ги изненадали....въй горките!!!Частните ви сатанинско-педофилски клубове ООН,НАТО и така наречените сини каски създадени единствено за убиване,изнасилване и продажба на жени и деца!!!
30
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Позор за америка!