Продават ни турски и гръцки зеленчуци, родната продукция - за износ

70,6% ръст на експорта за година
76
Продават ни турски и гръцки зеленчуци, родната продукция - за износ
Снимка: Pixabay

Пазарите у нас са пълни с вносни зеленчуци, в същото време българските се изнасят. Това показват данни на земеделското министерство, цитирани от „Труд“.

От януари до май у нас са внесени 156,5 хил. тона пресни зеленчуци и 144,6 хил. тона пресни плодове, което е увеличение съответно с 9,9% и 5% спрямо същия период на 2020 г.

Още по темата

Основно става въпрос за доставки на домати, които у нас се вкарват от Турция и Гърция. За петте месеца вносът на домати расте с 8,8 хил. тона или с 21%, на краставици и корнишони - с 4,6 хил. тона или с близо 30 на сто, пиперки - с 2,8 хил. тона или 25% и тикви - с 1,3 хил. тона или 25,7%. Внасяме повече и лук, чесън, патладжани, гъби, зеле и дори марули, като количествата нарастват от 1,8% до 36,3% при различните зеленчуци.

От друга страна намаляват доставките на картофи с 21,6%, моркови и репи съответно с 14,3% или 1,3 хил. тона по-малко.

При плодовете внасяме основно цитруси и банани, които в страната ни не се отглеждат. Но у нас се продават все повече ябълки, чуждо производство. Доставките им заемат близо 15% от вноса и стигат 21,1 хил. тона.

Импортът на черупкови плодове, пъпеши, грозде, ягоди и праскови нараства в границите от 15,2% до 63% спрямо аналогичния период на 2020 г., а този на кайсии и череши - намалява, съответно с 15,5% и 38,6%.

В същото време българските зеленчуци отиват за износ, показват данните на земеделското министерство. За първите пет месеца на 2021 г. експортът на пресни зеленчуци нараства със 70,6% на годишна база, до 30,8 хил. тона. Най-голямо увеличение има при експорта на домати - с 4 хил. тона (71,1%), краставици и корнишони - с 3,1 хил. тона (59,5%), пиперки - с 1,6 хил. тона (62,5%) и сладка царевица - с 1,1 хил. тона (над четири пъти).

Краставиците се продават с близо 65% по-скъпо сега спрямо цената им в началото на август през миналата година, сочи анализът на Министерството на земеделието, храните и горите. Миналата година по това време те са се продавали по 1,16 лева за килограм, при 1,91 лева сега. Зелените чушки се продават със 17 на сто по-скъпо - от 1,17 лева за кг миналия август, на 1,37 лева за кг сега.

Същевременно, доматите (български и вносни) и ябълките са поевтинели с между 9,4% и 14,9%.

Средните цени на едро на пресните картофи, зелето, българските оранжерийни и вносни домати и оранжерийните краставици на тържищата нарастват в границите от 1,4% до 15,8% на седмична база. По-съществено седмично поевтиняване е налице при зеления пипер - с 14,4%, а незначително при прасковите - с 0,6%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
а спомняте ли си как Филип Димитров и СДС върнаха земята идобитъка от ТКЗС и АПК на "струдолюбивите топани" ...които изклаха добитъка и съсипаха всичко, а сега ядем турски, египетски и гръцки плодове и зеленчуци ... е нема такъв *** народ .. пълна талибанизация
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41 Земеделското министерство може ли да каже колко домати, чушки, пъпеши и дини има засяти по програми с парите на народа и колко е произведено реално не на книга за субсидиите. Тази схема е от години, и устройва явно всички по веригата.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А *** имали изобшо родни домати и зеленчуци ? Или са само на книга за субсидий и статистика?
31
1
 
8
 
! Отговори
светнат преди 2 години
Изнасяме защото производителите получават по-висока цена за продукцията си в други държави.Родният ни пазар е нископлатежен.
30
11
 
1
 
! Отговори
До анонимен 44 преди 2 години
Бананите са най-евтиния плод в света, по-евтини са дори от ябълките.Но са и най-неполезния плод, няма почти нищо ценно в тях.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма мита за чуждите гмота е така.
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не моа си обясня как така бананите са по-евтини от родните краставици ?
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали съм земеделски производител бе *** нашата продукция я продавам на пазара Но ни заливат с гръцки и турски евтини продукция
26
1
 
17
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Именно. Качествеите зеленчуи за фашистите в Анкара,Тел Авив и Атина,а ние да ядем некакви гумени топки със сonoли отвътре. Те гърците и турците така ни заграбиха и куп чисто български продукти като сиренето и кашкавала,мусаката и шкембе чорбата,кюфтетата и баклавата.Списъкът е тревожно дълъг.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със всичката ни земеделска продукция е така - пшеница, зеленчуци плодове - изнасяме хубавото което е родила българската земя , а ни внасят некачествените храни - полски картофи, полски ябълки, турски и гръцки " пласмасови " домати и какво ли не. Затова българинът е пълен с болести.
24
0
 
16
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Така е и със житото.Първокласното отива за износ,а на нас ни внасят лошокачествено отвън.
23
1
 
9
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
До пияница мистикИмаш пълното ми доверие, или както му се вика: вЕрвам ти. Лек ден/нощ, според гледната ти точка :)
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно Лъжа доматите си се продават у нас успешно при това
21
4
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 29 - е много ясно, че се харесвам. Всичко, което правя е за да бъда безупречен пред себе си. Точно заради това съм по-шубинист и от националистите. :} Ходи бачкай, аз отивам на фитнесче и парна баня. След обяд ще си пусна лаптопа и ще се счупя от бъзици с колегите си. Така де, сещате се, онова, което някои наричат "работа" докато търкат *** в стола. :} Чао и аз ставам.
20
0
 
13
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Ии къде по точно заминава нашата продукция???
19
7
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 22 - И разбирам мащабите на българската продукция повече от всеки. Монтирал съм половината промишлени кантари в България в периода 2010-2014. Минал съм през всяко село и знам всеки завод и всеки производител. И тези хора ме научиха на труд и почит към всеки етнос в държавата. А това, че тези хора изнасят стока е хубаво за реномето на България. Всички на балканите знаят какво е български домат. Цяла Испания се храни с българско жито. Навсякъде в Истанбул се ядат български череши и няма лошо.
18
8
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Случаен минувач === Не защитавам никой етнос. Просто не съм расист, а широко скроен човек. За мен няма значение дали си черен, бял, азиатец, римлянин или ескимос. Навсякъде има качествени хора, както навсякъде има и ***. Или искаш да ми кажеш, че българите всички са супер качествени, като арийската раса на Хитлер? :))) А аз между другото съм македонец. Баща ми е от Гоце Делчев, а баба ми по майчина линия от гръцка Македония
17
1
 
15
 
! Отговори
Бочо преди 2 години
До пияница мистикЗа Белуга разбирам, хубава водка е. Но с Gray goose ме изгуби. Ама какво да се очаква от лъжец като тебе. Седнал да се прави на тарикат в някакъв новинарски сайт хахаха. Айде наздраве, пий си водката Савой и лягай да спиш.
16
5
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 22 - Не разчитам на селската продукция, запазвам традициите на прадедите си и отварям работа на местното население нарича се индивидуална отговорност към цялото, но това е само за хора с широка обща култура и готина ценностна система. ;} От кога да се забавляваш в градината и в България се е превърнало в нежативно нещо? Толкова ли е промит народа? Хахаха. Това е така защото Вие с двамата български родители по рождение си мислите, че се става българин, а то драги е мисия за цял живот. ;}
15
15
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 13 === Първо, не пия ракия, защото ми е селско питие. Освен "Бургас 63". За домашнярка пък да не говоря, никога не лизвам. Пия само водка и то елитна - "Белуга", "Grey Goose", "Äbsolute". Второ, по пазарите ходя само за чушки румънки, рибните магазини и арабските, където продават хубаво агнешко и телешко. Плодове и зеленчуци си поръчвам по Glowo от Кауфланд, носят ми ги до вратата и хич не ми дреме от коя държава са :))) Даже и водка си поръчвам по Glovo понякога. Супер изгодно е