Свиневъд: На ръба на оцеляването сме!

Вихрен Димитров зове държавата да се намеси и да защити бранша
18 авг 2021 10:03, Красимир Ангелов
36

Цените на свинското месо са се сринали с 35% спрямо миналата година: Каква е причината?

"Преди 2 години голяма част от свиневъдството в България беше ударено от африканската чума. ЕС е свърхпроизводител на свинско месо и за пореден път китайският пазар е затворен. Това свърхпроизводство, което преди отиваше в Китай, сега няма къде да отиде. Ние сме отворена икономика и огромният натиск върху нашия вътрешен пазар рефлектира точно върху това да падат цените драстично". Това заяви изпълнителният директор на свинекомплекс у нас Вихрен Димитров в ефира на "България сутрин".

Свиневъдът каза, че на всяко прасе се губят около 30-40 лв.

"Като смятаме, че имаме по 4 000 - 5 000 прасета на месец. Това са около 150 000 - 200 000 лв. , които биват инкасирани всеки месец", добави Димитров.

А за това, че цените на фуражите и на електроенергията растат, той уточни, че има критично влияние за тях, тъй като 60%-70% от себестойността да се произведе един килограм живо прасе, са фуражи и зърно.

"Имаше много добра реколта за зърно, конкретно за пшеница. Почти два пъти по-добра от миналогодишната. А цените на зърното се вдигат драстично, а тези на свинското - падат. Ние сме в една изключително неблагоприятна ситуация - да произвеждаме загуба", каза още Димитров.

Свиневъдът призова държавата да се намеси адекватно и да спаси от фалит всички в бранша.

"На ръба на оцеляването сме. Преодоляхме африканската чума, но не можем да преодолеем псевдолибералната икономика", сподели още той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
vale_karo преди 2 години
Нещо не разбирам?Нали толкова много се плачеше всичко да е частно и да има пазарна икономика.А сега пак рев:Държавата да се намеси,държавата да помогне,държавата....Е като толкова ревете за Държавата,дайте да направим пак всичко държавно но с планово-пазарна икономика!
28
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Парашутист - ами аз съм написал "земеделци и животновъди". Свиневъдите последно се водеха животновъди .......... ако помня правилно
27
0
 
7
 
! Отговори
бла,бла преди 2 години
Пичове, слушам от години, че все са на ръба някои, все а да фалират, а да фалират и накрая не фалират. Все криза, все пари нямат хората, морето е пълно. А аз нямам пари за море в момента. На никого не вярвам вече. Поне цената на месото наистина падна, беше стигнала 10 лв., сега е около 6-7 за кг.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потребителите не сме усетили срутване на цените на свинското месо!? Луканки и салами по 40,50 лв,месото по10,12,каймата 7,8,кое му е евтиното?! При убийствено ниските доходи на голяма част от нароада и тези цени са престъпление,къде по-нагоре? Но човекът е прав.За тютюнопроизводителите се дават милиарди субсидии,защо за свиневъдите няма??? Въпросът е с лесен отговор,който ще бъде изтрит,затова се досетете сами! Убиват всичко БЪЛГАРСКО!!!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че тези в парламента грам не ги интересува българския бизнес, само ако става дума за рекет, данъци и далавери, тогава може да се заинтересоват от цоцане, но за защита и развитие и дума да не става.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се надявайте на помощ,сега имат по важна работа! Трябва да се види и да се уточни до най малката подробност,кой е ял бой миналата година ,от кого и защо ? Нали се сещате ,че търсят начин да разкарат Гешев,е това е по важно в момента от вашите проблеми. Ще почакате или ще си ги решите сами ,за съжаление не мисля,че държавата ще помогне.
23
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
продават си имуществото и се спасяват поединично в магазините масово се продававносно месо което не се знае от къде е и на колко години е
22
0
 
8
 
! Отговори
Парашутист преди 2 години
До 23 - от земеделски производител до свиневъд и животновъд има разлика оттук до небето. В статията ти е написано даже, че реколтата на зърно е два пъти по-добра от миналогодишната, съответно зърнопроизводителите ще захлебят яко отново. Това не важи обаче за животновъдите.
21
1
 
23
 
! Отговори
аз преди 2 години
За 2019 в България са закупени 250 Ролс Ройса. Основните клиенти на тези марка в България са земеделци и животновъди. В Плевен има един SUV Bentayga (Bentley) и то е на един от земеделските производители. Не знам за какви фалити пишат тука но Bentayga - та е минимум 400 хил. лева (най-орязаната версия)
20
0
 
15
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Защо прясното мляко е по ефтино на запад от България????Защо в Бг прясно мляко бухат много сухо мляко, всички марки? Дали не е САМО сухо мляко..
19
0
 
22
 
! Отговори
рибовъд преди 2 години
почна се с ръба на оцеляването , на ред са кръчмарите , после чалгарите , миските , плейките ,,,
18
0
 
23
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Бедния запад яде по ефтино месо от богатият българин.....защо така?
17
0
 
22
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Някой да обясни защо на запад месото е по ефтино от Бг???
16
0
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До mazenМоже би защото го купуваш от кауфланд. Аз го вземам между 6 (когато има промоция) и 7- 7.50 (най-скъпо). За българско говорим, в някои магазини доставят и регионално.
15
2
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"Свиневъдът призова държавата да се намеси адекватно и да спаси от фалит всички в бранша." Неуважаеми другарю Димитров, социализмът свърши!!! Икономиката не е псевдо-либерална, а истински либерална. Това, че ти не си се научил да мислиш пазарно, не е проблем на държавата.
14
2
 
15
 
! Отговори
mazen преди 2 години
Свръхпроизводство? Я пак?Интересно, що свинското е по 8 кинта и нагоре?
13
0
 
22
 
! Отговори
не се знае преди 2 години
Нямам идея как се работи в сегашните условия, но баща ми (лека му пръст) беше агроном и е работил до 1989г в ТКЗСта, АПК, ОАПК и даже в МЗ в София и правеха износ за десетки милиони, а вземаха по една заплата и някоя премия и имахме лека кола-Фият125. След промените пак работеха, но в зърнопроизводството и за пръв път се видя с пари, купиха си апартамент, къща, кола, ей така. Помогна и на нас да не стоим под наем. Сегашните фермери реват, като няма за Мерцедеси, просто планират голяма печалба
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми пазарна икономика да се оправят сами!Щото иначе у БГ по зле от търгашите нема,ама ина дерат яко с цените.
11
2
 
25
 
! Отговори
dds преди 2 години
какво искат? ограничаване на вноса, за да могат да си пробутат скъпото месо ли? Как назапад не фалират с по-високите си заплати и данъци, а на нашите все вносът им е виновен?
10
2
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
" 4 000 - 5 000 прасета на месец" - чЕкайте сега - тия 1000 прасета НЕ СА НИКАК МАЛЪК ЛУФТ!То 50 са много,а тия хиляда!Нещо не излизат сметките!Бачкал съм в кланница и като знам как ги мъчите прасетата и кравите,как ги бият и чакат да им изтече кръвта,как ги наблъсквате по камиони без въздух и вода....Никакво хуманно отношение - НИКАКВО!То за това и издържах само два месеца!Като инвестирате,като си оправите условията тогава имайте претенций....