Свиневъд: На ръба на оцеляването сме!

Вихрен Димитров зове държавата да се намеси и да защити бранша
18 авг 2021 10:03, Красимир Ангелов
36

Цените на свинското месо са се сринали с 35% спрямо миналата година: Каква е причината?

"Преди 2 години голяма част от свиневъдството в България беше ударено от африканската чума. ЕС е свърхпроизводител на свинско месо и за пореден път китайският пазар е затворен. Това свърхпроизводство, което преди отиваше в Китай, сега няма къде да отиде. Ние сме отворена икономика и огромният натиск върху нашия вътрешен пазар рефлектира точно върху това да падат цените драстично". Това заяви изпълнителният директор на свинекомплекс у нас Вихрен Димитров в ефира на "България сутрин".

Свиневъдът каза, че на всяко прасе се губят около 30-40 лв.

"Като смятаме, че имаме по 4 000 - 5 000 прасета на месец. Това са около 150 000 - 200 000 лв. , които биват инкасирани всеки месец", добави Димитров.

А за това, че цените на фуражите и на електроенергията растат, той уточни, че има критично влияние за тях, тъй като 60%-70% от себестойността да се произведе един килограм живо прасе, са фуражи и зърно.

"Имаше много добра реколта за зърно, конкретно за пшеница. Почти два пъти по-добра от миналогодишната. А цените на зърното се вдигат драстично, а тези на свинското - падат. Ние сме в една изключително неблагоприятна ситуация - да произвеждаме загуба", каза още Димитров.

Свиневъдът призова държавата да се намеси адекватно и да спаси от фалит всички в бранша.

"На ръба на оцеляването сме. Преодоляхме африканската чума, но не можем да преодолеем псевдолибералната икономика", сподели още той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И вие ли бе, аман от тия които са все на загуба! Фалирайте и толкова! Ама по си е добре да *** от европроектите! Стига вече! Спасявайте се!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мигрантите на фураж и цените ще паднат. На 200-300кг соево брашно по един мигрант и държавата ще си отдъхне и ще ги настани по предназначение и религия.
7
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не очаквах толкова бързо да обърнете кораба червени бездарници на Жан му отне повече от година.
6
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нормално като ви управляват комунисти!
5
1
 
40
 
! Отговори
Барбата преди 2 години
Продавайте бентлитата и махнете по някоя любовница от бюджета. Така ще покриете загубите.
4
0
 
46
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
Познавам собственика на фермата в Голямо Враново - една от най големите в страната. Човека има лъскави коли за 2 милиона, преди седмица си взе и новата Г класа, брабус изпълнение, като цената и е над 600 000 лв. Бах ваше загуби. Искам и аз така да съм на загуба
3
1
 
45
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
Да, да! Всеки месец губим по 100 000 лева, но продължаваме да работим ей така, за да ни е гадно. Тия ги разправяй на жена си! Хотелиери легнаха на гърба ми, сервитьори и ресторантьори, актьори, певци и певачки, сега остава и свиневъдите да започна да изхранвам! Не ми ли стигат милиционери, военни, държавни и общински тътразулници! Аре стига !!!
2
0
 
35
 
! Отговори
Hoqsan преди 2 години
Абе кво се оплакват всички, аз в магазина виждам само нагоре на месото....
1
16
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Свиневъдите да се обърнат към Фигуранта или Славуцата. Сега те са управляващите в България :)))