Българин, евакуиран от Кабул: Градът падна за часове

"Сутринта на 15-и всичко сочеше, че трябва да се изтегляме"
Обновена: 23 авг 2021 20:24 | 23 авг 2021 20:23, Веселина Йорданова
40

38-милионен Афганистан пада в плен на талибаните пред очите на група българи, работили там като частни охранители. За превземането на Кабул и дългия път към родината разказва един от евакуираните ни сънародници – Фердинанд Костадинов.

Денят е 15 август, вододелът в новата история на Афганистан. Талибаните вече са превзели страната, а буквално за часове - и столицата. Българинът Фердинанд Костадинов вижда как ислямистите влизат в сърцето на страната.

"Бях там в последните няколко месеца. Никой не е вярвал, че една държава с 300-хилядна армия може да бъде превзета за няколко месеца. А Кабул падна за часове. Всички анализи сочеха, че ще е за 30-90 дни – и то, ако има обсада", посочи Фердинанд.

Бившият военен разказва, че институциите сами предават държавата и народа си за минути, предаде Bulgaria ON AIR.

"Просто сутринта на 15-и всичко сочеше, че трябва да се изтегляме. Видяхме полицаите как взеха да се преобличат. Как захвърляха автоматите в кабинките, в които седяха", спомня си той.

Фердинанд и група българи са наети от частна охранителна компания, а задачата им била да пазят дипломатическата мисия на Европейския съюз там. Евакуирали са ги, но всичко ставало много бавно.

"Една права от няколко километра я минахме за 6-7 часа. В града беше невъзможно движението. Чуваха се стрелби", разказа още бившият военен.

Изпълнили мисията си, започват да спасяват и себе си. Стигат до летището в Кабул, където се качват на американски военен самолет до американска база в Катар. На борда му вместо допустимите 200 души се качили над 600.

"Бяхме настанени в стая, голяма колкото един асансьор. Всеки един от нас знае къде отива и за какво, за да изхрани семейството си. Чувствата са много, но със сигурност не и страх. Тук става въпрос за кураж. Всички си давахме кураж един на друг. Движихме се в конвой. Знаехме, че във всеки един момент можем да се опрем на гърба на другия", сподели Фердинанд Костадинов.

Българите вече от 24 часа са на родна земя, за което благодарят на посолството ни в Катар. А Фердинанд е готов за следващата мисия, дори и отново да е в Афганистан.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Афганистаневакуиран
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
... преди 2 години
Защо се говори за "паднал", "превзет", "завзет", "окупиран" итн. град? Хората отвориха вратите широко и приветстваха талибаните. Това какво означава? Ами много просто, означава, че за тези хора талибаните не са враг. Оказва се че ги приветстват като освободители. Оказва се, че врага и окупатора са били САЩ и НАТО. И да ще избият всички които са помагали на врага. И тук след робството не сме се радвали на *** на османците, които са се облажили от робството на един народ, там защо да е друго
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Турция пусне бежанците, с България е свършено, в най-добрия случай ще се превърне в гето на Европа, в най-лошия случай ще ни налазят като в Германия и Франция, където се въргалят навсякъде и от време на време просто избухват, от добри чувства и благодарност.
18
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
Как пък не съм отишал да пазя джендърите от ЕС ! Да ги таковат талибаните не ми пука.Пет пари не давам за тях. Превърнаха страната ни в морално бунище !
17
0
 
5
 
! Отговори
сащ преди 2 години
защо занимавате хората с тези български уби.ц..като е много добър да стой там .нали пак ще се връща.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и защо на американците да им пука за британците? Тия войни се водят за да поддържат армийте на англоговорящите колонизатори в бойна готовност, с бой с възглавници ярмия не се прави.
15
0
 
5
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Четейки британската преса открих, че БоДжо и неговите съратници в Бритиш Парламента са освирепели от факта, че малоумния Байдън не ги е предупредил в аванс за изтеглянето. Всъщност са научили в последствие и е започнала евакуация. Като се знае, че британците са били постоянно на огневи позиции и са влизали в битки, номерът на Белия Дом е повече от шокиращ. Джо-то явно страда от непоправима повреда в 'централния биологичен процесор'.
14
2
 
8
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Как няма да падне за броени часове, когато НИКОЙ с НИКОГО не се сражавал или отстрелвал. Талибан-терористите са се преселвали безпроблемно от град на град, докато окупират цялата държава. НЯМА данни и за убити чужди граждани, което изглежда в разрез с изявленията на някои запъртъци, търсещи убежище в капиталистическия Рай. Анти мигрантската вълна все повече набира сила и в Европа, САЩ, Канада и Австралия. Скоро мигрантското движение ще секне по понятни причини - квотата се е запълнила и КРАЙ.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фердинанд от едни талибани побягна за да попадне на българските талибани които управляват от 12 г
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега талибан да си там. Кеф ти къща, кеф ти жени, пари от банката взимаш с АК47, Виза и Мастеркард не ти трябват. Ядене, пиене и е бане на корем. Заслужаваше си 20 години да чакаш в пещерата.
11
0
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Амчи те тези по...зле от племето Яномамо в Амазония.Тридесет милиона държава с 300 хилядна армия...превзета от банда нехранимайковци...талибанчета..Еее,няма такава държава,жалко за народеца.
10
1
 
7
 
! Отговори
USA преди 2 години
ТАЛИБАН НАЧИ КРАВАР НА АФГЪНИЗТАНСКИ НАЧИ !
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не се разбира.нчадтният охранител евакуиран, но нали му е плащал охраняваният, а къде е той. Ако е останал в Афганистан, значи частната охрана е в самоотлъчка
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щатите да страхливи, но манипулатори. Може би избягаха, за да създадат проблеми на Русия и Турция. Но това е коварна игра. Двете държави може да обединят силите си срещу талибаните
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ се правят на първа сила, но където и да отидат, все ги бият. Ходиха във Виетнам и малките виетнамци ги изгониха позорно. От Сирия избягаха. Сега бягат като ученички пред камиларите от пустинята.
6
6
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата и той падна от раз :)))
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Чувствата са много, но със сигурност не и страх." Признай си че нацапахте гащите! Комплексарско е да се правиш на Рамбо.
4
6
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Как ще спрем мигрантската вълна питам ? В Турция има милиони бежанци . Тръгнат ли ще ни опоскат като скакалци !
3
1
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
Или е имало някаква договорка,или военната некадърност е взела връх ? Да не може да се организира ефективна отбрана на столицата Кабул при наличието на толкова модерно оръжие ...? Срам ! Сега мигратска вълна.
2
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
А О'Бозе почившия насила ли е пратен там или сам е изявил желание?
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите , че се оакаха е ясно на всички, но излиза че има и договорка иначе как щяха все още да излитат и кацат самолети в Кабул, талибаните нямаше да дадат пиле да префръкне.