Експерт: Афганистан е най-големият резил на САЩ след Виетнам

Обучената от САЩ армия сдаде властта, дори без шамар
23 авг 2021 08:44, Елка Василева
52
Експерт: Афганистан е най-големият резил на САЩ след Виетнам
Снимка: архив, БГНЕС

„Какво наблюдаваме – без никаква съпротива обучената от САЩ армия на Афганистан сдаде властта, дори без шамар. Това е най-големият резил на САЩ след Виетнам“. Така коментира ситуацията в Афганистан арабистът и преводач Мажд Алгафари.

Още по темата

По думите му американците буквално са подарили много оръжия на талибаните, а сега от това ще страда афганистанският народ.

Начинът, по който САЩ напуснаха Афганистан, е пълен позор, смята арабистът.

Според него държавата ни не е подготвена за задаващата се бежанска вълна от Афганистан.

„Ние ще сме транзитна държава. Харчим за тях пари за временен престой и ги подаряваме на запада, вместо да ги използваме като работна ръка“, смята Алгафари.

Той обаче признава, че е трудна адаптацията на афганистанците в западния свят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да е резил, след като даваш доверието на генералите от армията, обучаваш я, даваш оръжие, а те се оказват изме.кя.ри и приятели с талибаните. Тия експерти да си пият хапчетата. Ами естествено, САЩ си вдигат гълъбите и оставят на Русия да се грижи за тях и да ги храни.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То за резила си е резил, но те са си направили сметката. По-добре резил и разклатена Европа, отколкото безкрайна черна дупка за пари. Ако не беше така, още щяха да висят там.
22
0
 
3
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Първо, вероятно има сделка с талибаните за изтеглянето, втора тая редовна армия от 300 хил. обучена, е на хартия, армията е най много 50хил, другото е на хартия заради парите прибрани от местните вождове по райони..., а че се изнесоха по възможно най тъпия начин, тва е едно на ръка
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и бягане ? Хахаххаха някой хора си живеят в измислен свят. Единствените които бягаха бяха талибаните. Наложи се да живеят 20г в планински пещери , като неандерталци. Голямата част от тях не са виждали елементарните технологии. Ако бяха големи мъже ,щяха да излязат долу на фронта да се бият :))
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен постъпката на САЩ беше похвална. Опитаха се да помогнат на един тормозен народ ,който не се слави с много акъл. Нито петрол има там, нито нищо. Сащ са набутали Толкова пари там, че нищо неможев да ги избие. Опитаха да направят нормална държава с държавност, армия и да върви напред. Само админирации за тях
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 19 Абсолютно вярно! Самият президент Байдън си го каза - афганистанците не стават за нищо.Е, никой не е безгрешен. Навремето САЩ въоръжаваха талибаните с РПГ, едно наистина мощно, съвременно, високотехнологично и скъпо оръжие.По същия начин САЩ въоръжаваха и контрите в Никарагуа.И всичко това с едничката цел - борба срещу световния комунизъм.Едните - срещу бившия СССР, другите - срещу сандинистите в Никарагуа.Видяхме ги талибаните как се возят на колички в лунапарк в Кабул...
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ не са отишли там да ги освобождават. Отидох да обесат радикала Бин Ладен, който им обяви война и ръководеше държавата по него време. После са решили да стоят,.за си наложат нова власт и да се отърват от теа исламисти . Уви... явно народа на Афганистан не е узрял до там. Така че талибаните,ще ги управляват докато им дойде акъла и сами си извоюват бъдещето.
17
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
не ни трябват афганци - да отиват в израел!
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе... да ти таковам и експертите!!! Логиката е елементарна и истината е далеч по-проста от умозаключенията на видни и невидни експерти. САЩ си гонят техния интерес, нямат повече интерес да стоят в Афганистан и си тръгнаха. Това е като 2+2=4! Само че те за разлика от други велики държави, не обясняват на афганистанския народ как им бил "братски" и как съвсем безкористно са искали да ги "освобождават" от лошите талибани...Сами се сетете за кои държави говоря.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Това е Има безпрецедентно надигане на Диктаторските режими, това е вярно, но Запада има изпитана рецепта за такива: през зъбите ....
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До :) "Хора не разбирате ли че това е схема за унищожение на европа от САЩ. Просто сега в европа ще влезнат толкова много талибани боммбии че няма накъде." Колкото и предния път. Десетина атентата за 6-7 години. Явно си нямаш идея какво представлява Европа.
13
0
 
3
 
! Отговори
Това е преди 2 години
Военната катастрофа. Но има и геополитически- пускането на Северен поток 2 и Турски поток. Въобще през 2021 се случиха събития които не са посмели да си представят и най върлите американофоби. Светът се пренарежда и в него България изглежда все по самотна и беззащитна.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааааа, не е резил, не. Този резил е плануван резил, иначе как щяха да въоръжат талИБАНИТЕ? Няма резил, всичко си е замислено, само за пред света е резил. Ра едни резил, за други сделка.
11
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Тоя резил е и върху неговите съюзници от NATO ! Включително и върху бай *** дето си не гледа голия гз и че народа му едва свързва двата края ,ами тръгнал да оправя света.
10
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 2 години
Хора не разбирате ли че това е схема за унищожение на европа от САЩ. Просто сега в европа ще влезнат толкова много талибани боммбии че няма накъде. За да се спаси икономически САЩ разгрумява по този начин европа. Сащ няма да взема и един талибанин.
9
0
 
10
 
! Отговори
Я преди 2 години
па тоя! Да сме ги използвали като работна ръка...Тия не идват в Европа да работят!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7. Точно. Наивността, че разбираш ли американците "не са предвидили" такава масова операция, граничи с глупост. Даже и пропагандните медии на Путин не са толкова глупави, затова не отделят внимание на това: вместо това се съсредоточават (както се очакваше) върху това, че "Запада" не се "грижи" за панически бягащите прогресивно мислещи афганистанци. Американците не са оставили никакво високосекретно оборудване, но са оставили достатъчно с висока функционалност. Неслучайно.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виетнам в момента си се развиват много добре, а тия талибани след 40г. ще са си на същото място.
6
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се заблуждавате, че американците избягаха панически. Оставиха много оръжия, които ще се използват срещу - Русия и Китай, както и срещу централно азиатските републики. Сега Русия и Китай трябва да пращат войници в Афганистан :)))
5
9
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
"По думите му американците буквално са подарили много оръжия на талибаните, а сега от това ще страда афганистанският народ." Българския преводач е най-големия преводач. Истината е, че Американците знаеха, че тръгнат ли да се изтеглят таибаните ще превземат Афганистан, независимо дали ще има боеве или не. Също така знаеха, че ако оставят Афганистан без оръжия, руснаците както и Ал Кайда през Пакистан, ще се опитат да го завладеят. Решението на това бее сегашната ситуация.