ЕСО: В края на октомври България ще може да търгува ток с цяла Европа

Изнасяме колкото произведената енергия от един блок на АЕЦ-а
23 авг 2021 11:00, Елка Василева
11
ЕСО: В края на октомври България ще може да търгува ток с цяла Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Към края на октомври се очаква пазарното обединение с Румъния да е факт и страната ни да може да търгува ток с цяла Европа. Това каза пред БНР изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ Ангелин Цачев.

Пазарното обединение с Румъния трябваше да стане в края на миналата година, но се забави заради закъснението на междинния проект, който трябваше да обедини границите на Унгария, Австрия и Полша.

Още по темата

Забавяне на нашето обединение със северната ни съседка повече не може да има, казва Ангелин Цачев. „Тестовете по проекта се стартират на 20 септември и се очаква стартиране на пазарното обединение между 26 октомври и 29 октомври“, обясни той.

След това страната ни ще може да търгува ток с цяла Европа. „Ако има достатъчно капацитет на всички граници, през които трябва да премине енергията, можем да търгуваме и с Германия, и с Белгия, и с Франция, Люксембург и т.н.“

Ангелин Цачев отхвърли тезата, че пазарното обединение с Гърция, което стана факт преди това с Румъния, е една от причините наскоро токът на нашата борса да бъде най-скъпият в Европа.

По-скоро влияние на цените оказват недостигът на ток в целия регион на Югоизточна Европа и износът, който прави страната ни.

„Износът е огромен. В момента изнасяме между 25 000 и 30 000 мегаватчаса на денонощие, приблизително произведената енергия от един блок на АЕЦ „Козлодуй“ излиза от страната в рамките на едно денонощие“, каза Ангелин Цачев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Напишете в гугъл "енергиен микс" и отворете картинките. Там има на ЧЕЗ колко процента от кои източници идват за потребителите. Там се вижда че използваме АЕЦ не достатъчно
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При такъв сериозен излишък, който се продава и който в по-голямата си част е произведен от АЕЦ ние имаме дефицит на ток в държавата и безумно високи цени никой няма смелост да каже какъв е точният проблем, който причинява това. Преди време имаше репортаж, че тока от АЕЦ се изкупува за без пари от някаква фирма и се продава в Сърбия с огромна печалба. А ние купуваме ток от скъпо производство тъй като в енергийния микс е заложен малък % на ток от АЕЦ и висок % на скъп ток от възобновяеми източниц
3
0
 
14
 
! Отговори
Идеята е преди 2 години
Предприятията да сключват договори за доставка на ток с Румъния и Европа. Удивително е колко излишни регулатори и разпределители има по веригата.
2
3
 
11
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Цените ще станат като в Германия
1
5
 
16
 
! Отговори
Ех преди 2 години
Ех, сега да имаше една АЕЦ Белене - щяхме да изнасяме от 3 реактора. А ако не беше един Тиква щеше да има и 4 тръби с газ за Европа. САЩ и Швейцария произвеждат 65% от електроенергията от АЕЦ, но България не може. Не е разрешено