Огласиха имената на биячите зад колоните на протеста

На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни наказания
24 авг 2021 17:30, Нели Христова
309
Огласиха имената на биячите зад колоните на протеста

 Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани оповести имената на полицейските служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. под колоните на Министерски съвет. Това са Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов, определени във въпросната вечер за работа със задържани лица. На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Гл. инспектор Андонов е санкциониран със „забрана за повишаване в длъжност“ за срок от 2 години, мл. инсп. Стоименов – за 1 година, а мл. инспектори Димитрова и Алиев – с „порицание“ за срок от 6 месеца.

 Преписка № 29254/2020 по описа на СРП, вх. № 785500-4770/2020 г по описа на ДВС-МВР е образувана по сигнал на Тодор Бойчев, препратен по компетентност от АП гр. Пловдив. С постановление от 27.07.2020 г., прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура възлага на СДВР да извърши предварителна проверка по случая. Към преписката е присъединена и друга - с № 513000-36056/2020 г., съдържаща материали от извършена вътрешна проверка, касаеща същия инцидент. В хода именно на тази проверка са идентифицирани 7-те полицейски служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. при колоните на МС, установени са 4-та служители, упражнили насилие, снети са обяснения и са им наложени дисциплинарни наказания.

 Според информацията, предоставена на комисията от дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, в хода на проверката е извършена експертиза на записи от камери пред МС. Според вещите лица, кадрите позволяват „лицево-идентификационно изследване, при наличие на сравнителен материал“. Проверявани са материали от камерата на журналиста Иво Божков, посочен като свидетел на събитията от един от арестуваните, камерите в 3-то РУ, където арестуваните са отведени след задържането им, както и „оптичен носител с надпис Verbatim DVD-R, 4.7 GB, поставен в прозрачен найлонов плик тип „джоб“, съдържащ записи от видеонаблюдението пред сградата на МС от 22:30 до 23:30 часа“. Последният съдържа 2 файла, на които се наблюдават „действия по задържане на граждански лица, едно от които от женски пол. Спрямо лицата видимо е използвана физическа сила и помощни средства“, се посочва в документа. Там е записано още, че на въпросните кадри е извършено видео-техническо изследване, обективирано в експертна справка № 26-Ф/2020 г. по описа на ОЕКД при СДВР, а материалите от извършената проверка са изпратени в СРП, на вниманието на прокурор Вероника Трифонова, за вземане на отношение по компетентност.

 „Това означава, че тези кадри са били на разположение на прокурор Трифонова. На тях ясно се вижда извършващото се полицейско насилие над оковани в белезници лица. Това е престъпление, недопустимо за военнопленници, камо ли в уж цивилизована държава и уж демокрация“, коментира председателят на парламентарната комисия Николай Хаджигенов. Заповедите за наказание са подписани от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за един от полицаите и от директора на СДВР за останалите трима – те знаели ли е за какво са наказани служителите им или не са знаели, подписвайки заповедите, реторично попита адв. Хаджигенов. Той цитира и показанията на един от младежите с белезници, че „под колоните полицаите са се гаврили със задържаните, пускайки им газ“, което не се вижда на кадрите и точно заради това от комисията ще поискат експертиза на записа зад колоните, заради съмнения че той е манипулиран.

 „Те водят война срещу собствения си народ - не говоря за конкретните служители, те са изпълнявали заповеди. Говоря лично за Борисов и Гешев, които са отговорни за този срамен акт пред вратите на Министерски съвет“, категоричен бе адв. Хаджигенов, който припомни, че записите бяха извадени от нечие дълбоко чекмедже след 13 месеца упорито дълбаене, „като китайска капка“, случаят да получи истинско разследване и да има справедливост. „Искам справедливост не само за пострадалите ни деца, защото това са нашите деца, а за всички хора на площада, които не позволиха протестът да бъде смазан в зародиш и поведоха битка с властта. Искам я и заради тези, които в бъдеще ще излизат по площадите. 116 дни протести и сега, в парламента, водим същия бой срещу тиква, каскет и техните ботуши. Той далеч не е приключил и ние ще продължим да го водим – стъпка по стъпка“, заяви още Николай Хаджигенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
0
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО преди 2 години
Нищо от изнесеното за метежа от лятото на 2020г. не отговаря на истината. Защо Хаджигенов не показа записите, които му бяха предоставени от МВР. Там ясно се вижда кой, кой бие. Защо не покажат как започва нападението над полицаите.Скоро всичко ще излезе наяве.Лъжата и манипулацията с която едни хора взеха властта скоро ще стигне до хората.
238
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бях на мястото на някой от битите, щях да ги съдя до дупка. Поне 2-3 години да работят за мене. Сега цяла България ги видя, съдът няма къде да ходи, освен да ги накаже както подобава.
237
5
 
7
 
! Отговори
Alex2 преди 2 години
Напротив много малко ги биха затова се оплакват! А ранените полицаи???
236
6
 
11
 
! Отговори
Народна поговорка преди 2 години
"Да би мирно стояло,не би чудо видяло".Ако в протестите не участваха тези щурмоваци,на които пеем възхвала,ако те не бяха провокирали полицията,ако на протестите ги нямаше хулиганите на мутрите с яйцата,доматите,рибата,ковчезите и бесилките,то тогава тези протести щяха да привлекат много повече културни хора.Но вождовете на щурмоваците не искаха това,щеше ролята им да се размие и да не влезат във властта.Затова всичко бе опорочено и омазано с провокации,а сега викаме Браво на провокаторите.
235
3
 
3
 
! Отговори
По-долу някои пишат преди 2 години
за семейства,че биячите имали семейства.Защо да нямат?Я някой от "демократите" да каже,че в семейството му никога не е имало скандали,всяко от децата е слушало и изпълнявало каквото му се каже.Ами ако е така или децата им са непроходили бебета,или децата за да слушат са били тормозени,подтискани и изнудвани.На никой от тях никога не му е идвало на ум да въздейства по-активно на децата,които не слушат и рушат реда и спокойствието?Стига глупости и преекспониране на инцидентите.
234
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато казвате А, кажете и Б, В и т. н. Казали сте имената на полицаите, а на тези, които не спазваха закона не. Някак си хич не е коректно, или така ви изнася. С такива простотии ще стигнем момента в който полицията няма да може да реагира адекватно на нищо.. и по лошо няма да иска да реагира. Тогава пак такива като мирноте протестъри ще ядат боя, ама ще се оплакват на арменския поп.
233
4
 
5
 
! Отговори
Me преди 2 години
Сега, как ще се разхождат спокойно тези хора?Всеки момент може нещо да се случи....
232
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия имали семейства? Верно?Не е възможно да имат, това е някаква грешка. Да риташ вързан човек, това няма как да е родено от жена, а камо ли то да е родител. Тия са си престъпници от най-лошите. Защо такъв материал се наема в полицията?
231
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе май талибаните са прави, който от тия е ритал вързани хора без причина, пак да кажем без причина, понеже други са били вандалите, не битите - да се пребие целия им род, нали така. Имали били семейства, полицайчетата? Верно? Това поведение на човек , който има семейство ли е? Наистина? То ако е така - по-добре да им вземат децата, че тия са опасни не само за себе си.
230
11
 
8
 
! Отговори
Ангелов преди 2 години
Полицаите просто си вършеха работата и не би трябвало да ги наказват за това. Щеше да е добре да "посъветват" отровните организатори на протеста, а вдъхновителя с юмручето, сигурно щеше да отмени изчегъртването. Изборите показаха, че народа вижда нещата по друг начин и очаква спокойствие и сигурност. А сега, като *** пяна отгоре изплуваха бабикяновци, хаджии, кюстендилски сливи, канадци, бойкикевци и друга подобна ***. А Слави е шут.
229
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 253 И ти си явно малодушен като твоя кумир, райхсфюрера на SS. Като видял дебелия на съюзниците, започнал да спасява евреи! Напразно се надявал да отърве въжето. Затова е сдъвкал капсула цианид! А Хитлер като научил че Химлер се предава го разжалвал и осъдил задочно на смърт.Та и с тебе така, само на приказки си смел!
228
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Името на главния Каскет всички го знаем! За какво са ни имена на разни редови милиционери биячи?!
227
17
 
25
 
! Отговори
Това е преди 2 години
Голяма наглост и малодушие - хем да нападаш и предизвикваш органите на реда, хем после да се ооплакваш от тях че те били !
226
15
 
21
 
! Отговори
А преди 2 години
Някой няма ли да покаже кадри какво вършат протестърите, малко преди да им се случат тия неща с полицията ?
225
15
 
12
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Тея трабва да лежат в затвора заедно със свойте началници , те ги наказали с порицаване.Сега разбирате ли защо трябва да се изчегърта всичко
224
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Априлското въстание приключи.
223
7
 
10
 
! Отговори
Полицай преди 2 години
Ами да ги съдят като си изпускат нервите и бият без причина.Лошото в случая е, че политиците използваха полицията - да седят дни наред пасивно и да хвърлят върху тях какво ли не.Политическото послание беше - вижте ние властта и полицията сме добри, а протестиращите лоши. Като си в такава ситуация - да хвърлят върху тебе камъни и ти да стоиш се натрупва голямо напрежение и някой по-импулсивни за съжаление не издържат.Абе истината е, че самата професия е скапана - все си изтривалка.
222
5
 
15
 
! Отговори
Станислав преди 2 години
Сегаочакваме и инената на хвърлящите паврта, камъни,блокиращи кръстовища и биещи се с полицията. Все пак всичко трябва да е открито.
221
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не да ги обявяват ами да вземат да ги повишат!!!
220
16
 
19
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 240 Гледахме, всичко гледахме. И как милиционерите пропускат групи ултраси да се прикачат под носа им към протестиращите, без да ги обискират. И как стоят половин час под дъжд от бомбички, павета и т.н., без да помръднат, без да се страхуват и наистина не пострадаха. И как след като много добре видяха откъде ги хвърлят, тръгнаха да бият другите. Много добре видяхме всичко, гербав ***, това не ви е соц-ът. Всеки снима днес. Вече не можете да се скриете.