Виолета Комитова: Раздадени са огромни аванси на строителни фирми

В бюджета няма целеви пари за "Тракия"
Обновена: 25 авг 2021 22:36 | 25 авг 2021 22:05, Веселина Йорданова
139

Каква е причината да няма средства за пътищата? И ще се намерят ли пари за протестиращите фирми?

"Трябва да разделим дейностите на няколко вида. Едно е строителството на АМ "Хемус", където има достатъчно осигурени целево пари. Там няма проблем с парите, освен това има раздадени предварително огромни аванси на фирмите, които биха участвали и участват в това строителство. Друго е за текущ ремонт и поддръжка на 28 области на цялата територия на страната. Третата тема е ремонтът на АМ "Тракия" в отсечката между Чирпан и Стара Загора", заяви служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова в студиото на "Денят ON AIR".

Регионалният министър посочи, че при ремонта на АМ "Тракия" в отсечката между Чирпан и Стара Загора са участвали четири фирми, една от които е "Автомагистрали - Черно море". По думите ѝ през 2020 г. целево са отпуснати 90 млн. именно за тази отсечка.

"Тези пари в края на миналата година са били похарчени за други цели и за това има документи", коментира арх. Комитова.

Служебният министър на регионалното развитие каза, че всички 4 фирми, които са участвали в ремонта, са получили аванси.

"От "Автомагистрали - Черно море" в момента претендират за 36 млн. доплащане. Ясно е, че в нашия бюджет за 2021 г. няма целеви пари за "Тракия". Тези, които са били определени, са били похарчени миналата година", уточни още Виолета Комитова. И изтъкна, че в момента съществуват сериозни затруднения, както и че се обмислят варианти с плащания на по-малки суми.

По думите ѝ те са станали жертва на един договор, от едната страна на който стои бившият шеф на "Автомагистрали", а от другата-шефът на "Автомагистрали - Черно море".

"Ако ние не успеем да уредим парите, те имат право по съдебен ред да си търсят правата. Тези фирми са станали жертва на един договор, който не е бил обезпечен финансово", добави Комитова и уточни, че останалите три фирми не протестират, което може да означава, че те са получили от големите аванси, които са били раздадени за "Хемус".

А относно актуализацията на бюджета, тя сподели, че предвижда малки размествания на пари от едно към друго министерство.

"Тя е свързана с възможностите на държавата и с нуждите, които са възникнали сега, в момента. Тази актуализация не може да обхване всички задължения на АПИ и "Автомагистрали", защото те са огромни", коментира още Комитова пред Bulgaria ON AIR.

Относно авансите за "Хемус", служебният министър на регионалното развитие каза, че са раздадени огромни суми.

"Имаме фирми със 100 млн. лв. аванс раздаден, с 50 млн., с 60 млн. - за строителство, което ще се случи в следващите години, за доставка на материали, за наемане на техника. Тези огромни аванси на стойност около 1 млрд. лв. са обезпечени със застраховки. Именно тези застраховки са слабото място в тези договори", уточни Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: МРРБВиолета Комитова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Аз повдигам: преди 2 години
Този въпрос чак сега по основателни причини. Закъснението идва от факта заради скапаната нацистка м.а.й.м.у.н.а дето скача на гърба на цял един народ и на моя от 20 години .... И бях прекалено зает да оцелея и да работя в тая Кланица 5,но не по Вонегът и в момента дето успях да се справя с квото сте хвърлили срещу мене вие задигнахте всичко чрез пионки - и после аз съм бил гадно *** и шизофреник или на наркотици.
70
0
 
0
 
! Отговори
Мен ме е яд: преди 2 години
Ние с моя бивш работодател няколко пъти сме си говорили за българската културна идентичност, те бяха кратки разговори , но проблемът се свеждаше винаги, че всички вие сте решили да изтриете тази номадска културна принадлежност от речника и от учебниците. Без Циолковски ....мене ми е много тъжно да гледам съвременните конкистадори как ще изтрият неусетно почти една цяла порода хора. Но те за мен са минало, настояще и бъдеще на цялата ни цивилизация. Това сме ние каквито трябва да бъдем....
69
0
 
0
 
! Отговори
Много харесвам: преди 2 години
Думата номад!По Кестлер я обичам тая дума!Особено много харесвам Руската академия на науките като я казва, това е толкова легитимно. Не е славянско, не е и тракийско, някак си не и монголско - българско-скитско ми звучи не християнско, не шумерско ...
68
0
 
1
 
! Отговори
Разбирате ли? преди 2 години
Много не харесвам думите - кюрдски народ, татарски, славянски народ, монголски - харесвам думите номади, скити и траки ...
67
0
 
1
 
! Отговори
Аз предлагам сделка: преди 2 години
Руската федерация признава, че артефактът Кубратов меч е част от българското номадско историческо наследство, както и сребърният орел на Аспарух - да пише българско и проблема е че много ни трябва. Не може ли да има една хубава реплика в Руския музей - оригинала да си дойде при наследниците на тоя народ. И запазвате нали нещо кръгло и златно. В смисъл ние много искаме да намерим културно историческата си принадлежност и да убием един нацист ....
66
1
 
2
 
! Отговори
Риба се лови: преди 2 години
В мътна превратаджииска вода, ама не само САЩ ловят - онова чекмедже с парите не е от някви "бизнесмени" нали?Някой е искал спокойни старини - що да не продаде иманярската нещо!
65
0
 
0
 
! Отговори
Но мая памет преди 2 години
Вии знаите що очин развита ...и етагава проблем каторай артефакт с особено значение изчезвает и от памет и от медии...Пси поле променено ....Очин очин неприятная ситуации ...Если некаторай будит сказат що етагава научная фантастика я нет ....
64
2
 
0
 
! Отговори
Но я не может преди 2 години
Докажет вашая намеса, неприятнагава ситуации Ета иманярската поступка и шаг....
63
2
 
0
 
! Отговори
Не честна ... преди 2 години
Стела Аталантом - толкова наблюдателная Русская академии науком....
62
2
 
0
 
! Отговори
Я понил: преди 2 години
Но если възможна оружии нашегова предци не намерено на наша територии , но бартер възможна?
61
2
 
0
 
! Отговори
Я скажу вам: преди 2 години
Меч Кубратом за плоча Аталантом!
60
2
 
0
 
! Отговори
Не ми обяснявай: преди 2 години
Че са докопали плочата на Аталантите? Казвал ли съм ви, че Вежди е много просто ***!
59
0
 
0
 
! Отговори
Сериозно питам: преди 2 години
Имаше предаване по телевизията за тая позлатена плоча приличаше на онази от Фестос.... Не я намирам сред златните съкровища, нито статии в интернет за нея, а още съм с акъла си и мога да ви я нарисувам груба форма и релеф ...
58
2
 
2
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
А бе те дръпнаха 491 милиона заделени за Хемус и ги набутаха в бюджетния излишък, а нямала 36 милиона да плати за вече извършен ремонт! Тази изобщо вярва ли си, като непрекъснато цикли на някакви нелепости! Първо, защо откраднахте парите, и второ, плати на работниците , ***!
57
1
 
0
 
! Отговори
Да се сещате? преди 2 години
За една кръгла златна плоча в Южна България?Къде е?
56
1
 
0
 
! Отговори
Всъщност не! преди 2 години
Не взимам никви наркотици - само малко водка! Ще разбереш що се пише всичко това ....
55
1
 
0
 
! Отговори
Накъде? преди 2 години
На север към Тракия. При Критяните няма да отидат , при египтяните също - най-вероятно са си имали много неприятно взаимоотношения с тях? При кюрдите? Абсурд.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брат, яки наркотици взимаш, евала!
53
0
 
0
 
! Отговори
Логичния извод: преди 2 години
Че египтяните, критяните (които също пострадали) протоцивизациите на мала Азия и Месопотамия дошли да видят какво станало със Санторини и аталантите само да хванат вятъра и да осъзнаят, че всички са духнали, а Санторини го има, ама Атлантида я няма. Големият археологичен въпрос на 21 век е къде са се дянали!
52
0
 
0
 
! Отговори
Та когато: преди 2 години
Платон говори за Атлантида , аталантите е ясно, че това е свързано с исторически явления, обаче има интересен факт - за разлика от Помпей и Херкулан, където има огромни човешки жертви при Санторини такова нещо няма - номадски морски народ - просто са духнали като са усетили че земята потъва!Ама накъде ? Защо войнолюбците потънали в земята?Защото не намерили никой!Накъде ли може да са тръгнали? На Юг? Не. На изток. Не. На запад? Да . На северозапад? Да. На североизток! Да. На север? Да.