Българка, избягала от Афганистан: Всичко се обърна с главата надолу

Ева Пилософ е учителка разказва за ужаса в страната
28 авг 2021 13:05, Петя Славова
58
Българка, избягала от Афганистан: Всичко се обърна с главата надолу
Снимка: БГНЕС

Българска учителка по чудо успява да се спаси от ужаса в Афганистан. Ева Пилософ живее като в картичка -  Дубай, любов, приятели и висока позиция в сферата на образованието. Тогава получава покана да отиде в Кабул като консултант в международно училище, но само за кратко.

Още по темата

"Всички ми се смееха и ми казваха, че ще остана в Кабул. Казвах им, че няма да стане никога", разказва пред Нова тв Ева Пилософ. Но става. И фалшивият блясък на Емирствата постепенно угасва, за да запали пламъка на нещо по-ярко.

"За мен винаги е било много важно концепцията за това, че образованието е право, а не привилегия и може би това е нещото, с което най-много съм искала да се боря и това беше една от основните причини да отида там, защото там грамотността е 14%", споделя тя. Поема поста академичен директор на група училища в Кабул. Животът от картичката обаче остава, просто щастието вече рисува други картини.

Ева свиква навън да носи шал на главата, но не защото трябва, а от уважение към културата на другите. С годините все по-силно заобиква местните. И когато разбира за настъпването на талибаните, отказва да повярва, че армията на страната ще се откаже така лесно. Нашите, казва тя, са над 300 000, другите 4 пъти по-малко.   

"В събота вечерта си стояхме в училище на една зелена поляна и ядохме сладолед до 8 вечерта... И в неделя всичко се обърна с главата надолу. Аз отивах на работа, приключихме изпита на децата бързо, започнахме да изнасяме децата от училище, градът се задръсти. Всичката армия и полиция изчезна. Те просто се стопиха в униформите си. просто имаше униформи на улицата, хората ги нямаше. Колите им там, с ключовете на таблата и униформата е на земята. Охраната дори на училищата изчезна, само намерихме униформите хвърлени в разни канавки", споделя Ева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама в тази не виждам нищо българско. А всъщност какво преподава там? Май е от онези мисионери, които унищожиха образуванието и у нас и в други страни от третия свят, каквито сме от 3 десетилетия насам.
25
4
 
14
 
! Отговори
Свиня преди 2 години
Тая мяза на мазно дебела арабка....за туй са я яко въртели на шиш и си е била баш на мястото. Другото е тинтири минтири...
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЧорапът е най-добрия приятел на САЩ у нас, но е под прикритие...
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските колонизатори обърнаха всичко в тази държава с краката нагоре, заграбиха ползите от престоя си и си тръгнаха. И нас ни очаква същото, за жалост! САЩ няма приятели, а само и единствено интереси.
22
0
 
1
 
! Отговори
И преди 2 години
Тука така
21
2
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Омъжила се за афганец и едвам се спасила.Който го е страх от мечки в гората, не отива в гората.
20
1
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 20 преди 2 години
Ходиха познати на мисии и не е нужно да ни обясняваш техните баровци как живеят. То ако гледаш и на Красимир Дачев колите и ще си помислиш, че в България има честно забогатели.
19
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът има много погрешна представа за афганистанците. Мисли си, че живеят в къщи от кал и са масово необразовани. Да, бееее! Те имат такива богати фамилии там. Раждат по 12 деца. 11 от тях са пръснати да учат по европа и щатите и 12--то учи в съюза. Изтърсака учи на най-*** място. Да не мислите, че там всички са талибани? А какви еманципирани афганистанки има, нищо общо с нашите силиконови устни и лигли. Може пък да имам лични наблюдения. Но ние сме затворена система като общество и зато
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не би да знае афганистански или е без значение
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 2 години
Цървуля търси при а.м.о.д.ж.и.т.е////
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Taм е рай за алахогъзците. Малко са озверелиот изхождащото се магаре пред землянката, но това са подробности.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво чака до последно тая? Тръмп от 2г говори за изтегляне на войските. Спаха всички... сега да ги спасяват....Дори и да беше излязла женската армия на Афганистан означава тежка гражданска... кво сте чакали...?
14
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6 Теб какво те интересува кой къде ще живее? И аз съм живял в Афганистан но не в Кабул, след това живях в Северна Корея и сега съм в Чикаго
13
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живе в Дубай и отива в Кабул.....Нулева интелигентност показва другарката
12
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С този опит направо в Столипиново и там грамотност не са повече от 20%. И пари няма да й дават- таман както го иска, като за репортаж по бибиситата.
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре,че някой не им е резнал тиквата както е с шала увита.И сега,к'во,ша я праим?Директор на училище ли,защото е заслужила ли?Да хваща пътя за камилария и повече да не стъпва в БГ,поради простата причина,че ще примами хиляди млади жени и момичета в камилария.То това им е и цвлта.
10
1
 
10
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 2 години
Те не идват за мен-те идват за Вас! Аз съм само на техния път!
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на влизане в страната, ПСР отрицателен или ваксинационен сертификат или сертификат че е преболедувала Кобито, имаше ли тая? Как влезе в страната? Кажете де, щот на нас, нормалните хора ни искат като преминаваме границата. че така де, тая кво представи? Карантина за нея имаше ли? Пишете де, ко мълчите.
8
1
 
4
 
! Отговори
Кеци преди 2 години
До АнонименМисли ти главата . И аз усещам , че всичко е режисирано
7
1
 
27
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Цивилизацията е на цивилзованите. Дивака си е дивак и след 100 години в цивилизацията. Справка *** в Америка.