1/3 от бежанците в мигрантските центрове са афганистанци

Има ръст на непридружени деца от Сирия и Афганистан
11
1/3 от бежанците в мигрантските центрове са афганистанци
Снимка: БГНЕС

„Има увеличение на мигрантския поток през последните месеци, но то е в рамките на осигурения капацитет. Към настоящия момент работим в нормален режим“, обясни пред БНР Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците.

Агенцията отговаря за четирите регистрационно-приемателни центъра за бежанци у нас – в София, Баня, Пъстрогор и Харманли.

Още по темата

Капацитетът на агенцията включва общо 5160 места за настаняване на търсещи закрила чужденци, уточни тя.
„Към настоящия момент капацитетът е запълнен на 32% или 1628 лица, на една трета заетост работим в нормален режим“, каза Първанова.

Стремежът е центровете да са равномерно заети. При необходимост местата може да се увеличат до 6 хиляди, допълни Петя Първанова.

На този етап в София заетостта е 38%, в Харманли – 28%, в Баня – 50%, а в Пъстрогор – 23%.

За 2020 г. само 0,7% от настанените мигранти са били диагностицирани с коровавирус или 25 души от преминали 3525.

„За тази година имаме само 7 диагностицирани“, посочи Първанова.

От настанените в нашите центрове бежанци афганистанците са около една трета. За август от общо 1237 подадени молби за международна закрила половината са на граждани на Афганистан.

Наблюдава се ръст на непридружените малолетни и непълнолетни, основно от Сирия и Афганистан, съобщи Петя Първанова.

В общия случай страната ни е временна спирка за мигрантите, които се стремят да продължат пътя си към други държави, обобщи тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Планът Калегри се изпълнява.
9
2
 
7
 
! Отговори
Неудобен въпрос... преди 2 години
1/3 от бежанците в мигрантските центрове БИЛИ афганистанци .... А ВИЕ КАК РАЗБРАХТЕ ? НЯКАКВИ ДОКУМЕНТИ ? ПАСПОРТ ? ШОФЬОРСКА КНИЖКА ? АКТ ЗА РАЖДАНЕ НА БЕЖАНЕЦА ? Или ги попитахте честно да ви кажат и те добросъвестно ви отговориха.Без да лъжат.Ама какво говорите ... Те не правят такива работи... Да лъжат... Абсурд. Те ако бяха талибански бойци, тръгнали да стават икономически мигранти щяха веднага да си признаят... Или ако бяха мароканци, египтяни,ИДИЛ щяха ВЕДНАГА да си кажат......НАИВНИЦИ.
8
2
 
16
 
! Отговори
мигранти преди 2 години
Какви бежанци, какви 5 лева? Това са икономически мигранти или кандидат- гастарбайтери дошли от Турция! От какво бягат в Турция? Там бачкат яко по строежите и фермите. Тези не бягат от Турция, а са мераклии за немските помощи! Термините са много важни!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как разбрахте че са афганистанци? нали нямат документи? Да не се окаже като в Швеция че 32г се представят за 18г и това беше в 40% от случайте. Който се е сблъсквал с такива знае че не трябва да им се вярва, ще кажат всичко което искаш да чуеш.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разплод ли сте ги домъкнали тия карабини?Млади мъже връщайте ги обратно, след ден два ще налазят забулените с по10-20чавета с козите и кравите.
5
2
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Първанова обслужва талибаните при халите :)))
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Товарете ги на самолети и да ходят си бранят държавата
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След толкова трогателни сърцераздирателни статии за нерадостната съдба и мъките на ЖЕНИТЕ В АФГАНИСТАН след като талибаните завзеха власта ........ 98% от афганистанските мигранти са мъже на 25-35г. ... 2% жени ... и 0% възрастни афганистанци над 45г. КОЕТО ЛОГИЧЕСКИ води до извода че от талибаните най много се страхуват здравите и млади афганистанци които бягайки от режима на талибаниоте са оставили в страната си само ЖЕНИ И СТАРЦИ . БРАВО БЕ !
2
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е нали радевчо каза че щяло да има неизбежна вълна от афганци?
1
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настаняванято в мигрантски центрове е проява на лошо гостоприемство, те трябва да бъдат пуснати сред народа за да помогнат за строежа на мултикултурно общество. България все пак е атлантичка и така ще получи потупване по рамото от господарите и конграчюлейшън.