ДАНС не дава данни за Пеевски на депутати, имала забрана

Депутатите от Комисията "Магнитски" недоволни от липсата на информация
Обновена: 31 авг 2021 20:41 | 31 авг 2021 20:40, Веселина Йорданова
36

Специализираната прокуратура е забранила на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да разпространява информация за бившия депутат Делян Пеевски. Това стана ясно от изслушване на част от спецслужбите в Комисията "Магнитски“.

Народните представители искат от ДАНС информация за бившия депутат Делян Пеевски. Агенцията отправя запитване към прокуратурата дали да я изнесе публично.

"Питахме дали възразяват или позволяват да се предостави тази информация и получихме отрицателен отговор", каза зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев.

Реакциите на депутатите не закъсняха, предаде Bulgaria ON AIR.

"Какво разбрах аз от Вашите отговори? В момента, в който добиете информация за лица или фирми - на Вас Ви се изземват всички тези доказателства и се предават на прокуратурата", заяви Иво Атанасов от "Има такъв народ".

"Не само лица, които са в списъка, но и такива, свързани с тях - дали са предоставяли средства на настоящи народни представители, участвали в протеста", подчерта Тома Биков.

"Поне за част от тези лица, за които казахте - в каква насока е била информацията? За какво е била информацията? Пране на пари, тероризъм, ОПГ или нещо друго?", пита от своя страна Филип Попов от БСП.

Конкретни отговори на тези въпроси не бяха получени.

"Разбирам, че темата е от голям обществен интерес, само че ние трябва да имаме законово основание за това. Ние не разполагаме с такова", обясни Станчев.

"Да проследяваш операции на лица, облечени в политическа власт, с имунитети, е много сериозна работа и ако не се чувствал подкрепа за Вашата работа от най-високите нива, Вие я имате тази информация и какво от това", пита Атанас Славов от "Демократична България".

От ДАНС не могат да разкрият и дали бизнесменът Васил Божков е изтеглил сумите от 70 млн. лв.,  докато се укрива в Дубай.

"Тази информация няма как да съдържа данни за конкретни престъпления, тъй като частният сектор няма как да бъде разследван и много рядко имаме информация, която да наведе на конкретно престъпление", посочи Цветелина Стоянова от отдел "Финансово разузнаване“.

От БНБ също заявиха, че тепърва ще правят оценка на риска от пране на пари след разкритите имена по списъка.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: спецпрокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Интересно ми е, ако в един момент в БГ не останат хора, ама никакви, вие дето сте много важни там в ДАНС, какъв ще го дървите и #кой ще ви плаща заплатите, м?!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе я почвайте да изчегъртвате наред, кви са тия нещастници ***?!? шут и на улицата да ровят по контейнерите за храна! а оня с каскета - директно при Бай Ставри!!! И да го въртят с 200 ежедневно!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питащите ДАНС като ошипани,що тъй?Аман,заман кажете кои от настоящите депутати народните представители са били спонсорирани от дебелопачковците на т.н. протест на измамата!И голям зор имената на спонсорите?А,бе разследване,намеса в разследване,ама хич не ги интересува?И всичко се върти около поръчковия протест?
21
2
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и НС...имате цялата власт дадена Ви от Народа ни да ги уволните...не спазващи Конституцията ни...България е Парламентарна Република...не е ...съкровищница на мафиоти като доган и и борисов...обслужвани от...***.а на данс...разпуснете данс бре...да им плаща прокуратурата на... пеевски...това са начините...САЩ няма да ги оставят да вилнеят...проблема е в бг политическата...все ни продават...продават животите на Българите...ен.чар.тво в 21..и ние сме виновни...ние ги избираме...ние не се борим!
20
1
 
10
 
! Отговори
ББ преди 2 години
прокуратурата е последният защитник на мафията...част са от мафията,отчаяни опити...САЩ няма да позволят престъпленията на агенти на кгб...откровенни мафиоти и крадци каквито са доган,борисов,,костов,станишев...да продължи,да държат Народи в източна европа в ...беззаконие и робства в 21 век!...Народи имащи силата и смелостта да отстояват Свободата си...малко помощ им трябва да си я върнат...тук САЩ са длъжници...не в авганистан!!!ние сме искренните ви приятели и партньори...а ни пренебрегнахте!
19
1
 
12
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ами след като еничарите на доган не дават информация...Парламента да се обърне към съюзнически...като САЩ...например...ако ви стиска...Парламента е Висшият...не доган и гешевци...помолете САЩ...официално ...и ще я получите...ако го искате разбира се...тя ще излезе въпреки всичко и всички...
18
1
 
13
 
! Отговори
Ср преди 2 години
Защо го криете и от КОЙ е тази забрана?
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривай
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ви вярва вече?
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро минавах покраи - данс и на оградата имаше лепнати листчета с надпис - Мутри вьрнете парите
14
5
 
11
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Сащ директно да се отказват от нас като партньор и да ни исхвьрлят от - ес и нато вижда се , че от тази дьржава нищо не ставаЯвно герберастията в прокуратурата е обхванала всичко и дори сьюзниците ни не могат да променят нищо сьс санкциите които налагат на гербавите ...
13
2
 
13
 
! Отговори
Да не спорим преди 2 години
Очевидно версията , че за 36-те часа начело на ДАНС през 2013 корполентният юрист е успял да ""дръпне"" сериозен масив данни от базата на ведомството има сериозни основания......Щом осем годинки по - късно още успява да остане сух под пороя.......е, само Магнитски му поизпръска имиджа, ама нейсе!!!
12
2
 
19
 
! Отговори
Ко? преди 2 години
И какво разбирам аз сега ?! Че България не се управлява от НС или министерски съвет, а от някакви агенции и специализирана прокуратура.
11
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква информация на тези депутати. Всички вън от Парламента. От 4 април никаква работа не свършиха. Само Изборен кодекс промениха. Взеха големи заплати за нищо работа.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забранили са им от бялата къща на Херо.
9
4
 
22
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
Всичко що се нарича " Прокуратура" и " съд" в България,е ПРОГНИЛО ДО МУХЪЛ!!!!-:((( Това не можело да знае ОБЩЕСТВОТО,онова не можело,щото било " ТАЙНА"!? Вие и ГЕШЕВ се подигравате с България в момента!"ВСС " " ДАНС" и всякакви там структури към прокуратурата са ЕДНА ГОЛЯМА ЗАДРУГА ОБКРЪЖЕНИЕ НА Гешев!-:(( Вие там нехранимайковци,от къде и от кого си вземате заплатите бре? ВИЕ ТАЙНО ЛИ ЩЕ РАБОТИТЕ ,ДОКАТО СВЯТ СВЕТУВА? ТАКАВА " ПРОКУРТУРА" ГЕШЕВСКА НЕ НИ Е НУЖНА!
8
10
 
22
 
! Отговори
Чегърт,чегърт,чегърт преди 2 години
Тиквата изгоря.
7
3
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен тая буцалой-пеевски ли е "националната сигурност" бе?..Ние парламентарна република ли сме,или прокурорско-дансаджийска?...Кой определя "правилата"?..Парламента,данс,пеевски,..или кой?
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата държава е в плен на банда престъпници! Време е за оная с косата!
5
4
 
27
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Чакайте бре! Как така!? Ами за на други им показаха ритоните,гащите и всичко преди дело да е имало ,а на Пеевски нищо. Каскета ,що така бре?